Tariceanu ii da replica lui Basescu: Suntem responsabili si nu avem bani

Vineri, 10 Octombrie 2008, ora 16:25
1958 citiri
Tariceanu ii da replica lui Basescu: Suntem responsabili si nu avem bani

Nu am avut nicio negociere cu sindicatele privind majorarile salariale solicitate si tratam acesta chestiune cu cea mai mare seriozitate, i-a dat replica, vineri, premierul Calin Popescu Tariceanu presedintelui Basescu.

Nu se pune problema majorarii salariilor profesorilor si celorlalti bugetari deoarece nu sunt bani, iar o decizie in acest sens va fi luata de Guvern numai dupa ce se va pronunta Curtea Constitutionala asupra sesizarii Executivului.

De asemenea, Guvernul a invitat partidele parlamentare la discutii pentru a stabili criterii unice pentru salarizarea bugetarilor, care sa fie prevazute in lege, a mai anuntat Tariceanu.

Discutii, nu negocieri

Inca de la inceput, primul ministru a dat un ton usor tensionat discursului si a tinut sa precizeze ca nu au avut loc negocieri intre confederatiile sindicale si reprezentantii Guvernului, ci au avut loc discutii, cu toate ca, in timpul discursului, s-a contrazis, afirmand ca Guvernul a negociat cu sindicalistii.

"Nu au avut loc negocieri. Am chemat sindicalistii la o discutie serioasa si responsabila pentru situatia creata de Parlament prin majorarea salariilor profesorilor cu 50%.

Cred ca este obligatoriu din partea partenerilor sociali, Guvern - sindicate, sa gasim o solutie nu punctuala, ci pe termen lung", a raspuns premierul acuzelor presedintelui, care a sustinut in discursul sau ca un Guvern cu 20% sustinere in Parlament nu se poate angaja pentru urmatorul Cabinet.

"Nu pot accepta majorarile salariale pentru ca nu sunt sustenabile economic. Aceasta varianta nu este viabila. Refuzul meu se bazeaza pe starea economiei. Asadar, nu e o problema de refuz din principiu, ci ma bazez pe performanta economiei", a argumentat primul ministru.

Pe de alta parte, desi considera ca majorarile salariale sunt firesti, Tariceanu a afirmat ca o majorare cu 50% a salariilor profesorilor va conduce la alte revendicari din partea altor angajati ai sectorului bugetar, ceea ce va crea mari probleme.

"O astfel de majorare ar insemna prabusirea economiei si intrarea intr-o spirala inflationista. Trebuie sa inteleaga fiecare roman ca, pe cat producem, atat consumam", a adaugat Tariceanu care si-a construit astfel discursul incat sa raspunda punctual tuturor acuzatiilor presedintelui Basescu.

Majorarea salariilor profesorilor - sub semnul intrebarii

Totodata, Tariceanu a tinut sa atraga atentia ca proiectul de lege privind majorarea salariala a profesorilor nu este in vigoare pentru ca, mai intai, "trebuie sa fie promulgat de presedinte si sa se pronunte CCR" asupra sesizarii Executivului.

Guvernul a contestat legea la Curtea Constitutionala care, in 21 de zile, trebuie sa se pronunte daca o aproba sau nu. In cazul in care CCR declara proiectul de lege neconstitutional, nu mai este nevoie de promulgarea de catre presedintele Traian Basescu.

Nu sunt bani

La aceasta parte a discursului, premierul Tariceanu a devenit din ce in ce mai nervos, ridicand tonul: "Chiar daca CCR ar da un aviz favorabil, va spun foarte clar ca nu sunt bani. Sa nu-si inchipuie cineva ca sunt bani pusi de-o parte si ca asteptam sa platim. Nu sunt bani. Nu sunt bani.

Sa nu-si faca cineva iluzii si trebuie sa tinem seama ca o solutie de acest fel ar fi cu atat mai nesabuita cu cat ne aflam intr-o criza economca internationala. Nu sunt bani".

In finalul discursului, Calin Popescu Tariceanu a anuntat ca va chema la discutii toate partidele parlamentare pentru a rezolva problema unui acord cu patronatele si sindicatele, pentru ca intr-o perioada de timp "acceptabila" sa se promulge o lege a salarizarii unitare in sectorul bugetar.

Basescu vrea legea salarizarii, Tariceanu la fel

Asa cum a cerut si seful statului, premierul a facut o invitatie partidelor parlamentare asupra necesitatii unui proiect de salarizare bugetara, a unei minime proceduri care sa dea sindicalistilor clar mesajul ca acest lucru se va intampla.

O astfel de lege ar elimina toate dezechilibrele care au aparut in decursul timpului in sitemul de salarizare. "Toate fortele politice importante trebuie sa ne asumam acest proiect si sa eliminam distorsiunile de salarizare", a mai spus premierul.

Astazi, a spus ironic Tariceanu, cel care cere mai mult e populist, iar despre cel care zice ca nu poate sa dea, se spune ca, de fapt, nu vrea sa dea.

Dupa ce, vizibil enervat, a repetat de cateva ori ca nu sunt bani si a cerut bugetarilor si liderilor sindicali sa nu-si faca iluzii, premierul Tariceanu si-a incheiat discursul cu o remarca "tip Basescu" la adresa jurnalistilor: "Daca ati inteles v-as fi recunoscator, astept intrebarile".

Traian Basescu a solicitat, vineri dimineata, atat sindicatelor, cat si Guvernului si Parlamentului sa adopte o atitudine responsabila in ce priveste cresterile salariale, daca nu vrem sa aducem criza financiara internationala la noi acasa.

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#Calin Popescu Tariceanu, #replica, #Traian Basescu, #Salarizare, #majorare, #bugetari , #Traian Basescu