Sondaj cu rezultat halucinant: 81% dintre romani se duc la vot

Joi, 30 Octombrie 2008, ora 18:38
3994 citiri
Sondaj cu rezultat halucinant: 81% dintre romani se duc la vot

Nu mai putin de 81 la suta dintre romani se vor prezenta la vot, la alegerile din 30 noiembrie, potrivit unui sondaj privind alegerile parlamentare realizat de Compania de Cercetare Sociologica si Branding (CCSB).

Potrivit rezultatelor sondajului, 63 la suta dintre respondenti sunt interesati de alegerile parlamentare si 36 la suta sunt neinteresati.

Surprinzator este procentul celor care vor vota: potrivit CCSB, nu mai putin de 81 la suta dintre romani se vor prezenta la vot, dintre care 62 la suta cu siguranta vor face asta.

Pe de alta parte, sunt mai multi romani care cred ca PSD + PC sau PD-L vor castiga alegerile decat cei care voteaza cu aceste partide aliate. Astfel, in ce priveste alianta PSD+PC, un sfert din populatie ar vota-o, dar peste o treime din populatie (37%) considera ca aceasta va castiga alegerile.

Cu PD-L ar vota 22%, iar 26% considera ca partidul lui Tariceanu va castiga alegerile.

In ce priveste personalitatile politice, Stolojan continua sa conduca, cu 30% dintre optiunile valide. Este urmat indeaproape de Geoana, cu 28%. La ceva mai mare departare, pe un palier in jurul lui 20%, Isarescu (21%) si Tariceanu (19%).

De remarcat evolutia spectaculoasa a lui Mugur Isarescu, cel mai probabil datorita mediatizarii sale de maniera pozitiva in contextul

crizei financiare si rolului pe care l-a avut in dejucarea atacului celor trei banci straine la adresa monedei nationale.

Cat despre partide, Alianta PSD+PC conduce in preferintele electoratului cu 37 la suta, urmata de PD-L cu 35 la suta si PNL cu 18 la suta. Ultimul partid care ar atinge pragul electoral, potrivit sondajului, este UDMR, creditat cu 8 la suta in intentiile de vot ale romanilor. Dupa alegeri, guvernarea va apartine PSD+PC+PNL, potrivit rezultatelor sondajului.

O alta concluzie a sondajului ar fi ca romanii voteaza partidele politice pe alte considerente decat cele de abordare a diferitelor teme, neexistand o diferentiere ideologica.

Cu exceptia temei maririi pensiilor, care este atribuita aliantei PSD+PC, niciun alt partid nu se asociaza mai puternic cu vreo tema de interes public.

Interviurile au fost realizate in perioada 25-27 octombrie 2008, pe un esantion de 1.107 persoane si este reprezentativ pentru populatia adulta neinstitutionalizata a Romaniei, cu o eroare tolerata de +/- 3.0%, la un nivel de probabilitate de 95%.

Potrivit unui articol din Cotidianul Compania de Cercetare Sociologica si Branding (CCSB) este o prezenta discreta pe piata sondajelor. A incheiat anul 2006 cu un profit de doar 3.441 de lei, dar si cu datorii de aproape jumatate de milion de euro.

CCSB este considerat un institut apropiat de Partidul Conservator, mai multe studii ale acestui institut indicand procente mai mari pentru formatiunea lui Dan Voiculescu.

Vezi mai jos sondajul CCSB

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu partidul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu partidul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
AUR și partidul lui Șoșoacă, în scădere, în intenția de vot la alegerile europarlamentare. Cum arată topul, cu mai puțin de două luni înainte de alegeri SONDAJ
AUR și partidul lui Șoșoacă, în scădere, în intenția de vot la alegerile europarlamentare. Cum arată topul, cu mai puțin de două luni înainte de alegeri SONDAJ
Alianţa PSD-PNL este creditată că 46,6% din intenţiile de vot la alegerile europarlamentare, AUR cu 16,7%, iar Alianţa Dreapta Unită cu 13,8%, conform unui sondaj realizat de INSCOP în luna...
#sondaj, #participare vot, #intentii, #CCSB , #stiri Calin Popescu Tariceanu