Presa de azi: Exercitii de imagine pe seama bugetarilor

Sambata, 18 Octombrie 2008, ora 08:34
1913 citiri
Presa de azi: Exercitii de imagine pe seama bugetarilor

Liderii tuturor partidelor invitate vineri de premierul Tariceanu la Palatul Victoria, mai putin PNL, fireste, au criticat Guvernul pentru ca nu respecta decizia Parlamentului de majorare cu 50% a salariilor cadrelor didactice, scrie Romania Libera in editia de sambata.

Tariceanu a incercat sa-i convinga pe liderii politici de faptul ca orice majorare salariala genereaza un val de majorari cu efect, un dezastru economic, si a insistat ca n-ar dori sa lase viitorului Executiv o mostenire dezastruoasa.

Premierul Tariceanu le-a propus liderilor sa se constituie un grup de lucru la nivelul Guvernului, care sa elaboreze un set minimal de principii care sa stea la baza salarizarii bugetarilor, printre care va figura corelarea cresterii salariilor cu performanta economica.

"Trebuia doar sa se uite pe masa lui, ca, in 2006, am inaintat Guvernului doua proiecte de lege referitoare la sistemul unic de salarizare a bugetarilor. si putea de asemenea sa citeasca programul de guvernare din 2005 al Aliantei D.A., unde se prevedea ca promovarea acestei legi sa se produca in 2007", a replicat Adriean Videanu.

"PD-L nu poate face o intelegere cu Tariceanu, pentru ca nu este credibil. Ideea infiintarii unui grup de lucru tehnic cu partidele este o porcarie", a atacat vicepresedintele PD-L Cezar Preda. Mircea Geoana a cerut ca in noua lege sa se introduca principiul "munca bine facuta trebuie sa fie bine platita". Liderul PRM, Corneliu Vadim Tudor, a cerut premierului amanarea alegerilor parlamentare.

Din Adevarul aflam ca, in loc sa caute solutii, premierul Tariceanu a afirmat ca, in contextul actualei crize economice mondiale, "majorarea va arunca economia romaneasca in aer" si ca o astfel de situatie ar putea fi evitata, pe viitor, daca Romania ar avea o lege unitara a salarizarii personalului bugetar.

Propunerea prim-ministrului a fost acceptata de catre toate partidele parlamentare prezente la consultari, cu exceptia PDL-ului, care a privit-o doar ca pe un "exercitiu de imagine". Grupul de lucru trebuie sa se intalneasca pana saptamana viitoare, iar pana la sfarsitul acestei luni trebuie sa emita documentul cu privire la salarizarea bugetara.

Prezent la consultarile de la Palatul Victoria, vicepresedintele PSD Liviu Dragnea s-a aratat sceptic cu privire la adoptarea legii salarizarii bugetare pana la alegerile parlamentare din 30 noiembrie. In schimb, pe tema salariilor profesorilor, liderii politici nu sunt pe aceeasi pozitie cu Guvernul, care nu vrea sa acorde majorarile votate de Parlament.

"Esec al intalnirii Tariceanu-partide politice pe tema salarizarii", titreaza "Cotidianul", precizand ca intalnirea de vineri era sortita esecului pentru ca nici Guvernul, nici Parlamentul nu isi asuma adoptarea unei asemenea legi inainte de alegeri.

"Nu vreau sa angajez viitorul guvern. Majorarile trebuie sa tina seama de performantele economice si nu putem consuma mai mult decat prodecem. Majorarea cu 50% de pe o zi pe alta nu este viabila din punct de vedere economic. O crestere salariala de acest fel in educatie va conduce la solicitari similare din partea celorlalti bugetari si ne vom trezi cu o avalansa de cereri, chiar si in sectorul privat. Deja exista un dezechilibru intre sectorul public si cel privat. Este obligatia si responsabilitatea mea de a spune ca aceasta majorare nu se poate realiza decat daca vrem sa aruncam economia in haos", a spus Tariceanu.

Gandul comenteaza ca intalnirea de la Palatul Victoria s-a dovedit a fi o sezatoarea de la Guvern, prilej de infiintare a unui grup de lucru si motiv de harta intre partide.

Fiecare partid si-a spus oful: PNL deplange soarta viitorilor guvernanti, PD-L-ul denunta "sezatorile pe timp de furtuna", PRM vrea amanarea alegerilor.

Dupa intalnire, reprezentantii partidelor au reusit sa devieze discutiile astfel incat sa remarce sau sa se remarce, iar Tariceanu a tinut dupa intalnire sa "deplanga" soarta viitorilor guvernanti care vor fi obligati sa acopere financiar majorarile salariale exagerate.

"Dorinta dansului de grupuri de lucru tehnice cu partidele este o porcarie, pentru ca vointa politica pentru legea salarizarii unice exista la toate partidele din Romania. PD-L doreste aceasta lege, vrea sa o faca si o va face imediat dupa alegeri. Domnia sa (Tariceanu - n.r.) nu este in stare nici cu zece grupuri de lucru sa faca aceasta lege. (...)

Nu e in stare sa o faca singur? A avut doi ani la dispozitie si a avut o vointa politica totala, de ce nu a scos-o?", a declarat Preda. Criticile din tabara PD-L au fost inmultite si de prim-vicepresedintele PD-L Adriean Videanu care a declarat ca democratii au lasat inca de acum doi ani o lege a salarizarii "pe masa" lui Tariceanu, iar acum premierul se ocupa cu organizarea de sezatori "pe timp de furtuna", referindu-se la grupul de lucru pentru salarizarea personalului bugetar. Mai pe scurt, initierea consultarilor Guvern - partide a fost doar un "exercitiu de imagine" din partea premierului, au conchis democrat-liberalii.

In replica, premierul Calin Popescu Tariceanu a acuzat pe reprezentantii PD-L de "lipsa de responsabilitate" fata de partenerii sociali pentru ca au refuzat sa faca parte din grupul de lucru pentru elaborarea legii salarizarii personalului bugetar.

"Domnul Preda a venit la Guvern pentru declaratii politice si un pic de campanie", a spus Tariceanu. Totusi, premierul a afirmat ca nu poate decat sa "ia nota" de refuzul PD-L, declarandu-se nelamurit si de pozitia PRM, ai carui reprezentanti, Corneliu Vadim Tudor si Lucian Bolcas, "s-au grabit sa plece" pentru a participa la o conferinta de presa. Nu in ultimul rand, Tariceanu nu s-a putut abtine sa nu arunce voalat o alta sageata la adresa partidelor politice.

Gardianul informeaza ca liderul PRM Corneliu Vadim Tudor a anuntat, dupa discutiile de vineri, ca a propus o lege a salarizarii si a pensionarii bugetarilor, care sa prevada "un raport de unu la sase intre minimum si maximum", dar si un moratoriu national care sa instituie un regim de austeritate.

"Am propus un moratoriu al solidaritatii nationale pentru depasirea crizei interne si internationale in care elementul central sa fie instaurarea unui regim de austeritate de sus pana jos, incepand cu clasa politica", a anuntat C.V. Tudor, care i-a mai cerut premierului sa informeze populatia cu privire la nivelul la care a ajuns datoria publica externa si sa puna capat pomenilor electorale.

In ceea ce priveste Legea privind majorarea salariilor cadrelor didactice cu 50%, liderul PRM spune ca aceasta trebuie aplicata, argumentand ca este in joc "onoarea parlamentarilor" care au votat-o.

Din "Jurnalul national" aflam ca Vadim face circ la Guvern. Presedintele PRM a sustinut ca i-ar fi cerut lui Tariceanu decalarea datei alegerilor pana in martie 2009 sau macar cu o saptamana. Premierul a confirmat ca s-au spus cateva cuvinte si pe aceasta tema, dar ca alegerile nu vor fi in nici un caz amanate.

In timp ce la Guvern se derulau discutiile cu reprezentantii partidelor, seful statului a mers la BNR pentru discutii cu guvernatorul Mugur Isarescu. Basescu a reiterat ca recesiunea care se profileaza in economia mondiala si in special eventualele fe-no-mene de criza economica din tarile membre ale Uniunii Europene pot afecta in mod direct Romania in lipsa unor politici economice prudente.

Un comunicat al BNR, care arata concluziile intalnirii, spune ca presedintele Basescu a invitat banca centrala si institutiile comerciale de credit sa stabileasca un parteneriat cu Guvernul cu scopul limitarii potentialelor efecte ale crizei economice mondiale asupra Romaniei si pentru indeplinirea obiectivului privind trecerea la moneda unica europeana. Po-trivit purtatorului de cuvant al BNR Mugur Stet, presedintele Basescu a recomandat ca eventuala utilizare a banilor publici din statele europene pentru capitalizarea institutiilor de credit cu probleme sa fie facuta numai dupa ce acestea vor fi curatate de activele neperformante.

Totodata, Administratia Prezidentiala informeaza ca in cadrul intalnirii presedintele Basescu a subliniat importanta cresterii responsabilizarii conducato-rilor institutiilor financiare si mentinerea unei atitudini prudente in vederea protejarii re-sur-selor financiare ale companiilor si populatiei.

Schimbare pe piața telefoanelor mobile. Parlamentul European obligă producătorii să le repare chiar și după ce a expirat garanția, la prețuri reduse
Schimbare pe piața telefoanelor mobile. Parlamentul European obligă producătorii să le repare chiar și după ce a expirat garanția, la prețuri reduse
Parlamentul European a adoptat o lege prin care încurajează consumatorii să prelungească viața produselor uzate, în loc să le înlocuiască. Conform observatorulph.ro, noile norme îi...
TikTok ar putea fi interzisă în SUA prin lege. 170 de milioane de americani riscă să rămână fără conturi
TikTok ar putea fi interzisă în SUA prin lege. 170 de milioane de americani riscă să rămână fără conturi
Camera Reprezentanților din Congresul american a adoptat sâmbătă, 20 aprilie, un proiect de lege care lansează un ultimatum către compania care deține rețeau socială TikTok. Proiectul...
#Calin Popescu Tariceanu, #lege, #salarii, #partide, #discutie, #Cezar Preda, #C V Tudor, #Adriean Videanu, #Traian Basescu , #Traian Basescu