Serban Nicolae (PSD): Incrancenarea lui Basescu, un complex de inferioritate

Miercuri, 26 Noiembrie 2008, ora 08:22
4315 citiri
Serban Nicolae (PSD): Incrancenarea lui Basescu, un complex de inferioritate

Pentru un social-democrat, un colegiu cu aproape jumatate dintre alegatori de varsta a treia si care mai are marele avantaj de a fi in inima unui sector "bine admnistrat" de un coleg de partid este mana cereasca.

Pentru a afla ce mai poti promite unor oameni despre care stii sigur ca te vor vota, am stat de vorba cu senatorul Serban Nicolae, candidatul PSD pentru Colegiul 4 Senat din Capitala.

-Ce asteapta oamenii din acest colegiu de la senatorul lor?

- Este o zona bine administrata din punct de vedere al primariei locale. Este o zona in care s-au construit cele mai multe parcuri noi. Parcuri si zone aerisite, de oxigenare a sectorului s-au realizat, asa ca una dintre problemele importante ale Sectorului 2 si ale colegiului unde candidez este Piata Obor, care a devenit improprie pentru un comert de secol 21.

Eu unul, chiar daca nu as fi parlamentar, m-as bate, ca avocat, pentru ca Piata Obor sa redevina cea mai mare piata agro-alimentara din tara, dar una curata, una cu produse comercializate direct de producatori.

- Nu este mai degraba de competenta admnistratiei locale, decat de competenta unui senator sa rezolve aceasta problema?

- Situatia in care suntem spune totul. Primaria si Consiliul Local au adoptat o hotarare prin care au venit cu un proiect de complex agro-alimentar, de piata moderna, salubra, dar Prefectura, care se afla in subordinea Guvernului, a atacat aceasta hotarare si tine blocat proiectul.

Este foarte greu ca Primarie sa te bati cu Guvernul daca nu ai sprijin. Pentru a readuce la standarde europene zona este nevoie si de un sprijin guvernamental, dar si de o interventie, daca va fi cazul, la nivelul Primariei Capitalei.

- Apropo de Primaria Capitalei, de ce v-ati folosit de imaginea primarului Sorin Oprescu in campanie si nu de cea a altor lideri importanti din PSD?

- Nu are legatura cu persoanele, are legatura cu functiile pe care acestea le ocupa. Problemele cetateanului sunt la nivelul Primariei de Sector, la nivelul Primariei Capitalei si la nivel guvernamental. Eu m-am legat de primarul Neculai Ontanu pentru ca sunt probleme care tin de Primaria Sectorului 2, de Sorin Oprescu pentru ca exista probleme care tin de Primaria Generala.

M-am folosit de relatia pe care o am cu Sorin Oprescu pentru ca acesta stie ca o sa-i stau pe cap, ca pitbull-ulul, pana cand se rezolva toate problemele importante care tin de Primaria Capitalei.

Eu sper sa completez, ca senator, aceasta structura completa de autoritate pusa la dispozitia cetateanului, pentru ca sunt lucruri care trebuie facute in Sectorul 2 cu ajutorul Parlamentului, locul de unde Guvernul poate fi influentat, indiferent daca esti la Putere sau in Opozitie.

- Si Traian Basescu voteaza in colegiul in care candidati, puteti sa-i dati patru motive pentru care sa puna stampila pe Serban Nicolae?

- In primul rand, cunoscandu-ma, domnia sa stie ca sunt cinstit si ca nu mi se poate reprosa nimic in ceea ce priveste corectitudinea mea in viata publica. Nu am facut niciodata obiectul unor scandaluri de coruptie, nu am afaceri, nici macar cinstite, desi poate mi-as fi dorit si eu sa traiesc mai bine.

Un al doilea motiv ar fi profesionalismul. Atat domnul Traian Basescu, cat si foarte multi dintre oamenii care locuiesc in aceasta zona stiu ca mi-am castigat un nume onest, intr-o profesie in care nu prea poti sa minti. Am fost avocat, mi-am castigat painea fara niciun fel de ajutor, eu n-am avut procese in care sa reprezint statul, nu am avut procese comandate.

Am avut sansa sa fiu si vicepresedintele comisiei juridice din Senat, unde existau personalitati ca regretatul Antonie Iorgovan, Doru Ioan Taracila sau Norica Nicolai, oameni care mi-au respectat opinia si care ma trateaza ca pe un egal al lor. Sa fii vicepresedintele unei asemenea comisii la 40 de ani si nimeni sa nu-mi conteste profesional acest lucru, eu cred ca este un argument in plus ca am si un al doilea motiv pentru care domnul Traian Basescu, in rand cu toti cetatenii acestui colegiu, poate sa-mi acorde increderea.

Un al treilea motiv ar fi varsta. Acea imagine, usor fortata, cu parlamentari care dorm, cu parlamentari care lipsesc sau cu parlamentari care sunt gasiti cu diverse jucarii in banca in timpul activitatii nu mi se potriveste.

De altfel, conform ultimelor statistici, am 330 de interventii in plenul Senatului in 174 de sedinte. O sa gasiti foarte putini parlamentari care sa ma intreaca in ceea ce priveste interventiile in plen si in ceea ce priveste contributiile la legile adoptate.

In al patrulea rand, pentru ca nu vreau sa-l las pe domnul Traian Basescu fara un motiv serios de a ma vota, este vorba de experienta politica. Pe langa profesia de avocat, am fost consilier de stat, am fost ministru pentru relatia cu Parlamentul si senator. Vin dupa opt ani de experienta de viata publica la cel mai inalt nivel. Am avut raspunderi importante, toate profesioanale, nu a fost niciuna o recompense, un cadou sau sinecura facuta pentru ca cineva avea grija de mine. Toata aceasta experienta ma recomanda ca unul dintre oamenii care pot sa faca ceva in Parlamentul Romaniei, pot sa faca ceva in Senat.

- Sa trecem la contracandidatii dumneavoastra, stiti mai multe decat domnul Becali despre acest "un anume Fuciu"?

- Nu, ca sa fiu cinstit. Nu as putea sa va spun decat ca exista. Nu am avut nici macar curiozitatea sa caut mai multe date.

- Sa inteleg ca principalul contracandidat este doamna Anca Boagiu, de la PD-L?

- Nici nu cred ca exista cu adevarat un contracandidat. Colegiul se afla intr-un sector in care PSD si-a dovedit eficienta. Este un colegiu in care oamenii au inceput sa constientizeze ca structura de autoritate care le este la dispozitie trebuie sa fie formata din trei oamnei care gandesc la fel si care actionaeaza a fel: Neculai Ontanu - Sorin Oprescu - Serban Nicolae.

- Dumnavoastra si PSD promiteti salarii mai mari, pensii mai mari, amnistii fiscale, nu-i cam mult pentru o tara precum Romania?

- Nu-i prea mult, pentru ca este vorba de banii cetatenilor. Daca va aduceti aminte, discutii asemanatoare au fost si anul trecut cand presedintele Basescu a amanat majorarea pensiilor considerand ca nu exista surse de finantare. Pana la urma, acele pensii majorate se platesc de un an de zile si economia romaneasca nu a intrat in colaps, iar marile companii nu s-au prabusit.

S-ar putea totusi sa aiba de suferit cei care au contracte cu statul. Cei care pun de trei ori borduri intr-un an pe aceleasi strazi, cei care asfalteaza o strada de mai multe ori in decurs de 2-3 ani. S-ar putea sa aiba de suferit toti acei smecheri care s-au invatat ca statul este pentru ei, nu pentru profesori, nu pentru medici sau pentru pensionari.

- PNL si Calin Popescu-Tariceanu sustin ca, in ultimii patru ani, salariile profesorilor s-au dublat, daca adaugam si majorare cu 50% adoptata prin lege rezulta ca salariile profesorilor au crescut de trei ori in termini nominali, nu-i cam mult?

- Nu este deloc mult. Eu nu sunt de acord cu domnul Tariceanu si nici profesorii nu sunt. Este ca in povestea aia cu lupta anticoruptie pe care ei o duceau foarte tare, distrugeau coruptia pe toate planurile, cum era pe vremea doamnei Macovei, numai ca acea coruptie nu stia de asta si isi vedea necontenit de treaba.

Sa va spun si de ce sunt atat de importanti profesorii. Ati vazut ce se intampla atunci cand un profesor loveste un elev, vine baut la scoala sau intr-o tinuta necorespunzatoare. Toate aceste lucruril capata imaginea unei tragedii nationale pentru ca este profesor. Daca o asemenea raspundere apasa pe umerii unui profesor, atunci haideti sa-i dam acestuia si demnitatea de a trai decent.

Raspunderea profesorilor nu trebuie sa o corelam cu economia, ci cu necesitatea si importanta sociala a functiei lor. Acelasi lucru este valabil si cu medicii.

- Totusi, care dintre promisiunile electorale facute de Mircea Geoana vi s-au parut exagerate sau irealizabile?

- Personal, as cere cateva detalii suplimentare legate de stimularea intoarcerii in tara a celor plecati in Europa dupa aderarea Romaniei la UE. Din punctul meu de vedere, vazand si ce se intampla prin Italia si prin Spania, nu sunt foarte convins ca mi-as dori ca cei care tin prima pagina a ziarelor cu fapte antisociale sa se intoarca in Romania si sa mai fie si stimulati.

- Sunteti foarte siguri de victoria dumneavoastra si a PSD-ului in alegeri, cu cine o sa guvernati totusi?

- Eu cred ca este suficient in formula actuala. PSD si PC pot sa formeze singure Guvernul, de altfel foarte importante vor fi programul de guverare si echipa pe care o vom propune. Daca vom sti sa promovam o echipa credibila, eu cred ca in Parlament sprijinul va fi mai mare.

- Nu-i prea greu de crezut ca Traian Basescu va accepta un Guvern PSD-PC fara PD-L?

- Domnul Traian Basescu trebuie sa accepte optiunea electoratului. Nu stiu daca o va face, nici nu ma intereseaza. Aceasta incrancenare a domnului Traian Basescu arata mai degraba o frustrare si un complex de inferioritate, daca nu ar fi fost asa nu ar fi simtit nevoia sa se tot justifice sau sa transmita asemenea semnale, care sunt de dispret fata de vointa electoratului.

Cu alte cuvinte, domnia sa ne spune: "Nu ma intereseaza pe cine alegeti voi, nu ma intereseaza ce ganditi voi cetatenii Romaniei, eu hotarasc si cine este destept in tara asta si cine este cinstit in tara asta".

- Daca ati avea dupa alegeri cu un singur parlamentar mai putin decat PD-L, ati sustine un Guvern format de Theodor Stolojan?

- Cred ca nu. Eu l-am auzit pe domnul Stolojan cum gandeste, l-am vazut cum actioneaza si eu cred ca totusi cetatenii merita o viata decenta, merita ceva mai bun. Cel mai bun exemplu l-am vazut cand domnia sa spunea ca trebuie sa ajute 500.000 de romani care au credite ipotecare sa-si plateasca datoriile.

Acest rationament arata ca domnia sa nu moare de grija romanilor cu credite, ci de grija dezvoltatorilor imobiliari si a bancilor. Stolojan vrea ca acesti oameni sa-si plateasca datoriile pe spinerea statului pentru ca cei care au construit locuinte le preturi foarte scumpe si bancile care i-au creditat sa-si primeasca banii. Domnia sa este aparatorul celor foarte bogati, al oligarhilor.

- Pentru a nu risca sa fiti exclusi de la guvernare pentru a doua oara consecutiv, ce sunteti dispusi sa oferiti PNL pentru a va sustine din umbra?

- Nu facem niciun fel de compromis. Daca vrei cu adevarat sa faci ceva in Parlament poti sa faci si de pe bancile Opozitiei. Poate nu ne-au reusit toate, dar atunci cand a fost cu adevarat vointa politica, vrand nevrand, am fortat mana celorlalti si astfel am reusit sa-i determinam pe cei de la PDL si PNL sa voteze un proiect de lege initiat de doamna Adroneascu de la PSD, cel al majorarilor salariale pentru profesori.

- Sa inteleg ca nu aveti nimic impotriva sa ramaneti in Opozitie, poate pana la alegerile prezidentiale?

- Nu cred ca vom fi in situatia de a ramane in Opozitie, cred ca vor ajunge, cu sprijinul cetatenilor, la guvernare. Pentru noi, guvernarea nu este un premiu, nu este o recompensa, un capat de drum, pentru noi guvernarea a fost mereu o raspundere.

Nu privim guvernarea ca pe o tinta, ci ca pe un mijloc prin care reusim sa imbunatatim viata oamenilor, de aceea nu facem compromisuri nici cu doctrina, nici cu valorile, nici cu principiile sociale.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#Serban Nicolae, #Traian Basescu, #alegeri parlamentare, #interviu, #Senat , #Traian Basescu
Comentarii