Presa internationala: Stolojan are o misiune grea

Joi, 11 Decembrie 2008, ora 10:50
2188 citiri
Presa internationala: Stolojan are o misiune grea

Dupa alegerea noului prim-ministru in Romania, presa straina scoate in evidenta dificultatile cu care se va confrunta Stolojan din cauza crizei economice mondiale.

Democrat-liberalii au castigat alegerile la limita in fata Partidului Social Democrat. Daca va fi numit investit in functie, Stolojan promite sa relanseze reformele economice si administrative, intr-o perioada in care economia tarii, aflata in crestere in ultimii 8 ani, se afla in stagnare, relateaza Financial Times.

Aliatul presedintelui Basescu a mai fost prim-ministru intre 19921-1992, cand tara se confrunta cu saracia mostenita de la regimul comunist si incerca sa impuna reforme administrative. Romania are nevoie acum de un guvern puternic pentru a combate efectele crizei economice, potrivit The Irish Times.

Premierul trebuie sa impace acum doua partide cu orientare diferita, de stanga si de dreapta. Stolojan va prelua funtia de la liberalul Calin-Popescu Tariceanu daca va fi confirmat de Parlament pe 22 decembrie. Ranchiuna dintre Partidul Democrat-Liberal si liberali a dus la destramarea coalitiei anul trecut, potrivit Agentiei United Press International.

Radio France Internationale remarca de asemenea adversitatea dintre cele doua partide, unul de centru-dreapta si unul de stanga, si faptul ca presedintele Traian Basescu a precizat ca mandatul lui Stolojan este de patru ani si nu de doi, alternand cu un lider al guvernului social-democrat, cum si-ar fi dorit PSD.

Publicatia aminteste si faptul ca Stolojan este un economist cu reputatie buna, un om serios care a fost supranumit "Robocop" din cauza imaginii sale austere.

Potrivit Euronews, Stolojan este vazut de unii drept un economist serios si capabil sa scoata tara din dificultate, iar de altii drept o marioneta a presedintelui Basescu.

Postul aminteste de asemenea ca Stolojan are dificilele sarcini de a trasa bugetul pe 2009 si de a relansa reformele economice, in conditiile in care Romania este afectata de criza economica.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#Stolojan misiunea grea, #presa internationala , #stiri Calin Popescu Tariceanu