Presa de azi: Lista cu "pilele" lui Iliescu, salvamarul Basescu si pestisorul Koy

Joi, 21 August 2008, ora 07:03
2348 citiri
Presa de azi: Lista cu "pilele" lui Iliescu, salvamarul Basescu si pestisorul Koy

Ion Iliescu a trimis la PSD Bucuresti o lista, de data aceasta scurta, cu oameni de-ai sai pe care ii vrea in Parlament, marii sportivi intorc spatele ofertelor partidelor, lustratii fac coada la mandate, iar in timpul acesta, Guvernul Tariceanu finanteaza pestisorul Koy - acestea sunt cateva dintre subiectele comentate in presa centrala.

Cotidianul: Lista scurta a lui Iliescu pentru parlament

Presedintele de onoare al PSD cauta sa-i ajute pe cativa dintre ultimii colaboratori ai sai sa-si pastreze mandatele de parlamentar, scriu jurnalistii de la Cotidianul in editia de joi. Pe lista trimisa organizatiei de Bucuresti se afla Serban Nicolae, Razvan Theodorescu si Nora Rebreanu.

Daca, in urma cu cativa ani, Iliescu trimitea la partid o lista cu 15-20 de persoane care trebuiau "rezolvate", acum aripa Iliescu s-a subtiat semnificativ. Chiar daca el insusi nu va mai candida, Ion Iliescu pretinde cateva posturi de parlamentar pentru cei fideli lui. Nu multe, deoarece si apropiatii sai, pe zi ce trece, se raresc.

La organizatia PSD Bucuresti, Iliescu a trimis o lista cu patru persoane pe care le vrea in parlament: senatorii Serban Nicolae, Razvan Theodorescu si Nora Rebreanu si consilierul personal Victor Opaschi. Primii trei si-au depus deja dosarul de candidati, mai informeaza Cotidianul.

Interventia lui Iliescu pentru acestia a fost motivata de faptul ca nu si-au gasit singuri organizatii care sa-i accepte. Serban Nicolae, in prezent senator de Ialomita, nu a mai fost acceptat de filiala locala din cauza lipsei de activitate in judet.

In aceeasi situatie este si Razvan Theodorescu, care nu a mai fost acceptat la Botosani pentru un nou mandat.

Gandul: Marii sportivi intorc spatele partidelor

Pe de alta parte, marii sportivi intorc spatele partidelor, titreaza Gandul. "Politica e o competitie necinstita", acesta a fost raspunsul pe care multiplul campion olimpic si mondial la canotaj, Ivan Patzaichin, l-a dat PNL. Liberalii isi facusera planuri mari, pentru cunoscutul sportiv fiind rezervat un loc de deputat sau senator de Tulcea.

Tot PNL a fost refuzat si de Gabriela Szabo. "Sunt foarte tanara sa ma gandesc la politica", le-a raspuns politicos fosta atleta.

Social-democratii au fost si ei refuzati, de Nadia Comaneci. Liderul partidului, Mircea Geoana, i-a oferit acesteia un loc intr-un colegiu uninominal pentru romanii din diaspora, care sa cuprinda si zona Americii de Nord.

In fine, mai scriu jurnalistii de la Gandul, democrat-liberalii nici n-au mai ajuns sa fie refuzati de fosti mari sportivi, dupa scandalul intern legat de primirea in partid a ex-peremistului Mitica Dragomir.

Liderii PD-L intentionau sa-l oferteze, inainte de aceasta disputa, pe fostul fotbalist Ilie Dumitrescu.

Romania libera: Lustrabilii fac coada la mandate

Dupa baroni locali ori vedete de tot felul, parlamentari cu verdicte grele puse de CNSAS decid si ei sa ia cu asalt portile Parlamentului si sa se inscrie in competitia electorala pentru un nou mandat, noteaza si jurnalistii de la Romania libera.

Cum Legea Lustratiei nu este inca in vigoare pentru a-i obliga pe fostii angajati ori colaboratori ai Securitatii sa ia o pauza de mandat de vreo zece ani - dupa cum prevede textul adoptat insa doar de Senat-,accesul in Legislativ li se pare floare la ureche.

Mona Musca (informatoarea "Dana" deconspirata de CNSAS) a decis, potrivit celor anuntate de Gheorghe Stefan, sa candideze pentru un colegiu uninominal din Neamt sustinuta de PD-L.

Musca este exact initiatoarea Legii lustratiei si tocmai ea profita de faptul ca respectiva lege nu este inca in vigoare, comenteaza Romania libera.

Nu este insa singura in aceasta situatie. Numerosi alti lustrabili, din care vom enumera cazurile sonore, de la toate partidele, se pregatesc sa ia cu asalt portile Parlamentului.

La PD-L mai exista cazul Mircea Cosea, recent nominalizat pentru un colegiu in judetul Olt. Apoi, cel al fostului prim-secretar al judetului Galati, Carol Dina, care si-ar dori un nou mandat pe listele PRM.

Senatorul PC, fost PSD, Rodica Stanoiu (apropiata a lui Ion Iliescu), ar dori si ea un colegiu uninominal. Se judeca cu CNSAS pentru a scapa de verdictul de colaborator al fostei Securitati ca politie politica, contestand informarile semnate "Sanda".

Cotidianul: Salvamarul Basescu da ocol Marii Negre

Jurnalistii de la Cotidianul se ocupa de turneul - fulger, de 48 de ore, pe care presedintele Romaniei l-a inceput, miercuri-dimineata, in Ucraina, Republica Moldova, Azerbaidjan, Georgia si Turcia.

Vizitele de lucru in cele cinci tari au loc dupa razboiul din Georgia in scopul identificarii de solutii comune la Marea Neagra, pentru securizarea zonei. Presedintele roman este de altfel, in turneul sau, purtatorul unui mandat din partea Uniunii Europene catre statele riverane Marii Negre care se confrunta cu situatii potential explozive in zonele de conflict inghetat.

Mesajul pentru Republica Moldova, Ucraina si Azerbaidjan, care isi au propriile probleme in Transnistria, Crimeea, respectiv Nagorno-Karabah, este acela ca situatia din regiune nu trebuie inflamata si mai mult, ba din contra, trebuie gasite solutii pasnice pentru aceste conflicte inghetate. Publicitate

Se pare ca intreaga comunitate internationala este de acord ca Rusia nu trebuie provocata catre declansarea de conflicte armate, mai noteaza Cotidianul.

Impreuna cu omologii sai din statele vizitate, presedintele Romaniei va analiza daca evenimentele din Georgia pot avea repercusiuni asupra altor conflicte inghetate din zona, cum ar fi cele din Transnistria sau din Nagorno-Karabah.

Analistii de politica internationala de la Bucuresti vad o miscare inspirata in demersul lui Traian Basescu de a vizita cele cinci tari.

Ziua: Guvernul Tariceanu finanteaza pestisorul Koy

In acest timp, Guvernul Tariceanu finanteaza... pestisorul Koy, informeaza Ziua. O hotarare adoptata recent de Guvern prevede acordarea a peste 4,3 milioane lei de la buget pentru conservarea si utilizarea resurselor genetice animale in stare critica, in pericol de disparitie si a celor vulnerabile.

Pe lista speciilor vizate se regasesc merinosul, bivolul romanesc, oaia tigaie si porcul Mangalita, dar si unele specii exotice sau chiar daunatoare.

E vorba de vulpea polara, pentru "bunastarea" careia Guvernul a alocat suma de 6255 lei, crapul ornamental japonez koy, care este finantat cu 12.000 lei, dihorii, care primesc 7500 lei, si o pleiada de gaini exotice din rasele Combatanta indiana - 1620 lei sau Combatanta malayeziana - 3240 lei.

Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
Ciolacu susține că ”are un plan” ca România să intre în Schengen și terestru: ”Trebuie însă ca interesul naţional să primeze în faţa orgoliilor politice”
Ciolacu susține că ”are un plan” ca România să intre în Schengen și terestru: ”Trebuie însă ca interesul naţional să primeze în faţa orgoliilor politice”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, vineri, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timişoara, că dă asigurări că că avem un plan pentru ca, până la sfârşitul anului, să avem o...
#Traian Basescu, #Calin Popescu Tariceanu, #sportivi, #partide, #alegeri parlamentare, #candidati, #lustrabili , #Traian Basescu