Apocalipsa dupa Tariceanu si raiul dupa Basescu

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 29 Octombrie 2008, ora 18:13
6313 citiri
Apocalipsa dupa Tariceanu si raiul dupa Basescu
Foto: bp2.blogger.com

Pentru un roman cazut in coma in urma cu o luna si trezit acum la realitate, socul trebuie sa fie total. Ceea ce vede acum la televizor, ceea ce citeste in ziare este exact pe dos fata de ceea ce stia el.

La sfarsitul lui septembrie, Calin Popescu Tariceanu prezenta poporului un bilant fabulos al guvernarii. Pe-atunci, cresterea economica era de poveste, iar Romania pornise deja in mars fortat spre top 10 UE din punct de vedere economic. O tara lovita de prosperitate si mai multe nu!

Si tot pe-atunci, Traian Basescu se ducea in Parlament cu propria varianta, caracterizata drept sumbra si lipsita de viziune de catre liberali.

Ne explica atunci seful statului ca nu e chiar rau, dar nici prea bine nu e si trebuie sa fim prudenti. Ne vorbea pe-atunci seful statului inclusiv despre educatia care primeste tot mai multi bani, dar este tot mai nerelevanta pentru lumea de astazi, ca dovada rezultatele proaste ale elevilor romani in evaluarile si studiile europene.

Ne vorbea seful statului si despre rezultatele slabe din Sanatate, din cauza carora suntem cei mai bolnavi dintre europeni.

N-a trecut decat o luna si, incredibil, rolurile practic s-au inversat.

Premierul deseneaza o Romanie apocaliptica, in pragul dezastrului, adusa acolo doar de majorarile salariilor din educatie.

Sa fim seriosi! Banii acestia nu revarsa decat un pahar care e deja plin, iar daca e deja plin inseamna ca bilantul de acum o luna a fost fantezist. Cum o fi de fapt?

De partea cealalta, presedintele Traian Basescu cel prudent si cam sumbru de acum o luna imparte acum cu doua maini la toata lumea. A promulgat legea salarizarii dascalilor, le-a promis medicilor cam tot pe-atat si a deschis explicit si usa revendicarilor functionarilor publici, pe care, altminteri tot el, la discursul de promulgare de vineri ii indemna la retinere.

Salarii si dupa aceea reforma reprezinta bani aruncati. Ordinea trebuie sa fie inversa.

Dar daca e pentru toata lumea si la asemenea procente inseamna ca toate indemnurile la prudenta de pana acum si criticile la adresa Guvernului au fost gresite pentru ca acesta a fost mai mult decat performant din punct de vedere economic. Cum o fi de fapt? Ce sa mai inteleaga romanul din aceste volte incredibile?

Ca de-obicei, adevarul pe undeva pe la mijloc: nici apocalipsa dupa Tariceanu, nici raiul dupa Basescu.

Stropul lipsa de echilibru

Economia Romaniei a mers intr-adevar bine, iar cresterea economica a fost remarcabila. Dar ea s-a bazat in foarte mare parte pe consum, motiv pentru care ce-am cladit intr-o parte s-a surpat in cealalta, adica la deficit. Am consumat mai mult decat am produs, am importat mai mult decat am exportat.

Guvernul, la ordinul PSD, a ignorat avertismentele BNR si a apasat pedala consumului la maximum, aruncand cu bani in dreapta si-n stanga, mai ales in stanga.

Cand a ajuns catre fundul sacului pomenilor, la finalul mandatului, vine insa si hopul cel mare - salariile profesorilor. In plus, din senin pentru poetii economiei, ca Varujan Vosganian, a lovit si criza mondiala.

Romania, mai putin conectata, a suferit in prima faza mai putin, va simti cu siguranta efectele. In curand, romanii plecati la munca vor incepe sa revina de prin tarile in care e din ce in ce mai putin de lucru.

In tara insa exista deja o multime de firme care-si reduc productia acuzand scumpirea materiilor prime si lipsa comenzilor.

Cele mai lovite sunt constructiile, in conditiile in care tranzactiile pe piata imobiliara s-au injumatatit intr-o singura luna. Aceste firme in dificultate ar putea pune in dificultate multe banci creditoare, dar si bugetul de stat pe care l-au sustinut direct, prin propriile taxe, dar si indirect, prin impozitele pe salariile platite muncitorilor.

Diminuarea drastica a acestor taxe si impozite combinata cu un numar mai mare de someri nu sunt exact cele mai vesele perspective pentru anul viitor.

FMI a avertizat deja ca legea salarizarii dascalilor ar trebui reanalizata. Sigur Fondul Monetar International are la activ o serie de erori grave care au costat scump cateva economii dependente de asistenta institutiei internationale.

Dar parca n-ar trebui tratate cu atata dispret suficient parerile finantistilor unui organism la care prin anii '90 ne uitam ca la Dumnezeu si ale caror concluzii au fost adesea invocate de opozitia de-atunci, adica de multi dintre cei deranjati acum de avertismentul FMI.

Ni se spune ca, iata, exista bani pentru cheltuieli extravagante ale primariilor liberale si social-democrate si pentru tot felul de tunuri gen Logan. Nerusinarea Guvernului a fost intr-adevar imensa, dar rationamentul e fals, pentru ca nu corectezi o tampenie printr-alta tampenie.

Apoi, astfel de majorari salarile se traduc in sume fixe care trebuie sa existe luna de luna, negresit, indiferent de proportiile crizei si veniturile bugetare.

Anul acesta poate sunt bani. Dar anul viitor vor mai fi ? Este un risc enorm sa angajezi astfel de cheltuieli cand te afli in buza crizei. Daca din cauza ei Romania isi va injumatati cresterea economica sau va intra chiar in recesiune?

Cine are garantii ca nu se va intampla asta cu atat mai mult cu cat acum se face o asemenea injectie in consum?

Acum ce-ar fi de facut?

Nici nu trebuie sa sarim in apa si sa vorbim apocaliptic asa cum procedeaza pana acum euforicul Tariceanu, dar nici sa ne relaxam brusc de parca criza ar fi pe Marte, asa cum pare sa faca Traian Basescu.

Sa nu-l suspectam pe premier ca, brusc, moare de grija economiei Romaniei. Daca ea l-ar fi macinat nu facea ce a facut pana acum. Moare de grija propriului electorat, totusi de dreapta, pentru care aceasta ultima decizie salariala de stanga ar putea pune capacul si de grija deconturilor clientelare pe care le mai are, probabil, de facut.

Nici Traian Basescu nu moare de grija profesorilor sau a medicilor, dar simte ca are ocazia sa-i ia ultima suflare premierului, chiar daca pentru asta trebuie sa uite ce a zis ieri si sa practice un discurs autentic de stanga.

Referirea explicita la episodul nepromulgarii pensiilor din cauza unei alte apocalipse de care premierul apoi s-a dezis fara complexe in bratele PSD a fost, intr-un fel, marturisirea unei razbunari cumplite.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
A crescut cifra de afaceri din industrie în România. Ultimele date INS privind piața internă și externă
A crescut cifra de afaceri din industrie în România. Ultimele date INS privind piața internă și externă
Conform datelor anunțate la 17 aprilie de INS, pentru februarie 2024, cifra de afaceri din industrie (piaţa internă şi piaţa externă), a crescut față de luna ianuarie cu 11,7%, și cu 8,2%...
#Calin Popescu Tariceanu, #Traian Basescu, #PSD, #PNL, #PDL, #Apocalipsa, #rai , #Traian Basescu
Comentarii
V
valentin.m
rank 1
Solutia impotriva mafiei, coruptiei si a jafului national:NATIONALIZAREA
V
valentin.m
rank 1
Solutia impotriva mafiei, coruptiei si a jafului national:NATIONALIZAREA