Salariile marite ale bugetarilor vor costa fiecare roman 2.000 de euro pe an

Luni, 06 Octombrie 2008, ora 22:25
4800 citiri
Salariile marite ale bugetarilor vor costa fiecare roman 2.000 de euro pe an

Cresterile salariale din domeniul bugetar, atat cele aprobate pentru cadrele didactice, cat si cele solicitate de sindicatele din celelalte sectoare, vor putea fi acoperite doar daca nivelul anual al taxelor si impozitelor platite de fiecare roman va creste cu 2.000 de euro anual, sustine Calin Popescu Tariceanu.

Afirmatia premierului a fost sustinuta si de guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu.

"Daca se va introduce o impozitare care sa ia de la fiecare roman 2.000 de euro, asa cum a calculat Guvernul, probabil ca bugetul ar putea sa suporte cresterile salariale din toate sectoarele bugetare", a precizat seful Bancii Centrale.

In acceptiunea acestuia, daca se doreste cu adevarat o crestere economica sustenabila, care sa nu se limiteze la un singur ciclu electoral, viitoarele guverne ar trebui sa acorde o importanta mai mare domeniilor aflate in blocaj, si mai putin cresterilor salariale, a caror pondere in buget este deja cea mai ridicata la nivel european.

Totodata, Isarescu a reiterat riscurile pe care le implica posibilele cresteri salariale, cu mult peste rata productivitatii.

Potrivit acestuia, in ultimii ani, sistematic, cresterile salariale au depasit productivitatea muncii, acestea fiind acoperite prin largirea deficitului de cont curent.

"In mod obiectiv, pentru a putea reduce deficitul de cont curent, ma tem ca romanii vor trebui sa accepte cresteri salariale sub rata productivitatii", a completat guvernatorul.

La randul sau, Tariceanu le-a reamintit profesorilor ca au beneficiat de cresteri salariale de 93% in ultimii patru ani, fiind campioni la acest capitol.

In plus, inaltul oficial guvernamental s-a aratat ingrijorat de faptul ca majorarea salariala aprobata de Parlament va sili institutia pe care o conduce sa intre intr-o "sarabanda fara sfarsit a cresterilor salariale, fara acoperire economica".

"Daca acordam salarii cu mult peste rata productivitatii, nu facem decat sa ne intoarcem la situatia anilor "90. O astfel de masura iresponsabila a fost adoptata si de Ungaria in 2002, tara care nu si-a revenit nici dupa sase ani. In aceste conditii, prefer sa-mi asum riscul electoral, decat sa duc Romania intr-o infundatura", a subliniat seful Executivului.

In ceea ce priveste posibilele efecte negative pe care le-ar putea avea criza financiara globala asupra Romaniei, cei doi oficiali au precizat ca sunt gata sa "intervina acolo unde va fi nevoie, daca va fi nevoie, si cu atat cat va fi nevoie" pentru a proteja sistemul bancar autohton, care reprezinta 90% din sistemul financiar al Romaniei.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#Mugur Isarescu, #Calin Popescu Tariceanu, #reactii, #cresteri salariale, #majorare impozite, #productivitatea muncii , #stiri Calin Popescu Tariceanu