Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Cum s-ar reedita cuplul Basescu - Tariceanu (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Vineri, 20 Mai 2011, ora 18:54
6889 citiri
Cum s-ar reedita cuplul Basescu - Tariceanu (Opinii)
Foto: newschannel.ro

Privind in urma, oricat ni s-ar fi parut atunci de absurda si nefunctionala, relatia sau, mai bine spus, non-relatia dintre premierul Calin Popescu Tariceanu si Traian Basescu s-a dovedit a fi unul dintre cele mai reusite modele de guvernare a Romaniei.

Dincolo de cresterea economica, fie ea bazata doar pe consum si credit in nestire de la banci, fie doar pe speculatiile imobiliare, s-a mai petrecut ceva interesat, acum uitat si, cel mai probabil, regretat de mai toata lumea.

A existat in perioada 2007 - 2008 un echilibru al puterilor statului, o impartire inteleapta, fara voie, dar benefica a raporturilor de forte politice. In Parlament, Guvernul Tariceanu era minoritar, cu sustinerea fatisa a PSD si ingaduit de PD-L, ceea ce nu-i permitea premierului liberal sa isi faca de cap cu banii publici si ordonantele de urgenta sau asumarile de raspundere, in modul in care astazi Executivul condus de Emil Boc demonstreaza ca poate sfida si Legislativul si spiritul Constitutiei.

Se va fi dovedit deja ca pentru Romania, unde tendinta si tentatia nerespectarii legii si a interesului public sunt inscrise in codul genetic al fiecarui politician, cea mai buna formula de dezvoltare pentru clasa politica este sa isi imparta, pe cat se poate, puterea in mod egal, astfel incat fiecare sa depinda de altul, unul sa aiba nevoie de celalalt, sa il vaneze si sa il atentioneze in permanenta sa vegheze la corectitudinea actiunilor sale.

Stiu, aceea a si fost perioada in care Curtea Constitutionala a devenit vedeta nationala, iar conflictele la scena deschisa intre cele doua Palate - Victoria si Cotroceni - ajungeau aproape toate pe la CCR. Blocajele se tineau lant, presedintele critica in fiecare zi cate un ministru sau il ironiza in permanenta pe Tariceanu, apareau dosare in presa de mare coruptie printre ministrii liberali, Executivul sfida sfaturile lui Basescu, insa, mai important decat orice, toate aceste contre si atacuri aveau rolul de a tine in sah instinctele totalitare si dictatoriale, atat pe cele care s-ar fi putut naste in randul liberalilor de la Palatul Victoria, cat si pe cele ale presedintelui.

Mai mult decat atat, acest scor egal si cvasi-blocaj a permis economiei tarii sa se dezvolte mai bine decat oricand, pentru ca in Romania se pare ca treburile merg infinit mai bine atunci cand politicienii nu isi baga prea mult nasul in mecanismele complicate ale economiei, decat atunci cand sunt obsedati de problema si fac doar prostii, in cazul in care nu-i pun direct piedica sau nu o fura programat si cu intentie.

Acum, dupa ce ne-am reamintit cat de important este in Romania sa existe un echilibru al puterilor statului, sa revenim in prezent, unde nimic si nimeni nu se poate opune diferitelor nazbatii care le trec prin cap si mana celor care ne conduc. Guvernul Emil Boc si-a asumat raspunderea in Parlament de nu mai putin de 13 ori, adica a trimis Legislativul la plimbare de fiecare data cand a vrut sa isi impuna in Legi si proiecte importante propria vointa si sa nu asculte de niciun alt argument (mai mult sau mai putin intemeiat).

A fost contractat un imprumut de la FMI de peste 20 de miliarde de euro, pentru care nu au fost intrebati nici parlamentarii si nici populatia, iar acesti bani au fost cheltuiti, sa nu spunem inca irositi, fara ca guvernantii sa dea vreo explicatie nimanui, ba chiar fara sa spuna foarte clar unde si de ce au fost ei livrati. Si inca si mai multa relevanta capata acest mod de organizare, cu cat astazi se discuta, fara prea mult temei se pare, tot mai aprins despre inlocuirea lui Emil Boc cu un tehnocrat.

Nu ideea de tehnocrat ar fi importanta aici, ci faptul ca premierul sa iasa intr-un bun sfarsit de sub sfera de influenta a Palatului Cotroceni. Dupa cum am vazut, aceasta rupere ar fi benefica din toate punctele de vedere. Mai ales din cel al economiei si dezvoltarii Romaniei pe propriile forte.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Traian Basescu Tariceanu coalitie, #guvernare Tariceanu Basescu presedinte, #PNL PDL guvernare , #Traian Basescu