Tariceanu il acuza pe Basescu de comportament balcanic

Marti, 16 Octombrie 2007, ora 13:00
3076 citiri
Tariceanu il acuza pe Basescu de comportament balcanic

Raspunzand discursului presedintelui Traian Basescu de la ceremonia de investitura a noului ministru al Agriculturii, Dacian Ciolos, premierul Calin Popescu Tariceanu l-a acuzat, marti, pe seful statului de "comportament balcanic" si, practic, de ipocrizie.

"Presedintele a spus ca va interveni la Bruxelles pentru ca Romaniei sa nu i se aplice clauza de salvgardare. Vreau sa-i transmit presedintelui ca aceasta clauza se aplica pe baza unor decizii politice si in nici un caz nu se aplica in urma unor negocieri in vechiul stil balcanic", a declarat Calin Popescu Tariceanu, vizibil iritat de declaratia lui Traian Basescu.

- Ciolos a depus juramantul ca ministru al Agriculturii

- Dupa investitura, Ciolos a declarat ca-si asuma programul Guvernului

Seful statului i-a promis, de altfel, sprijinul sau noului ministru, dupa ce si-a exprimat indoiala ca va reusi sa evite "sanctiunile" Uniunii Europene.

"In trecut nu am prea beneficiat de sprijinul presedintelui, dar sigur ca orice roman care vrea sa ajute este binevenit", a spus, ironic, premierul. De altfel, seful Guvernului este foarte sigur ca Dacian Ciolos va reusi sa evite suspendarea fondurilor comunitare pentru Agricultura. "Am gasit o solutie sa rezolvam problemele si sa respectam termenul limita dat de Comisia Europana".

De altfel, premierul i-a promis presedintelui Parlamentului European, Hans-Gert Pottering, ca Romania isi va indeplini angajamentele din agricultura, astfel incat sa evite aplicarea clauzei, considerand totodata ca problemele nu pot fi rezolvate cu interventii politice.

"I-am spus ca sunt sigur ca Romania va putea sa isi indeplineasca angajamentele in agricultura in asa fel incat sa nu riscam aplicarea clauzei de salvgardare sau diminuarea subventiilor pentru agricultura. Doresc sa spun ca aceasta situatie din domeniul agriculturii nu se rezolva prin interventii politice. Comisia ia decizia in aceasta situatie numai pe baza elementelor de analiza obiectiva", a declarat premierul dupa intrevederea cu oficialul european, de la Palatul Victoria.

La randul sau, Pottering a declarat ca activarea sau nu a clauzei depinde de "modul in care vor evolua proiectele".

Romania are la dispozitie o luna pentru a rezolva problemele restante din agricultura, in special cele referitoare la Agentia de Plati pentru Agricultura, in caz contrar riscand activarea clauzei si pierderea a un sfert din fondurile pentru fermieri, a avertizat saptamana trecuta, Comisia Europeana, prin intermediul unei scrisori de avertizare trimisa Guvernului.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...