De ce nu afecteaza criza mondiala economia Romaniei

Vineri, 26 Septembrie 2008, ora 12:44
7584 citiri
De ce nu afecteaza criza mondiala economia Romaniei

Amploarea crizei financiare din SUA este tot mai mare, efectele acesteia resimtindu-se in majoritatea tarilor, dar nu si in Romania.

Si nici nu se va resimti. Cel putin asa sustin toti oficialii romani, de la guvernatorul Bancii Nationale, pana la premierul Calin Popescu Tariceanu si presedintele Traian Basescu.

Principalul motiv pentru care efectele pandemiei mondiale nu se resfrang si asupra institutiilor bancare autohtone este acela ca sistemul bancar romanesc este "unul primitiv", extrem de riguros reglementat de catre BNR.

Cei mai entuziasmati de existenta crizei la nivel mondial s-au aratat, inca de acum cateva luni, reprezentantii Bancii Natioanle a Romaniei.

In acceptiunea acestora, impactul crizei financiare internationale asupra economiei romanesti "este mai degraba unul pozitiv", in conditiile in care aceasta contribuie la temperarea ritmului de crestere a creditarii si la restrangerea deficitului de cont curent.

La randul sau, Calin Popescu Tariceanu identifica, la inceputul saptamanii, doar riscul unei crize de lichiditati, care va determina o scumpire a creditelor, ca urmare a crizei financiare internationale.

Atat premierul, cat si Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Centrale, au recunoscut ca, in cazul in care criza persista, exista totusi riscul ca ritmul de crestere economica sa se tempereze.

Pana in prezent, nici Isarescu, nici Tariceanu si nici Basescu - care a avut o intrevedere cu seful BNR de curand, nu au intrevazut o scadere a ritmului de crestere economica sub 6-7% in 2009, in cele mai rele conditii.

In acceptiunea oficialilor, criza economica nu se va reflecta nici pe Bursa Bucuresti, cu toate ca o parte dintre investitorii straini au luat decizia de a se retrage de pe piata de capital autohtona.

"Se simte, dar nu ne va afecta profund", a precizat Traian Basescu, intr-un interviu acordat RRA pe marginea efectelor crizei economice mondiale asupra Romaniei.

Nu de aceeasi parere este si economistul Daniel Daianu, care apreciaza ca Bursa de la Bucuresti a cazut in ultima perioada tocmai pentru ca o parte dintre investitorii straini si-au vandut portofoliile.

In plus, indicii bursieri vor continua sa inregistreze scaderi, deoarece investitorii romani nu au puterea financiara sa-i inlocuiasca pe cei iesiti, iar masurile fiscale adoptate de autoritati nu sunt de natura sa-i stimuleze pe altii sa intre.

Xiaomi trimite un avertisment către utilizatorii de smartphone-uri. Ce trebuie evitat
Xiaomi trimite un avertisment către utilizatorii de smartphone-uri. Ce trebuie evitat
Compania Xiaomi a emis recent un avertisment către utilizatorii săi privind riscurile asociate cu folosirea protecțiilor de ecran cu adeziv lichid UV. În ciuda popularității acestor...
De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a anunțat, pe 23 aprilie, că urmează să investigheze platformele de comerț online chinezești Temu și Shein, făcând și o...
#criza financiara, #Traian Basescu, #Mugur Isarescu, #Calin Popescu Tariceanu , #Traian Basescu