Tariceanu da detalii despre ce a vorbit cu premierul Dancila: Votul in strainatate, OUG 114 si pactul politic propus de presedinte

Joi, 06 Iunie 2019, ora 17:48
3909 citiri
Tariceanu da detalii despre ce a vorbit cu premierul Dancila: Votul in strainatate, OUG 114 si pactul politic propus de presedinte
Foto: Arhiva Ziare.com

Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, a declarat, joi, dupa sedinta coalitiei, ca au fost puse in discutie mai multe subiecte, inclusiv votul in strainatate si solutiile pentru a evita aglomeratia din sectiile de votare.

"Subiectele s-au referit la solutia pentru ca pe viitor sa evitam aglomeratiile din sectiile de vot din strainate. Am convenit si am propus birourilor permanente, care se reunesc sapamana viitoare, o comisie de cod electoral. O sa invitam reprezentati ai Autoritatii Electorale Permanente, care au enuntat deja solutii precum votul anticipat prelungit, votul electronic sau votul prin corespondenta. Trebuie sa gasim cea mai buna solutie ca aceste aglomeratii sa fie complet evitate si niciun cetatean roman sa nu aiba senzatia ca i se incalca dreptul fundamental la vot", a declarat liderul ALDE joi.

Al doilea lucru care a ajuns pe masa discutiilor este transpunerea in legislatie a rezultatelor referendumului din 26 mai.

"Al doilea lucru pe care l-am discutat a fost modul in care sa transpunem in legislatie rezultatele referendumului. Fac o distinctie intre prevederile care sunt de natura constitutionala si cele care nu sunt. Interzicerea amnisitiei si gratierii nu este de natura constitutionala, deci le revine comisiilor juridice sa gaseasca propunerea legislativa adecvata. Limitarea dreptului Guvernului de a emite ordonante de urgenta - e strict de natura constitutionala. Vom alege cea mai buna solutie, o comisie comuna de modificare a Constitutiei, fie comisiile juridice din cele doua camere (ale Parlamentului - n.red.) . Vor trebui sa analizeze solutiile si sa faca propunerile de modificare a Constitutiei", a mai explicat liderul ALDE.

Un alt subiect dezbatut astazi a fost reprezentat de OUG 114, in special modificarea acesteia pentru a reduce efectele negative asupra mediului de afaceri.

"Am discutat si despre modificarea OUG 114, am covnenit ca trebuie facuta o analiza asupra ordonantei, pe domenii, bancar, energie, asigurari, societatile de pensii private, telecomunicatii. Sa vedem daca au ramas ceva prevederi care aecteaza in mod negativ mediul de afaceri.

Bineinteles sunt si prevederi care trebuie pastrate. Vom avea consultari cu aceste sectoare ca sa facem corectii daca mai este nevoie in momentul de fata pentru ca, din ce am inteles, si ministrul Teodorovici a zis ca va face schimbari", a mai afirmat Tariceanu.

Liderul ALDE a mai spus ca s-a vorbit si despre pactul politic propus de presedintele Klaus Iohannis.

Tariceanu a subliniat ca trebuie, in primul rand, sa se gaseasca o definitie comuna la ceea ce inseamna statul de drept.

"Eu continui sa cred ca statul de drept inseamna un set de norme, reguli, legi, care au drept scop asigurarea principiilor pe care se bazeaza democratia intr-un stat demcoratic si anume drepturile si libertatile cetateanului. De aici porim mai departe la continutul pactului, ca sa nu fie alta formula prin care incearca presedintele sa ralieze partidele pentru a-si asigura un nou mandat.

Nu putem sa nu bordam si alte chestiunui precum suprapunerea referendumului cu alegerile - sa nu se mai intample in viitor.

Trebuie sa discutam despre cum transpune presedintele deciziie CCR - are presedintele obligativitatea repsectarii deciziilor sau nu? Pentru ca el vorbeste despre statul de drept, dar nu face parte din el pentru ca nu respecta deciziile CCR.

De asemenea, superimunitatea presedintelui, o pastram sau nu? Sunt multe probleme, partidele trebuie sa se aseze la masa si sa vina cu propuneri prin care sa gasim un consens pe care sa putem construi mai departe", a conchis presedintele Senatului.

Premierul Viorica Dancila, presedinte interimar al PSD, si presedintele ALDE, Calin Popescu-Tariceanu s-au intalnit joi la Parlament, unde a avut loc sedinta coalitiei de guvernare.

Intalnirea a avut loc in biroul presedintelui Camerei Deputatilor si au participat si alti lideri ai celor doua formatiuni politice: Paul Stanescu, Marcel Ciolacu, Mihai Fifor, Varujan Vosganian.

A.D.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Tariceanu sedinta coalitie Dancila , #stiri Calin Popescu Tariceanu