Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Presa de azi: Pacuraru, si suspendat, si demisionar

Miercuri, 24 Septembrie 2008, ora 07:38
2344 citiri
Presa de azi: Pacuraru, si suspendat, si demisionar

Ministrul Muncii, Paul Pacuraru si-a dat demisia din functie, dupa ce a fost suspendat de presedintele Traian Basescu. Calin Popescu Tariceanu a acceptat demisia lui Pacuraru, dar nu a nominalizat inca un succesor pentru conducera ministerului.

Pacuraru, suspendat, titreaza Jurnalul National, precizand ca presedintele Basescu a suspendat al treilea ministru din Cabinetul Tariceanu. Pentru Paul Pacuraru, detinatorul portofoliului Muncii si al unui dosar la DNA, seful statului a semnat marti decretul in acest sens. Marti dupa-amiaza Pacuraru si-a inaintat si demisia din functie.

La finalul zilei in care liberalii isi prezentasera cu fast candidatii in alegerile parlamentare, Administratia Prezidentiala a lansat, neoficial, informatia ca seful statului a semnat decretul de suspendare a ministrului Muncii, care a fost pus sub acuzare de DNA vinerea trecuta.

Marti-dimineata, Administratia Prezidentiala a comunicat oficial ca a fost semnat decretul de suspendare din functie a ministrului Muncii. Pana acum, presedintele a mai recurs la acelasi gest in cazul fostului ministru al Apararii, Teodor Atanasiu (PNL), si in cazul fostului ministru al Comunicatiilor, Zolt Nagy (UDMR).

Paul Pacuraru a declarat ca decizia privind suspendarea sa este "nedreapta si politica" si ca dosarul sau are "doua paliere politice".

Primul l-ar reprezenta reorganizarea Ministerului Muncii, "cand a fost spart monopolul fortei de munca in strainatate", astfel incat cetatenii romani care doresc sa lucreze in strainatate nu trebuie "sa mai asedieze Bucurestiul" pentru obtinerea diferitelor avize, acestea putand fi obtinute din mai multe localitati, ca urmare a transferarii atributiilor Departamentului pentru Munca in Strainatate si a Oficiului de Migrare catre Agentiile judetene pentru ocuparea fortei de munca.

Al doilea palier ar tine de continutul dosarului. "Nu am dat nici un telefon domnului Morega. Am primit mai multe telefoane sa nominalizez pe un post vacant un anume domn din Targu-Jiu. Nu ma pot face vinovat nici macar ca nu am fost atent, pentru ca nu am promis nimic", a mai spus Pacuraru.

Pacuraru, si suspendat, si demisionar, este titlul din Romania libera. "Acest dosar este politic", a reactionat Paul Pacuraru dupa anuntarea oficiala a suspendarii lui de catre seful statului, avand in vedere ca DNA a inceput urmarirea penala a acestuia.

"Saptamana trecuta mi s-a adus aceasta invinuire. Ma voi prezenta in fata organelor judiciare ori de cate ori este nevoie. Dorinta mea este ca suspendarea sa fie cat mai scurta si sa pot continua activitatea si proiectele pe care le am in cadrul ministerului", a spus Pacuraru dupa ce a avut o intrevedere, la Palatul Victoria, cu premierul Calin Popescu Tariceanu.

Liberalul a subliniat ca si-a depus demisia in urma cu un an si jumatate, de doua ori chiar, la izbucnirea scandalului, insa premierul nu a vrut sa i-o accepte. El a citat din concluziile Comisiei juridice a Senatului pe marginea dosarului sau, precizand ca membrii acestuia au dorit sa returneze dosarul la DNA, din lipsa de probe.

Pacuraru a sustinut ca nu l-a sunat niciodata pe Ilie Morega, desi convorbiri cu liderul liberal de la Gorj ar fi principala proba a procurorilor impotriva sa.

Paul Pacuraru este cel de-al treilea ministru al Cabinetului Tariceanu suspendat din functie de presedintele Traian Basescu. Alti patru si-au prezentat demisia in contextul unor dosare.

Gandul scrie ca Paul Pacuraru a fost fortat de partid sa demisioneze de la Ministerul Muncii. Paul Pacuraru a devenit, marti, cel de-al treilea ministru suspendat de catre presedintele Traian Basescu si cel de-al saselea membru al Cabinetului Tariceanu fortat sa plece de catre seful statului.

Pacuraru a fost suspendat, luni, printr-un decret prezidential, din functia de ministru al Muncii, si a demisionat din Guvern, marti dupa amiaza, la presiunea colegilor de partid. Presedintia a precizat, intr-un comunicat dat marti, ca Traian Basescu a luat aceasta decizie "avand in vedere ca DNA a inceput urmarirea penala fata de acesta, sub aspectul savarsirii infractiunii de luare de mita".

Pacuraru este acuzat ca a intervenit pe langa liderul PNL Gorj Dan Ilie Morega pentru ca firma fiului sau sa primeasca unele contracte. Ministrul Muncii ar fi fost inregistrat cand l-a rugat pe Morega sa intervina la directorii Societatii Nationale a Lignitului Oltenia si ai complexurilor Turceni si Rovinari pentru ca societatea fiului sau, Intratest, sa obtina contracte.

Desi Pacuraru spunea, marti dimineata, ca premierul nu i-a cerut sa demisioneze, unii dintre apropiatii presedintelui liberal i-au spus ca e mai bine sa plece singur. Cei care i-au transmis acest mesaj au fost ministrul de Interne Cristian David si ministrul Sanatatii Eugen Nicolaescu.

Mesajul a fost inteles de Pacuraru, care a lipsit de la sedinta BPC, dar si-a transmis telefonic demisia. Premierul a lasat insa sa se inteleaga ca initiativa i-ar fi apartinut fostului ministru.

Paul Pacuraru, ministrul Muncii, a fost suspendat. Cresterea pensiilor nu este in pericol, scrie si Gardianul. Presedintele Traian Basescu a semnat in cursul zilei de luni decretul privind suspendarea din functia de ministru al muncii a lui Paul Pacuraru.

Decizia sefului statului a fost luata avand in vedere ca DNA a inceput urmarirea penala fata de Pacuraru, sub aspectul savarsirii infractiunii de luare de mita.

Inceperea urmaririi penale impotriva lui Paul Pacuraru, care este in prezent si senator, a putut incepe in conditiile in care, in data de 26 august, Senatul a aprobat o cerere in acest sens facuta de procurori. Potrivit Constitutiei, daca Pacuraru nu va demisiona sau nu va fi revocat la solicitarea premierului, dupa 45 de zile de suspendare, el poate fi revocat direct.

Ministrul muncii, Paul Pacuraru, s-a aparat, marti, in cadrul unei conferinte de presa, declarand ca suspendarea sa este una "nedreapta si politica, iar presedintele ar fi trebuit sa reflecteze daca nu cumva hotararea de suspendare afecteaza Ministerul Muncii".

Pacuraru a sustinut ca dosarul sau are doua paliere politice, precizand ca se va prezenta in fata organelor judiciare de cate ori va fi necesar si ca le va ajuta sa clarifice acest subiect, pentru ca suspendarea sa sa fie cat mai scurta si sa-si reia activitatea in fruntea Ministerului Muncii.

Mai mult, Pacuraru considera ca este o nedreptate faptul ca a fost demis, in conditiile in care masurile luate in timpul mandatului sau au fost "benefice pentru Romania". Suspendarea ministrului Pacuraru a fost, cum era de asteptat, exploatata politic, unii inducand chiar ideea ca decapitarea Ministerului Muncii s-ar putea repercuta asupra majorarii pensiilor de la 1 octombrie.

Ulterior, alti politicieni au infirmat aceasta posibilitate. Fostii detinatori ai portofoliului, Marian Sarbu si Gheorghe Barbu, au negat aceasta posibilitate.

Din Evenimentul Zilei aflam ca Nicolaescu a fugit de interimatul de la Ministerul Muncii. Premierul Tariceanu a acceptat, marti, demisia lui Paul Pacuraru din fruntea Ministerului Muncii, dupa ce acesta fusese suspendat de presedintele Traian Basescu.

Printre numele vehiculate pentru preluarea ministerului se numara cel al presedintelui Casei Nationale de Pensii, Mariana Campeanu, dar este posibil ca premierul sa aleaga unul dintre secretarii de stat din Ministerul Muncii. In prezent, ministerul are cinci secretari de stat: Theodora Bertzi, Denisa Oana Patrascu, Valer Bindea, Mihaela Arteni si Akos Derszi.

Tariceanu a dorit initial sa numeasca un interimar la Ministerul Muncii, in persoana ministrului sanatatii Eugen Nicolaescu, dar pe parcursul zilei s-a razgandit, inclinand in favoarea nominalizarii rapide a unui titular, solutie care s-a discutat la sedinta de marti-seara a conducerii PNL.

"45 de zile de interimat nu sunt bune pentru nimeni. Prietenul nostru din deal (Traian Basescu - n.r.) va folosi asta impotriva noastra. M-am mai gandit dupa-amiaza si cred ca e mai bine sa avem un ministru plin", le-a explicat Tariceanu colegilor de partid.

De fapt, Pacuraru nu a vrut sa-si dea demisia, aceasta miscare fiind fortata de ministrul sanatatii Eugen Nicolaescu, care a refuzat sa preia portofoliul, si de ministrul internelor, Cristian David.

Ministra Justiției, nemulțumiri legate de dosarul accidentului de la 2 mai: ”Nu poţi să te faci că nu există controverse şi semne de întrebare” VIDEO
Ministra Justiției, nemulțumiri legate de dosarul accidentului de la 2 mai: ”Nu poţi să te faci că nu există controverse şi semne de întrebare” VIDEO
Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu, a declarat joi, 25 aprilie, că nu poţi să te faci că nu există controverse şi semne de întrebare cu privire la procedura care s-a desfăşurat în dosarul...
Premierul spaniol anunță că se gândește la demisie: "Am nevoie să mă opresc şi să mă gândesc". Ancheta care l-ar putea face pe Pedro Sánchez să renunțe la funcție
Premierul spaniol anunță că se gândește la demisie: "Am nevoie să mă opresc şi să mă gândesc". Ancheta care l-ar putea face pe Pedro Sánchez să renunțe la funcție
Într-un mesaj postat pe rețeaua socială X și intitulat ”Scrisoare către cetățeni”, premierul spaniol Pedro Sánchez a anunţat miercuri, 24 aprilie, că "se gândeşte" la o eventuală...
#Paul Pacuraru, #suspendare, #demisie, #ministerul muncii , #Traian Basescu