Patriciu: Basescu mai are doar cateva luni de presedintie!

Sambata, 14 Martie 2009, ora 23:56
5887 citiri
Patriciu: Basescu mai are doar cateva luni de presedintie!

Desi sustine ca nu vrea sa se implice in competitia din PNL pentru sefia partidului, omul de afaceri Dinu Patriciu nu are nici o problema in a-l ataca dur pe presedintele Traian Basescu, declarandu-se convins ca acesta nu are nici o sansa sa mai ramana patru ani in Palatul Cotroceni.

"Basescu nu are absolut nicio sansa de a deveni presedinte a doua oara. Mai are cateva luni de presedintie, se va termina si asta. Oricine va intra in turul doi il va bate", a declarat Dinu Patriciu sambata, intr-o emisiune televizata la Realitatea TV.

Omul de afaceri si-a argumentat afirmatia cu ajutorul sondajelor realizate in ultima vreme care, potrivit declaratiilor sale, arata ca Traian Basescu este in descrestere.

"Oricine va intra in turul doi il va bate. Problema noastra este sa gasim acest candidat", a declarat Patriciu care a facut si un portret robot al viitorului presedinte, asa cum ar rezulta el tot din opiniile romanilor reliefate de sondajele de opinie: "un om mai tanar, in jur de 40 de ani, tehnocrat, priceput in primul rand in economie, sa stie sa judece relatia politic-economic, sa stie bine doua-trei limbi straine si sa aiba experienta mediilor internationale".

Acesta, spune Patriciu, este portretul celui pe care romanii si-l doresc la presedintie si pe care il vor vota. "E un portret robot pe care il face populatia", sustine Patriciu subliniind ca "fenomenul Obama se poate repeta si in Romania".

Magnatul sustine ca deocamdata nu poate aprecia care vor fi costurile in campania prezidentiala si nici daca se va mai implica financiar.

"Ca intotdeauna as finanta numai un candidat in care intr-adevar as avea incredere. Nu pe Basescu, in domnia sa nu am avut niciodata incredere", a punctat Patriciu, adaugand ca nu are nicio relatie cu actualul presedinte, nici macar de dusmanie, desi nu va uita niciodata momentele in care a fost pentru scurta perioada de timp arestat.

Sunt liberal, nu neaparat membru de partid

Omul de afaceri a mai declarat ca este "liberal, nu neaparat membru de partid" si ca nu doreste sa se implice in competitia declansata in PNL pentru castigarea sefiei partidului.

"In ultimele trei saptamani am facut 54 de ore cu avionul, nu de placere, cu afaceri. Am fost foarte ocupat. Vreau sa va spun ca ma feresc sa imi spun punctul de vedere personal. Nu vreau sa ma amestec, dar cred ca e o competitie extrem de bine venita cat timp ramane in limitele decentei", a comentat Patriciu batalia care se duce in aceste zile intre cei doi candidati la presedintia PNL, Crin Antonescu si Calin Popescu Tariceanu.

El a refuzat sa se alature uneia dintre cele doua tabere de sustinatori, cu toate ca, in ultimele zile au aparut numeroase declaratii in presa potrivit carora ar fi fie de partea lui Antonescu fie de a lui Tariceanu.

Populatia va suferi in functie de deciziile politicienilor

Dinu Patriciu sustine ca in aceasta perioada de criza "depinde de deciziile liderilor politici ca populatia sa sufere mai putin, sa nu sufere deloc sau chiar sa o duca mai bine".

Acesta considera ca nu toate tarile vor fi afectate de criza si da drept exemplu Canada "care are un sistem bancar practic izolat de restul lumii".

"Nu cred ca izolarea este o solutie, si nici protectionismul, dar se practica in anumite zone", a mai spus omul de afaceri precizand insa ca "globalizarea este o cale fara intoarcere".

El le-a dat o replica si celor care au prezis sfarsitul capitalismului, printre care Ion Iliescu si Mircea Geoana. "Eu zambesc cand citesc despre sfarsitul capitalismului. Este pur si simplu un puseu cauzat de panica", a mai explicat Patriciu.

Nu sunt un adversar al imprumutului FMI, sunt categoric impotriva

Acesta este pozitia lui Patriciu, care a reamintit in acest context ca "in octombrie anul trecut am spus ca ne tratam de guturai cand avem ciuma. Ma refeream la faptul ca ne luptam cu inflatia cand se apropia recesiunea".

In conditiile in care "datoria statului este foarte mica iar datoria mediului privat este foarte mare, mediul privat trebuie lasat in pace", a mai spus Patriciu.

In opinia sa, cheltuirea fondurilor bugetare "este scandaloasa in Romania" de aceea "cel mai eficient ar fi sa facem parteneriat public privat in lucrarile publice, statul dovedindu-se incapabil sa rezolve problemele".

In acest context, Patriciu considera nefireasca ruptura dintre guvernanti si mediul de afaceri, declarand ca, desi criza economica se face simtita in Romania, nu l-a cautat nimeni, nu l-a invitat nimeni la discutii in calitate de om de afaceri de succes.

"Din pacate este rezultatul demagogiei care a creat ziduri intre guvernanti si reprezentantii mediului de afaceri cei mai indrituiti sa ajute la rezolvarea problemelor", a spus Patriciu.

El a venit si cu o propunere in acest sens. "Ar trebui sa existe o legatura fireasca, altfel incat sa nu cautam bani la FMI ci la oamenii de afaceri (...) Finantarea interna ar putea aduce mai multi bani Romaniei decat ar aduce un imprumut de la FMI", a mai sugerat acesta.

Totodata, el a sustinut ca "un investitor privat nu se mai uita sub nicio forma pe ratingurile oferite de agentiile internationale".

Un acord cu FMI este un semnal de slabiciune, capitalul fuge

"Criza de astazi inseamna un conflict intre state si organismele nationale si corporatii", a a mai explicat omul de afaceri, precizand inca o data ca "atunci cand o tara este asistata de FMI, banul privat fuge cat poate de repede (...) Conteaza mult mai mult increderea pe care o dau relatiile personale", a mai afirmat Patriciu ca argument in favoarea unui imprumut al statului de la oamenii de afaceri romani si nu de la FMI.

"FMI nu ofera o viziune coerenta ci un Pat al lui Procust, a completat Patriciu precizand ca din 96 de tari care au avut acorduri cu FMI din anii '60, jumatate au ajuns sa aiba cresteri sub media mondiala iar cateva au terminat in colaps, doua terminate in razboaie civile.

Cum va fi 2009?

"Foarte greu, dar depinde in primul rand de deciziile politice. Imobiliarele vor cadea pana in punctul in care metrul patrat construit va ajunge la unul doua salarii medii", a avertizat el.

"Minuni nu se vor intampla, dupa ce se vor publica bilanturile pe primul trimestru, vor incepe sa scada rapid preturile imobiliarelor", a prezis omul de afaceri care mai este convins si ca "petrolul, care a ajuns la un punct care pare de echilibru, pe termen mediu si lung se va duce in sus".

Ce va merge bine? "Vor supravietui toti cei curajosi. Eu cred ca vor merge bine imobiliarele pentru consumatori, pentru ca odata ce se ieftineste poti sa cumperi".

Nu Isarescu tine leul, ci economia

Dinu Patriciu nu s-a ferit sa il atace nici pe guvernatorul BNR Mugur Isarescu.

"Nu Isarescu tine leul ci economia", a spus Patriciu avertizand ca, in curand, "bancile nu vor mai tine seama de reglementarile BNR pentru ca sunt subsidiarele unor banci din afara".

"Banca Nationala e cam autista in Romania" si "Romania este in criza pentru ca BNR nu are creativitate si nu stie sa se miste. Cel mai bun lucru care se poate spune despre ea este ca este inexistenta", sunt alte doua dintre criticile aduse de Patriciu Bancii Nationale.

Dinu Patriciu este director general executiv al Grupului Rompetrol si are afaceri in mai multe domenii printre care imobiliare si energii regenerabile.

Omul de afaceri Dinu Patriciu este singurul roman care apare anul acesta in clasamentul miliardarilor lumii intocmit de Forbes, cu o avere estimata la 1,8 miliarde de dolari, in scadere fata de anul trecut, cand prestigioasa revista indica pentru Patriciu o avere de 2,5 miliarde de dolari.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Dinu Patriciu Basescu, #Traian Basescu presedintie, #Patriciu Antonescu Tariceanu , #Traian Basescu
Comentarii
Poza PRISTANDA
PRISTANDA
rank 5
Poza cioclu_rosu1
cioclu_rosu1
rank 4
Adrian Năstase l-a "moşit" pe BANII NOŞTRI PE primul GLOBALIST ROMÂN :DINU PATRICIU de fap UNCAPITALIST INTERNAŢIONALIST