Tariceanu, haituit de liberali - Basescu preia haturile in PNL?

Miercuri, 16 Aprilie 2008, ora 22:00
6855 citiri
Tariceanu, haituit de liberali - Basescu preia haturile in PNL?

Traian Basescu baga iar zazanie in PNL. In momentul de fata este o degringolada totala in partidul de la guvernare, cauzata chiar de presedintele liberal in "complicitate" cu seful statului. Calin Popescu Tariceanu i-a fentat din nou pe liderii PNL si a "conspirat" cu dusmanul declarat de la Cotroceni pentru a pune in fruntea Ministerului de Externe un favorit al lui Basescu.

Surse din PNL citate de NewsIn sustin ca membrii Biroului Politic Central al PNL nu doresc ca partidul sa si-l asume pe noul ministru de Externe si nici nu vor sa auda de un eventual sprijin politic pentru proiectele acestuia, fiind extrem de nemultumiti de numirea lui Comanescu la MAE. Mai mult, conform surselor citate, liderii PNL l-ar fi avertizat pe Tariceanu ca nu are rost nici macar sa il aduca pe Comanescu la sedintele partidului.

Tariceanu calca iar stramb

Vicepresedintele Crin Antonescu recunoaste ca "s-a procedat destul de precipitat" in vederea numirii lui Comanescu. "Folosind prerogativa alcatuirii echipei guvernamentale, premierul nu a discutat in Biroul Politic propunerea si s-a dus cu ea direct la Cotroceni". Cu toate acestea, Antonescu spune ca nu se pune problema ca PNL sa nu sprijine proiectele de politica externa ale lui Comanescu, daca le va considera oportune pentru tara. Problema este ca Lazar Comanescu este un "bun executant", ramane de vazut daca "va fi si un bun ministru".

Vicele liberal spune ca Tariceanu "a cedat MAE Administratiei Prezidentiale" si "a scos practic politica externa din zona proiectelor police ale PNL". Insa, "asa cum si-a asumat numirea si mentinearea lui Cioroianu, asa si-a asumat si numirea lui Lazar Comanescu", care personal nu il deranjeaza, adauga Antonescu.

Liberalii sunt suparati pe seful lor pe care il acuza ca a incalcat statutul partidului care spune ca ministrii sunt propusi de presedintele PNL si validati prin vot de conducerea centrala.

Penelistii cred ca ar avea in partid oameni capabili pentru MAE, pe cine numai ei stiu, insa Tariceanu a preferat sa se inteleaga cu Basescu.

Lacheul lui Basescu

Mai mult, Tariceanu a propus un om care este cunoscut drept apropiat al presedintelui Basescu si pe care acesta il trateaza ca pe un vataf. In cercurile liberale, Comanescu este privit ca un dinozaur al regimului comunist, care a trecut in tabara sefului statului.

De altfel, postura de lacheu prezidential de care e acuzat Comanescu a reiesit foarte clar la o intalnire a sefului statului cu toti ambasadorii Romaniei, care a avut loc in toamna anului trecut.

Traian Basescu i s-a adresat lui Comanescu, atunci ambasador al Romaniei la UE, cu apelativul: "Comanescule!". Apoi i-a cerut socoteala legat de chiria platita la Bruxelles din banii romanilor, lucru ce l-a emotionat pe diplomat. Lazar Comanescu s-a balbait si s-a fastacit ca un scolar scos la tabla cu lectia neinvatata.

Precedentul Predoiu

Furia liderilor PNL legata de propunerea lui Comanescu este de inteles mai ales avand in vedere ca premierul nu este la prima incalcare a statutului in vederea numirii membrilor Cabinetului. La fel a procedat si in cazul ministrului de Justitie, Catalin Predoiu.

Dupa scandalul cu Norica Nicolai, Tariceanu i-a anuntat intr-o zi pe liberali ca pregateste prelungirea interimatului pentru Melescanu la Justitie, iar mai apoi dupa-amiaza le-a transmis ca el pleaca din Bucuresti. In aceeasi seara, a fost la Cotroceni, unde Predoiu a depus juramantul pentru Justitie.

Liberalilor nu le-a convenit numirea lui Predoiu pentru ca vedeau si in aceasta o victorie pentru Traian Basescu. Mai mult, la vremea respectiva s-a vorbit de o intelegere intre Basescu si Tariceanu pe tema sefului DNA.

Mandatul lui Morar expira in august. Numirea succesorului este atributia presedintelui Basescu, dar pe baza propunerii ministrului Justitiei. Se pare ca Basescu l-a acceptat pe Predoiu cu conditia ca acesta sa nu se opuna prelungirii actualului sef al DNA.Se stie ca liberalii au o mare problema cu Daniel Morar. Mai mult, daca ajungea ministru, Norica Nicolai nu ar fi acceptat sa ii prelungeasca mandatul.

Desi l-a inceput au carait, pana la urma liberalii l-au acceptat pe Predoiu. Saptamana trecuta, PNL a dat un vot de incredere ministrului Justitiei, care a venit sa isi prezinte proiectele in BPC. Cu toate ca membrii BPC nu au fost incantati nici de numirea acestuia la MJ, din aceleasi considerente legate de intelegerea Tariceanu-Basescu, ei au votat in favoarea proiectelor lui Predoiu intrucat acesta a fost totusi un apropiat al cercurilor liberale.

Guvernul si PNL, incotro?

Lipsa de oameni a PNL este din ce in ce mai evidenta. Poate la fel de clara ca faptul ca Tariceanu vrea sa se puna bine cu Basescu.

Desi se afla la guvernare, liberalii pierd pe rand portofolii din Executiv in favoarea unor tehnocrati: Externele, Justitia si Agricultura.

Nu trebuie sa uitam ca Dacian Ciolos este si el un tehnocrat, care a pus pe picioare Ministerul Agriculturii, dupa dezastrul lasat de scandalul de coruptie in care a fost implicat Remes exact in momentul in care Romania era amenintata cu salgardarea pe Agricultura.

Ramane insa problema care ii roade pe liberali: de ce ii cauta Tariceanu in coarne lui Basescu? Este posibil ca actualul prim-ministru sa-si fi facut un calcul politic. La urmatoarele alegeri parlamentare, PD-L va obtine cel mai mare scor. Insa, potrivit ultimelor sondaje, acesta nu va fi mai mare de 40%, asa incat democrat-liberalii nu vor putea guverna singuri.

Si atunci, cu cine sa se alieze: cu eternul inamic de stanga PSD, cu UDMR, care s-ar putea sa nici nu mai intre in Parlament sau cu vechii prieteni renegati de la PNL? Ultima varianta este preferata de seful statului, desi Boc viseaza ca pedelistii vor conduce tara de capul lor.

Asteptam sa vedem daca manevrele sefului PNL nu il vor costa pozitia in fruntea partidului inainte de a apuca sa mai faca vreo alianta cu cineva.

Constatări grave ale SUA cu privire la corupția din România. Explicația puterii și acuzațiile opoziției: „Au creat o mașinărie care funcționează ca unsă!”
Constatări grave ale SUA cu privire la corupția din România. Explicația puterii și acuzațiile opoziției: „Au creat o mașinărie care funcționează ca unsă!”
Raportul Departamentului de Stat (DOS) al Statelor Unite ale Americii (SUA) pentru anul 2023, în legătură cu România, a relevat o mulțime de informații grave referitoare la corupția...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#PNL, #Tariceanu, #Basescu, #Comanescu, #zazanie , #Traian Basescu