Ponta vrea salvarea Tarom: I-a cerut lui Rus sa-si foloseasca intelepciunea

Marti, 21 Octombrie 2014, ora 14:53
3228 citiri
Ponta vrea salvarea Tarom: I-a cerut lui Rus sa-si foloseasca intelepciunea
Foto: Arhiva

Premierul Victor Ponta i-a cerut ministrului Transporturilor, Ioan Rus, sa gaseasca o solutie rationala cu sindicatul companiei aeriene Tarom, astfel incat sa poata fi "salvat" unul dintre brandurile romanesti.

"Aveti tot sprijinul din partea noastra pentru dialogul cu sindicatele din transport. Ma bucur ca ati avut succes si am gasit o solutie rationala in zona feroviara, sunt convins ca veti gasi o solutie rationala si ca sa salvam unul din brandurile romanesti, Tarom-ul, si va rog mult sa o faceti cu aceeasi intelepciune si spirit antreprenorial pe care l-ati avut pana acum", a spus Ponta ministrului, in sedinta de guvern.

El a aratat ca, dintre toate problemele care trebuie rezolvate la nivel general, o parte dintre acestea pot fi solutionate, iar altele nu, dar se doreste sa existe un dialog.

Tarom poarta negocieri cu reprezentantii sindicatelor pentru elaborarea unor acorduri care vor tine cont atat de cererile sindicale, cat si de prevederile legale si bugetul companiei, si arata ca va relua discutiile pentru un nou contract colectiv de munca.

Tarom se afunda in probleme: Inca doua curse anulate - ce se intampla cu pasagerii

Probleme la Tarom

In septembrie, mai multe curse Tarom au fost anulate sau intarziate din cauza unor actiuni spontane din partea unor piloti si ai unor insotitori de zbor.

Surse din randul pilotilor au declarat atunci ca protestul pilotilor Tarom a fost declansat din cauza nemultumirilor privind salariile si noul contract colectiv de munca - inregistrat fara sa se tina cont de revendicarile lor -, dar si pe fondul unora privind managementul companiei.

Potrivit surselor, conducerea companiei Tarom s-ar fi folosit de sindicatul majoritar si de alte doua sindicate mai mici pentru a putea inregistra la ITM noul contract colectiv de munca, fara a lua in calcul cerintele pilotilor.

Venitul brut al unui pilot comandant este format din salariul net de 13.000 de lei pe cartea munca, plus 90 de euro pentru o cursa externa, iar insotitorii de bord de la Tarom au un salariu de 1.600 de lei net pe cartea de munca, la care se adauga diurnele externe - 600 de euro net lunar.

Ministrul Transporturilor, Ioan Rus, a anuntat anterior, dupa o intalnire cu sefii si sindicatele din Tarom, ca trimite Corpul de Control la companie, pentru a vedea daca exista probleme de management.

Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Omisia mențiunilor cu privire la reducerea consumului de carne din planul ONU pentru luptă împotriva schimbărilor climatice a atras critici din partea experților. Raportul ONU nu aduce în...
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Cotaţiile futures la cacao s-au dublat în mai puţin de trei luni, ceea ce va majora costurile dulciurilor pentru consumatori şi îi va trimite pe producătorii de ciocolată să caute materie...
#Ponta Tarom sindicat, #Ponta protest Tarom , #curse