Basescu, reactie la votul in cazul Sova: In capul lui Tariceanu nu s-a produs nicio evolutie (Video)

Marti, 21 Aprilie 2015, ora 12:59
4210 citiri
Basescu, reactie la votul in cazul Sova: In capul lui Tariceanu nu s-a produs nicio evolutie (Video)
Foto: Facebok Arhiva/Traian Basescu

Fostul presedinte Traian Basescu l-a atacat marti pe Calin Popescu Tariceanu in chestiunea votului din Senat in cazul cererii DNA pentru arestarea lui Dan Sova.

La aproape o luna de la momentul din Senat, Basescu a explicat de ce ceea ce a facut Tariceanu nu este in conformitate cu Constitutia.

"In capul domnului Tariceanu nu s-a produs nicio evolutie din 2006, cand imi scria biletele roz, si pana astazi. Este de neacceptat modul cum acest om intelege sa blocheze functionarea unor institutii ale statului (Senat, DNA, instante de judecata) in apararea senatorului Dan Sova, care, pur si simplu, a distrus probe utile anchetei procurorilor si judecatorilor.

Ce face acum domnul Tariceanu inseamna compromiterea Senatului, in conditiile in care majoritatea senatorilor a votat in favoarea justitiei. Prin tertipuri copilaresti, domnul Tariceanu a infrant si Constitutia si votul majoritar al senatorilor si justitia, facand din Senat o pavaza in interesul personal, dar penal al domnilor Sova si, probabil, Ponta.

Atata timp cat domnul Sova nu este acuzat de procurori pentru declaratii politice sau pentru modul in care a votat, ci pentru fapte de coruptie si distrugere de probe, singurul care are dreptul sa decida este judecatorul si nu senatorul, fie el si presedinte al Senatului. Cred ca domnul Tariceanu s-a pricopsit cu un abuz in serviciu de toata frumusetea", a scris pe Facebook Traian Basescu.

Ulterior, fostul sef al statului a revenit cu explicatii printr-o interventie telefonica la B1 Tv.

"Este neconstitutional. La art 67 se precizeaza ca Camera Deputatilor si Senatul adopta legi, hotarari si motiuni in prezenta majoritatii membrilor, deci nu se poate pune problema ca e obligatorie o majoritate calificata. E suficient sa fie cvorum, ceea ce s-a intamplat la Senat si majoritatea celor prezenti adopta hotararea.

Vot majoritar a fost in favoarea solicitarii DNA-ului in ce-l priveste pe Sova. Tariceanu a utilizat tertipuri prin care a incalcat Constitutia, votul senatorilor si s-a transformat el personal in judecator si a blocat adoptarea hotararii.

E o responsabilitate directa si personala a presedintelui Senatului si va rog sa ma credeti ca nu o spun in baza unei eventuale dorinte de a-l pune pe Tariceanu intr-o situatie dificila, dar asta e realitatea.

Si in fata judecatorului daca ar fi mers - pentru ca e clar, DNA-ul s-ar fi dus sau se va duce cu o propunere de arestare in fata unui judecator - acolo judecatorul putea decide daca judeca dupa Constitutie sau dupa o lege organica, dar nu avea dreptul sa o faca Tariceanu", a conchis Basescu.

Dan Sova a fost scapat pe 25 martie de colegii sai din Senat de arestare preventiva, acestia votand impotriva cererii DNA. La fel ca si senatorul Varujan Vosganian in urma cu cateva saptamani, Sova le-a vorbit colegilor despre Dumnezeu, Buna Vestire si a fost uns cu mir in plenul Senatului.

DNA a revenit luni cu o a treia solicitare in care a cerut din nou Senatului toate documentele in cazul senatorului Dan Sova, precizand ca refuzul de a da curs acestei solicitari constituie infractiunea de obstructionare a justitiei, care este pedepsita de Codul Penal.

DNA da ultimatum Senatului in cazul Sova

In adresa semnata de procurorul sef de sectie Constantin Claudiu Dumitrescu si procurorul Jean Uncheselu se arata explicit ca documentele trebuie sa fie trimise "nu mai tarziu de 22.04.2015, la sediul DNA".

In replica Tariceanu a explicat, intr-o conferinta de presa sustinuta la Senat, ca institutia pe care o conduce a dat curs cererilor procurorilor anticoruptie inca de cand acestea au fost transmise, insa, in acelasi timp, i-a scris ministrului Justitiei sa intervina in ceea ce priveste procedura, intrucat DNA nu ar fi trebuit sa se adreseze direct Senatului, ci prin minister.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Traian Basescu Tariceanu vot Soova arestare , #Traian Basescu