Presa de azi: Negocierile, de la faza pe carciuma la faza pe Palat

Vineri, 05 Decembrie 2008, ora 07:26
3158 citiri
Presa de azi: Negocierile, de la faza pe carciuma la faza pe Palat

Amintiri din 2004. Basescu a dat premierul de la partidul cu cele mai multe mandate, scrie Gardianul in editia de vineri, precizand ca premierul va fi desemnat, dupa modelul uzitat si in 2004, in functie de mandatele obtinute, si nu de numarul de voturi acumulate la alegeri de partide.

Numele premierului va fi cunoscut pana pe 15 decembrie, ziua in care noul Parlament va fi convocat in prima sa sedinta. Afirmatia apartine presedintelui Traian Basescu. Acesta spera ca, pana de Craciun, Romania va avea un Guvern sustinut de o larga majoritate parlamentara, care sa poata gestiona criza care se prefigureaza.

Presedintele Traian Basescu s-a adresat, joi seara, natiunii pentru prima data de la scrutinul din 30 noiembrie. El a dat in primul rand asigurari ca in desemnarea primului-ministru va tine seama de articolul 103 din Constitutia Romaniei, care face referire la ponderea mandatelor in Legislativ, si nu la voturile obtinute.

Totodata, seful statului a anuntat ca vineri va incepe consultarile cu partidele politice in ordinea crescatoare a obtinerii numarului de mandate. Seful statului s-a simtit dator sa aminteasca prevederile articolului 103 din Constitutia Romaniei, potrivit caruia "Presedintele Romaniei desemneaza un candidat pentru functia de prim-ministru, in urma consultarii partidului care are majoritatea absoluta in Parlament ori, daca nu exista o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate in Parlament".

Traian Basescu a tinut sa sublinieze ca articolul 103 se refera la mandatele din Parlament, si nu la voturi. "In consultarea partidelor, voi avea in vedere tot timpul ponderea acestora exprimate prin mandate in Parlament", a afirmat Traian Basescu, amintind ca acelasi lucru l-a facut si la numirea premierului Tariceanu in 2004.

Mesajul lui Basescu: PSD cu moralul, PD-L cu cascavalul, titreaza Gandul. Presedintele Traian Basescu incepe, vineri, consultarile cu partidele, incepand cu grupul minoritatilor nationale si terminand cu PD-L, in ordinea numarului de mandate, asa cum seful statului a precizat ca a facut si in 2004.

Totusi, Basescu a consolat PSD, pe care l-a numit "castigator moral" al alegerilor, pentru ca are 90.000 de voturi mai mult decat PD-L. Democrat-liberalii sunt insa "castigatorii constitutionali", intrucat Legea fundamentala face referire la numarul de locuri in Legislativ.

Basescu a cerut fiecarei formatiuni sa vina cu o delegatie de aproximativ 18 persoane, intrevederile cu partidele urmand sa tina maximum o ora.

Seria de intalniri incepe la 10 si se incheie la 15, urmand ca presedintele sa faca si el o declaratie fie vineri, fie luni. Suspansul in privinta desemnarii premierului se va mentine insa si dupa consultari, in functie de negocierile dintre partide si de cat de repede se va misca viitorul Parlament, pe care presedintele l-a convocat pe 15 decembrie, la ora 12.00.

Joi seara, Basescu a iesit la Palatul Cotroceni sa anunte care e calendarul negocierilor, dar nu a lasat sa transpire prea multe informatii.

A reiesit insa ca nu sustine un guvern minoritar, ci unul cu o puternica majoritate parlamentara, si ca doctrinele partidelor care se vor alia la guvernare sunt mai putin importante, contand, pentru presedinte, solutiile la criza economica prefigurata a lovi Romania in anul viitor.

Basescu decreteaza: diferentele doctrinare dintre PSD si PD-L nu sunt importante, noteaza Romania libera. Traian Basescu a invitat partidele parlamentare la consultari vineri la Palatul Cotroceni si a convocat noul legislativ pentru 15 decembrie. Basescu a propus partidelor sa vina cu "cea mai responsabila echipa pe care o pot propune".

Pana sa se prezinte la Cotroceni, partidele negociaza frenetic. Dinu Patriciu si Ion Iliescu gandesc la fel: ambii sustin un guvern PSD-PNL sau trecerea ambelor partide in opozitie decat o guvernare comuna cu PD-L.

Prima "optiune naturala" a PD-L ramane PNL in vederea constituirii unei majoritati de dreapta, a anuntat joi Emil Boc. Opinia liderilor PD-L este aceea ca au dreptul moral de a nominaliza premierul, iar solutia naturala pentru a forma guvernul o constituie o alianta cu PNL.

In acest context, democrat-liberalii si-au stabilit ieri, in cadrul Colegiului Director National, echipa de negocieri care se va deplasa la Cotroceni pentru discutii cu presedintele Traian Basescu, din care fac parte Emil Boc, Theodor Stolojan, Vasile Blaga, Adriean Videanu si Gheorghe Flutur. Varianta cel mai mult vehiculata in ultima perioada de premier al PD-L este Vasile Blaga, dupa ce, imediat dupa alegeri, candidatura lui Theodor Stolojan a picat.

Negocierile, de la faza pe carciuma la faza pe Palat, este titlul din Jurnalul National. Dupa ce timp de doua zile au frecat frapierele in restaurantele din Capitala, intre doua fleici de post si un sprit de iarna, foarte atenti la sursele din restaurant, alesii se muta vineri urcand, si nu coborand Dealul Cotrocenilor, de unde cei mai multi alesi uninominal asteapta lumina.

Inainte de consultarile cu presedintele Traian Basescu de la Palatul Cotroceni, pesedistii au iesit joi si au vorbit, fiecare pe limba lui, ce preferinte au in realizarea aliantelor postelectorale. Totusi, fata de ziua de miercuri in care mai multi lideri ai PSD - Ilie Sarbu, Miron Mitrea, chiar Viorel Hrebenciuc - au sustinut o formula de guvernare cu PD-L, joi dinspre Kiseleff s-a auzit mai mult "PNL", pe piata fiind aruncat si zvonul ca in cursul serii urmau sa aiba loc negocieri intre reprezentantii celor doua partide.

Ion Iliescu s-a pronuntat astfel din nou in privinta variantei de guvernare cu liberalii, avertizand asupra pericolului unei aliante cu PD-L.

Cu toate acestea, PD-L nu si-a pierdut adeptii in PSD, lideri ai partidului ramanand fideli ideii unei guvernari cu democrat-liberalii. Vicepresedintele Victor Ponta a declarat de pilda ieri ca el nu va vota in Parlament un guvern care va avea componenta liberala, precizand ca, dupa votul de la 30 noiembrie, PSD si PD-L sunt partidele indreptatite sa se considere castigatoare ale alegerilor.

Evenimentul Zilei anunta ca PD-L n-ar renunta la PNL. Indignarea dupa iesirile critice ale lui Crin Antonescu si Dinu Patriciu a facut joi turul de masa la intalnirea conducerii PD-L cu sefii de filiale judetene. Enervati de eticheta "partid de oportunisti" pusa de Antonescu, dar si de rigiditatea PNL care nu a raspuns la mana intinsa spre negociere, PDL-istii nu au abandonat inca varianta unui guvern cu fostii parteneri de alianta.

In acelasi timp insa, daca de la liderii de filiale a venit, in general, dorinta unei coalitii cu PNL, la nivelul conducerii se contureaza tot mai puternic, sustin surse din partid, un trend de apropiere de PSD.

Astfel ca daca liderii de filiale au venit ieri la Bucuresti cu o optiune majoritara de parteneriat cu PNL, au iesit insa din sedinta convinsi ca PSD e o optiune la fel de valabila daca se garanteaza intrarea in liniste la guvernare.

"Concluzia e ca discutam in continuare si cu unii, si cu altii, pentru ca trebuie sa intram la guvernare. Acesta este mandatul pe care echipa de negociere l-a primit", explica unul dintre liderii PDL.

Din Ziua aflam ca Mitrea s-a conversat cu Basescu. Surse din PSD sustin ca seful de campanie al social-democratilor a avut o discutie telefonica cu presedintele Traian Basescu in care s-ar fi negociat intrarea la guvernare alaturi de PD-L. Pesedistii au renuntat la ideea desemnarii premierului si au primit in schimb sefia Senatului, Executivul urmand a fi format la paritate din cele doua partide.

Grupul proliberal format din Viorel Hrebenciuc, Adrian Nastase si Ion Iliescu a decis joi sa poarte o ultima runda de negocieri cu PNL, incercand sa obtina semnarea unui protocol de colaborare parlamentara cu care sa se prezinte la consultarile convocate astazi la Palatul Cotroceni.

"Miron a negociat cu Basescu si alianta de guvernare cu PD-L este ca si realizata. Noi vom prelua sefia Senatului pe care o va lua Miron Mitrea, iar Mircea Geoana postul de vicepremier. Pentru celelalte ministere s-a stabilit ca fiecare partid sa ia cate un minister important", au declarat lideri ai PSD.

Din tabara celor care isi doresc alianta de guvernare cu PD-L se mai numara actualul presedinte al Senatului, Ilie Sarbu, presedintele Consiliului Judetean Teleorman, Liviu Dragnea, vicepresedintele Dan Nica, dar si reprezentanti marcanti ai teritoriului.

Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a enumerat joi, 28 martie, câteva persoane despre care consideră că „într-o ţară civilizată ar trebui să fie azi în puşcărie. „Eu am precizat azi...
ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
Declarațiile ministrului Energiei, Sebastian Burduja, referitoare la ritmul extraordinar de instalare a fotovoltaicelor și eolienelor, au fost contrazise de președintele ANRE (Autoritatea...
#alegeri parlamentare 2008, #consultari Traian Basescu, #partide negocieri Guvern , #Traian Basescu