Presa de azi: Basescu ii pune pe Tariceanu si Geoana pe scaunul Electrica

Sambata, 01 Noiembrie 2008, ora 07:39
4152 citiri
Presa de azi: Basescu ii pune pe Tariceanu si Geoana pe scaunul Electrica
Sursa: cartoonpress.ro

Cei care au stat la masa cu mogulii si au fost de acord cu Compania Energetica Integrata (Electrica SA) - Calin Popescu Tariceanu a infiintat compania, Geoana a facut brusc "ciocul mic" - sa-si ia gandul de la sefia Guvernului, a avertizat, vineri, presedintele Traian Basescu.

Compania Energetica Integrata, infiintata in ciuda avizului negativ din partea CSAT, i-a oferit ocazia seful statului sa execute doi posibili premieri dintr-o singura lovitura, comenteaza Cotidianul in editia de sambata.

"Niciodata nu va putea spera vreun om sa devina prim-ministru, cat timp eu sunt presedinte, daca stie ca a participat la o discutie cu oameni de afaceri, in care s-a stabilit, in afara cadrului institutional al acestei tari, sa se formeze marea companie energetica.

Deci daca este vreunul dintre cei trei candidati (la functia de premier n.r.) care stie ca a participat la astfel de discutii, impreuna cu importanti magnati, cu asa-zisi moguli sa le spunem, sa isi ia gandul de la posibilitatea de a deveni prim-ministru al Romaniei", a declarat Basescu, care a adaugat ca reprezentantii partidelor "care se vad premieri" trebuie sa stie ca "sunt lucruri publice si nepublice".

"Guvernul a venit sa propuna formarea acestei companii, in cadrul Strategiei energetice, si in CSAT nu a fost avizata formarea. (...) Or, cand tu muti importanta deciziei din institutiile legale ale statului intr-o lume despre care eu nu spun ca nu trebuie sa fie apropiata puterii, lume a marilor oameni de afaceri din Romania - sigur ca ei trebuie ajutati, sprijiniti - dar nu acolo se iau deciziile pe data de sase, iar pe opt vine Guvernul si emite ordonanta de guven.

Nu priviti la un partid care era foarte vehement impotriva acestei companii si dintr-o data s-a lasat o liniste? Era un domn Iancu care era foarte vehement impotriva ei, era un presedinte de partid care tipa si ameninta cu motiunea de cenzura si dintr-o data e linistit. Or, oamenii astia trebuie sa stie ca in lumea asta nu sunt numai ei", a spus presedintele.

Basescu vorbeste din nou de legaturile dintre "moguli" si politicieni, titreaza jurnalistii de la Gandul, in opinia carora presedintele Traian Basescu a incercat, vineri, in prima zi a campaniei electorale, sa scoata un nou biletel roz.

Invitat la postul public de radio, Basescu a sugerat ca decizia infiintarii Companiei Energetice Nationale a fost luata intr-o intalnire la care au participat "moguli", desi aceasta initiativa a avut aviz negativ de la CSAT.

Seful statului a fost intrebat despre propunerile de prim-ministri avansate de catre partide si a spus ca sunt "lucruri publice si nepublice". In stilul sau caracteristic, Basescu a lansat o acuzatie, dar nu a dat nici un fel de detalii si nu a prezentat probe.

Mai mult, seful statului a precizat ca Executivul a incercat sa obtina, in prealabil, acordul Consiliului Suprem de Aparare a Tarii, dar nu a reusit acest lucru, dand o palma si PSD care ameninta cu motiunea de cenzura daca aceasta companie va fi infiintata.

Cu toate ca nu a rostit nici un nume, este probabil ca Basescu s-a referit din nou la relatia dintre premierul Calin Popescu Tariceanu si omul de afaceri Dinu Patriciu. De-a lungul ultimilor trei ani, presedintele a devoalat legaturile dintre cei doi, cum este celebrul biletel roz in care Tariceanu ii cerea sa intervina, la Parchet, in favoarea omului de afaceri liberal.

Din Evenimentul zilei aflam ca premierii de campanie sunt tinuti in sah. Presedintele s-a revigorat animat de subiectul desemnarii premierului si a avertizat pretendentii cum va citi Constitutia. "Nici cand un partid obtine 51%, persoana nu-i poate fi impusa presedintelui. Doar partidul", a spus el, estimand totusi ca "niciun partid nu va obtine 51%", iar "libertatea va fi mai mare".

In privinta trioului autopropus - Theodor Stolojan (PD-L), Mircea Geoana (PSD) si Calin Popescu- Tariceanu (PNL) -, Basescu spune ca "e posibil" sa mearga pe mana unuia, cum e "foarte posibil" sa nu-l nominalizeze "pe niciunul".

Actualului premier i-a transmis insa, fara a-l numi explicit, "sa-si ia gandul" de la functie. Motivul: "lucrurile nepublice" pe care le-a scos din CSAT, dar si faptul ca guvernul ar fi luat decizia infiintarii companiei nationale energetice "nu in cadru institutional, in tara", ci la doua zile dupa o discutie a premierului "cu magnati, moguli importanti".

In prima zi a campaniei electorale, presedintele Basescu a iesit public pentru a transa problema desemnarii viitorului premier, sustinand ca nu va nominaliza niciodata pentru Palatul Victoria candidatul care a participat la o discutie cu magnatii in care s-a decis infiintarea Companiei Energetice, scrie Jurnalul National.

Seful statului a dat insa detalii in legatura cu drumul parcurs de infiintarea companiei, spunand ca Executivul a propus formarea acesteia in cadrul Strategiei energetice, dar ca CSAT nu a avizat propunerea.

"Or, cand tu muti importanta deciziei din institutiile legale ale statului intr-o lume despre care eu nu spun ca nu trebuie sa fie apropiata puterii, lume a marilor oameni de afaceri din Romania - sigur ca ei trebuie ajutati, sprijiniti -, dar nu acolo se iau deciziile pe data de 6, iar pe 8 vine Guvernul si emite ordonanta de Guvern", a atacat Basescu.

Nasul premierilor, titreaza si Ziua. Presedintele Traian Basescu transmite electoratului si partidelor care s-au grabit sa-si anunte potentialii pre-mieri ca dreptul de desem-nare a sefului Executivului

ii revine. In replica, pese-distii si liberalii insista ca seful statului trebuie sa respecte majoritatea parlamentara care se va forma dupa alegeri.

Declaratiile sefului statului au starnit reactii acide in randul principalilor lideri politici. Norica Nicolai, vicepresedintele PNL, a declarat ca Traian Basescu "a intrat in campanie si lucreaza la limita si prin ignorarea Constitutiei", in timp ce reprezentantul PSD, Cristian Diaconescu, a spus ca presedintele are, constitutional, optiunea desemnarii premierului in urma consultarii cu partidele cu reprezentare parlamentara, dar respectarea majoritatii parlamentare care se formeaza dupa alegeri este obligatorie.

Theodor Stolojan, prim-vicepresedintele PD-L, i-a dat dreptate lui Basescu, afirmand ca declaratiile acestuia sunt "perfect consistente cu Constitutia". Stolojan a apreciat ca PSD si PNL nu vor putea propune un premier doar pentru ca vor forma majoritatea in Parlament, pentru ca in prezent, in Romania, nu este inregistrata decat o alianta, cea intre PSD si PC. "E dreptul lui (al sefului statului-n.r.) constitutional sa nominalizeze un prim-ministru. Visele de marire ale lui Geoana vor fi spulberate, nu apuca sa fie nimic", a spus si C.V. Tudor (PRM).

Tariceanu: Nu raspund la intrebari tampite

Premierul Calin Popescu Tariceanu a respins acuzatiile presedintelui si a dat de inteles ca acesta nu stie ce vorbeste, adauga Cotidianul.

In prima instanta insa, Tariceanu i-a avertizat pe ziaristii care l-au asteptat sa incheie reuniunea electorala ca "nu raspunde la intrebari tampite". Dupa ce i-a fost adresata intrebarea daca a participat la reuniunea dezvaluita de seful statului, Tariceanu a spus: "La intrebari de genul acesta nu ma obosesc sa raspund".

Prim-ministrul s-a indreptat mai apoi catre masina, iar inainte sa se aseze pe bancheta, s-a intors catre presa si a oferit totusi o replica: "Raspunsul la aceasta intrebare este unul similar ca si in cazul afirmatiei privind cresterea de 4,4 ori a salariilor la ANL".

Premierul face referire la acuzatiile pe care seful statului le-a adus Guvernului si care se bazau pe informatii false. Seful statului a cerut ulterior scuze pentru eroarea comisa.

Cu ce au gresit Tariceanu si Geoana?

Compania energetica nationala include societatile de distributie Electrica ce au ramas neprivatizate, societatea Hidroelectrica si complexurile energetice Rovinari si Turceni, cele mai mari termocentrale din tara.

Motivatia oficiala a constituirii companiei a fost dorinta Executivului de a schimba actuala situatie din sistemul energetic, care, faramitat in societati mici, nu poate rezista concurentei de pe piata si nu se poate finanta pentru modernizare.

Noua companie, care se va numi Electrica, se va afla in subordinea Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), condusa de liberalul Teodor Atanasiu, si nu in curtea Ministerului Economiei, asa cum ar fi fost de asteptat. Compania va regrupa practic jumatate din capacitatile de productie de electricitate din Romania.

Insa, dincolo de castigul pentru economie, si unele persoane pot profita de pe urma crearii companiei, asta pentru ca scopul declarat al autoritatilor este sa vanda pe bursa pana la 30% din capitalul companiei - Guvernul chiar a estimat ca, din imprumuturi si privatizari, societatea va obtine, pana in 2014, 2,14 miliarde de euro.

In conditiile actuale ale pietei de capital, caracterizata de lichiditate redusa si de cotatii joase, listarea ii poate face actionari semnificativi pe investitorii care, in aceste vremuri de criza, dispun de resurse financiare suficiente in bani lichizi.

Mai mult, sindicalistii de la Hidroelectrica au si iesit in strada pentru a protesta la adresa infiintarii companiei, temandu-se de fapt ca se creeaza posibilitatea vanzarii de hidrocentrale de putere.

In acest sens, ei au cerut ca Guvernul sa faca o declaratie prin care sa se garanteze ca efectele ordonantei prin care se creeaza compania nu afecteaza capacitatea de investitii a Hidroelectrica, de creditare a institutiei, personalul acesteia, planul de dezvoltare pana in 2025 sau patrimoniul Hidroelectrica prin vanzarea de hidrocentrale. Ordonanta a aparut insa in Monitorul Oficial dupa ce a fost adoptata in sedinta Guvernului din 8 octombrie.

Infiintarea Companiei Energetice Integrate a fost respinsa in sedinta Consiliului Suprem de Aparare a Tarii din 25 septembrie 2007. Presedintele Traian Basescu facea publice, la acea data, si unele dintre motivele pentru care CSAT respinsese propunerea Executivului.

Seful statului cerea totodata Guvernului "sa reanalizeze oportunitatea crearii unei concentrari de societati producatoare de energie", atragand atentia ca "este posibil ca o concentrare a unitatilor de productie energetica sa genereze o diminuare a competitiei si a interesului de retehnologizare, implicit pentru marii furnizori de energie, cum ar fi Mintia, Turceni, Rovinari".

Potrivit legii, toate deciziile CSAT se adopta prin consensul tuturor membrilor. In cazul CNE, chiar si numai impotrivirea lui Basescu era suficienta pentru respingere, ca sa nu mai luam in calcul si ralierea membrilor CSAT considerati sustinatori ai presedintelui, cum ar fi consilierul prezidential pentru securitate nationala ori seful Statului.

Putin nu se va opri la granița cu Polonia. Avertismentul premierului britanic
Putin nu se va opri la granița cu Polonia. Avertismentul premierului britanic
Premierul britanic Rishi Sunak a promis recent un ajutor militar suplimentar de 500 de milioane de lire sterline pentru Ucraina, avertizând că Vladimir Putin „nu se va opri la granița...
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
#Traian Basescu, #Compania Nationala Energetica, #Calin Popescu Tariceanu, #Mircea Geoana, #CSAT, #premier , #Traian Basescu
Comentarii
Poza Sile this Millennium
Sile this Millennium
rank 5
Azi noapte de HALOWEEN s-au întîlnit in PIAŢA CONSTITUŢIEI fantoma lui IORGOVAN părinţelul CONSTITUŢII lui Tanti Nuţi cu BUNICUŢA BOLŞEVICĂ
P
Paul13
rank 1
Ce legatura are PSD cu crearea acestei companii cand ei s-au opus cel mai categoric?