Reactii la Raportul pe justitie (AUDIO si VIDEO)

Miercuri, 23 Iulie 2008, ora 15:06
1492 citiri
Reactii la Raportul pe justitie (AUDIO si VIDEO)

CE a prezentat, miercuri, raportul de monitorizare privind reforma justitiei in Romania, care mentioneaza ca rezultatele in reforma sistemului judiciar sunt fragile, lipsind "consensul politic larg", cat si "hotararea neechivoca a tuturor partidelor politice in ceea ce priveste eradicarea coruptiei la nivel inalt".

Reactiile autoritatilor romane nu au intarziat sa apara.

Tariceanu: Cel mai mare adversar al justitiei este politicianul care adopta un discurs electoral si conflictual

Premierul Tariceanu considera ca raportul Comisiei Europene evidentiaza o serie de evolutii pozitive, progrese care arata ca Romania merge inainte pe drumul cel bun, in interiorul Uniunii Europene.

"Suntem hotarati sa continuam politica de toleranta zero fata de cei care isi folosesc functia publica pentru a se imbogati. De aceea, am actionat pentru ca Agentia Nationala de Integritate sa isi inceapa activitatea. Vrem ca fiecare cetatean sa simta ca in Romania justitia este corecta si mai eficienta. De aceea, am actionat pentru a elimina coruptia la nivel local, pentru a creste transparenta institutiilor publice, pentru a ii pedepsi pe functionarii care confunda buzunarul cetatenilor cu propriul buzunar", se arata in mesajul transmis de Tariceanu.

In plus, premierul afirma ca acele critici continute in raportul Comisiei Europene ajuta autoritatile sa identifice solutii si le motiveaza pentru a rezolva problemele care mai sunt inca in justitie.

"Vreau sa fac apel la toate partidele, pentru a adopta un discurs constructiv pe aceasta tema. Cel mai mare adversar al Justitiei este politicianul care adopta un discurs electoral si conflictual. Ii invit pe reprezentantii tuturor fortelor politice la un dialog constructiv si echilibrat, pentru a putea continua progresele din Justitie", a mai declarat premierul.

Mircea Geoana: Romania se afla in continuare la periferia Europei

Liderul PSD, Mircea Geoana, a declarat ca raportul CE confirma in mod "indubitabil" esecul luptei impotriva coruptiei, dar si faptul ca Romania este o tara de rangul doi in Europa ce nu primeste nota de trecere.

Geoana a sustinut ca raportul publicat miercuri aduce doua vesti proaste, esecul luptei cu coruptii si politizarea excesiva a justitiei, pe de o parte, si faptul ca Romania ramane un stat de rangul doi, pe de alta parte. Documentul vine si cu o veste buna, a mai spus el, adica tara noastra nu trebuie, ca vecinii bulgari, sa returneze fonduri europene.

"Prima (veste proasta) este confirmarea clara si indubitabila a esecului luptei impotriva coruptiei dupa patru ani de guvernare a regimului Basescu-Tariceanu", adaugand ca "acesta este rezultatul si concluzia raportului CE: esecul luptei impotriva coruptiei excesiv politizata, excesiv politizata, excesiv politizata", a mai spus Geoana.

El a mai declarat ca Romania continua sa fie un stat de rangul doi in Europa si personal s-a saturat ca cetatean al UE sa traiasca intr-o tara care este "la coada Europei". "Continuarea monitorizarii dupa doi ani de zile reprezinta o confirmare a faptului ca Romania se afla in continuare la periferia Europei. Dupa doi ani de zile cand suntem membri, primim de fiecare data aceeasi nota de patru cu indulgenta, ca un elev repetent. M-am saturat sa fiu un stat UE, cetatean al UE in care sa fim monotorizati de parca am fi la coada Europei", a mai adaugat presedintele PSD.

Geoana a mai spus ca, intocmai ca in proverbul cu capra vecinului, singura veste buna e ca Romaniei nu i s-au luat fondurile europene, asa cum s-a intamplat cu Bulgaria.

Emil Boc: Majoritatea PNL-PSD blocheaza anchetele judiciare impotriva marilor demnitari

Presedintele PD-L, Emil Boc, a declarat ca "raportul Comisiei Europene semnaleza lipsa vointei politice in lupta impotriva coruptiei", adaugand ca documentul este "unul obiectiv si reflecta exact realitatea".

"Majoritatea PNL-PSD, impreuna cu satelitii lor PC si PRM, blocheaza anchetele judiciare impotriva marilor demnitari", a afirmat democrat-liberalul, care a tinut sa precizeze ca politicienii din aceasta majoritate "sfideaza intreaga tara".

In plus, liderul democrat-liberal a afirmat ca declaratiile din raport facute la adresa DNA reprezinta "un prim semn de sanatate al sistemului juridic", deoarece raportul "consacra caracterul impartial al investigatilor facute de DNA si Parchet.

Sergiu Andon (PC): Este o greseala sa consideram ca lupta anticoruptie sta in DNA si magistratura

Presedintele comisiei juridice din Camera Deputatilor, Sergiu Andon, crede ca obiectiile CE sunt "intemeiate in mare masura", dar este "o mare greseala sa consideram ca lupta anticoruptie sta in DNA si magistratura", deoarece toate institutiile statului trebuie sa se implice in combaterea flagelului.

"E bine sa tinem seama de criticile privind coruptia la nivel inalt", a declarat Andon, care insa s-a intrebat retoric daca dosarele ministrilor aflati sau nu in functie ar fi plecat la DNA, "eram in situatia sa primim cununita de premiant pe tema asta?"

Andon a spus ca dosarele fostilor sau actualilor ministri parlamentari- Nastase, Mitrea, Pacuraru si Seres- sunt de fapt "material politic" si si-a exprimat bucuria ca DNA este laudat, dar a continuat sa se intrebe ce cazuri a rezolvat institutia mentionata si mai ales ce soarta au avut dosarele in justitie.

Peter Eckstein Kovacs (UDMR):Parlamentul si CCR sunt responsabile pentru partile negative ale raportului

Senatorul jurist este de acord cu concluzia raportului potrivit careia Parlamentul este unul dintre responsabilii pentru tergiversarea cazurilor de coruptie la nivel inalt, dar cu precizarea ca, in cazul Senatului, desi dosarele celor doi ministri parlamentari Codrut Seres si Paul Pacuraru au sosit demult Senatul are circumstante atenuante, deoarece a avut nevoie de timp pentru a studia paginile foarte multe din dosare.

Totusi, potrivit senatorului UDMR, un rol in tergiversarea acestor dosare de coruptie la nivel inalt revine Curtii Constitutionale, "care a schimbat regulile de doua ori".

In ceea ce priveste precizarea raportului privind Codul de procedura penala, Kovacs a spus ca "Senatul si-a dat votul pentru variante profesioniste, dar Camera Deputatilor a fost cea care a sarit pragul".

Lucian Bolcas (PRM): Nu trebuie sa cautam vinovati in toate partile, principalul vinovat este DNA

Vicepresedintele executiv al PRM, Lucian Bolcas, considera ca "este adevarat ca lupta impotriva coruptiei constituie de-a dreptul un esec, dar nu trebuie sa cautam vinovati in toate partile, ci sa vedem ca principalul vinovat nu poate sa fie decat organul special creat pentru lupta impotriva coruptiei, care este DNA".

"In ceea ce priveste responsabilitatea altor institutii ale statului, ca de exemplu Parlamentul, ea nu este, in realitate, cea reflectata in raport, ci consta in faptul ca in Romania functioneaza o extraordinara bizarerie, cea de a avea doua Coduri Penale, unul care se aplica si unul a carui intrare in vigoare este mereu amanata", a sustinut vicepresedintele executiv al PRM.

Lucian Bolcas a mai spus ca ideea potrivit careia lupta impotriva coruptiei trebuie sa fie depolitizata este una corecta, dar si-a exprimat ingrijorarea asupra "conotatiilor politice ale raportului, care, in opinia sa, "nu fac decat sa politizeze intreaga activitate judiciara".

Ministrul de Interne: Este un semnal pozitiv care subliniaza si ne sustine eforturile

Ministrul Internelor si Reformei Administrative, Cristian David, a declarat ca este multumit de referirile facute in raport la domeniul sau dar afirma ca "este evident ca in ceea ce priveste MIRA mai sunt lucruri de facut".

"Sunt multumit ca Raportul de tara mentioneaza, la capitolul realizari, atat adoptarea Strategiei nationale anticoruptie in administratia locala, cat si eficientizarea activitatii de prevenire si combatere a coruptiei interne. Este un semnal pozitiv care subliniaza si ne sustine in continuare eforturile intreprinse pentru eliminarea coruptiei din administratie", a declarat Cristian David.

Kovesi: Ne place sau nu, raportul face o radiografie a sistemului judiciar din Romania

"Ne place sau nu, raportul face o radiografie a sistemului judiciar din Romania. Din perspectiva Ministerului Public, nu pot decat sa ma bucur de faptul ca Raportul consemneaza transant faptul ca masurile manageriale pentru eficientizarea activitatii procurorilor dau rezultate. Aici as vrea sa adaug faptul ca meritul revine unei echipe de procurori cu care am reusit sa identificam cu acuratete problemele sistemului si sa propunem solutii care sa conduca la cresterea credibilitatii sistemului", a declarat procurorul

"Intr-o societate amenintata de flagelul coruptiei si al criminalitatii organizate, este absurda incercarea de a toci armele justitiei. Ele, din contra, trebuie ascutite", spune procurorul general, care se declara de acord si cu consemnarea in Raport a blocarii solutionarii dosarelor de mare coruptie si crima organizata instrumentate de DNA si DIICOT prin proceduri parlamentare.

"Avem nevoie de sprijinul ministrului justitiei, de o activitate eficienta a CSM, de o jurisprudenta a instantelor bazata pe litera si, mai ales, pe spiritul legilor, de natura a garanta functia preventiva a pedepsei, precum si de o actiune neechivoca a Parlamentului", mai arata procurorul general.

Tudor Chiuariu: Lupta anticoruptie trebuie depolitizata, documentul contine si formulari eronate

Fostul ministru al Justitiei Tudor Chiuariu sustine ca principala concluzie a raportului este aceea ca lupta anticoruptie trebuie depolitizata si ca documentul contine si formulari eronate, dand exemplu expresia "condamnari ferme" utilizata in raport, care, in opinia sa, incalca prezumtia de nevinovatie.

In opinia sa, cel mai important este faptul ca in raport este subliniata, de nu mai putin de cinci ori, necesitatea depolitizarii luptei anticoruptie si, in acelasi context, evitarea folosirii acesteia de catre politicieni sau partide in lupta politica.

Fostul ministru apreciaza ca este falsa afirmatia potrivit careia monitorizarea ar fi fost prelungita. "Monitorizarea nu putea inceta in iulie 2007 pentru ca majoritatea obiectivelor stabilite sunt realizabile intr-un termen cel putin mediu: adoptarea noilor coduri de procedura, strategia de resurse umane in sistemul judiciar, finalizarea dosarelor instrumentate de ANI, finalizarea dosarelor de mare coruptie, punerea in practica a strategiei de combatere a coruptiei la nivel local", argumenteaza fostul ministru.

Chiuariu sustine insa ca "din pacate, raportul contine si unele formulari eronate", intr-un paragraf solicitandu-se, la comanda, "condamnari ferme si descurajante" in cazurile importante, ceea ce, in opinia sa, incalca prezumtia de nevinovatie a celor cercetati si independenta judecatorilor.

Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
#Raport Justitie, #Tariceanu, #reactii , #stiri Calin Popescu Tariceanu