TAROM: Toate cursele din urmatoarea perioada vor fi operate conform orarului

Sambata, 10 Noiembrie 2012, ora 15:07
1487 citiri
TAROM: Toate cursele din urmatoarea perioada vor fi operate conform orarului
Foto: Arhiva

TAROM informeaza ca, in perioada urmatoare, toate cursele sale vor fi operate conform planului de zbor, anuntul venind in contextul informatiilor privitoare la posibilitatea organizarii unor greve care ar putea culmina cu oprirea tuturor zborurilor.

"In urma informatiilor aparute in presa cu privire la posibilitatea organizarii unor greve in perioada urmatoare, TAROM anunta ca toate cursele sale vor fi operate conform planului de zbor", spun reprezentantii TAROM.

Sindicatul National Tehnic TAROM (SNTT) anunta joi ca ar putea declansa miscari sindicale de amploare, care ar putea culmina cu declararea grevei generale, prin oprirea tuturor zborurilor, din cauza situatiei "fara iesire" in care se afla compania.

Reprezentantii sindicatului au prezintat, prin intermediul unui comunicat, pozitia SNTT fata de actuala situatie de la TAROM, "dupa ce a tacut pana acum, cu intentia de a acorda sase luni de respiro noului guvern"

Astfel, potrivit sindicatului, TAROM nu trebuie monitorizata de FMI, neavand bani alocati de la buget.

"In prezent TAROM inregistreaza pierderi din operare insa niciodata nu a primit ajutor de la stat sau altfel de sprijin, nefiind institutie bugetara. Pierderile inregistrate au fost acoperite din sumele acumulate de-a lungul timpului din surse proprii", se spune in comunicat.

Sindicalistii mai spun ca, in prezent, Consiliul de Administratie este alcatuit "din persoane care nu au avut contacte cu vreo compania aeriana decat ca simpli pasageri, cu toate ca OG 109/2011, la art. 28, cere : "Consiliul de administratie sa fie format din persoane care sa aiba experienta de administare/management, in domeniul de activitate - aviatie".

De asemenea, SNTT sustine ca nu este de acord cu numirea unor manageri privati straini, avand in vedere ca "sunt destui oameni priceputi in randul romanilor" si ca a inaintat o lista la Ministerul Transporturilor cu astfel de oameni.

Presiuni in favoarea firmei concurente Blue Air

Sindicatul considera nelegala si nejustificata hotararrea CA de a semna contractul de mandat cu cei doi manageri straini, fara ca acestia sa prezinte un program de restructurare si redresare. Acest program a fost solicitat ulterior la trei luni dupa semnarea contractului.

"Atata timp cat exista motivatie financiara -asa cum se vrea acum- manageri romani pot face si ei performanta. Daca se doreste motivarea financiara a managerului, normal ar fi ca acelasi lucru sa se intample si cu restul salariatilor. In caz contrar se va crea o discriminare in ceea ce priveste compensarea baneasca. Dezmintim cu fermitate unele neadevaruri aparute prin presa ce fac referire la numarul mare de salariati ai TAROM,, facand comparatie cu CSA care este companie aeriena partenera, intentionat alegand compania ceha, in timp ce restul de 21 de companii aeriene partenere au un numar mai mare si chiar dublu decat compania noastra", se mai spune in comunicat.

Totodata, sindicatul atrage atentia ca Directia Tehnica TAROM are personalul imbatranit, iar in urmatorii doi ani se vor pensiona peste 60% dintre ei, si, cu toate acestea, "conducerea TAROM nu aplica nici o masura de prevenire".

"In prezent se fac presiuni prin diverse cai de influenta, pentru a permite accesul in hangarul directiei tehnice a companiei concurente Blue Air, acum cand 'lupta' este crancena pentru a castiga piata de maintenance in zona. Desi au trecut sase luni de la guvernarea USL, sindicatul nostru nu a fost niciodata consultat in ceea ce priveste viitorul companiei TAROM, cu toate ca am trimis chiar si prim-ministrului nenumarate sesizari si adrese. Totodata, va informam ca am facut sesizari si la Directia Nationala Anticoruptie, insa pana in prezent nu avem nici un raspuns", se mai arata in comuncat.

SNTT subliniaza ca, "avand in vedere situatia fara iesire in care TAROM se afunda datorita celor expuse mai sus, sindicatul este ferm hotarat sa declanseze miscari sindicale de amploare avand sprijinul Federatiilor Internationale la care sunt afiliati, pana la declararea grevei generale, prin oprirea tuturor zborurilor".

Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
Ciolacu susține că ”are un plan” ca România să intre în Schengen și terestru: ”Trebuie însă ca interesul naţional să primeze în faţa orgoliilor politice”
Ciolacu susține că ”are un plan” ca România să intre în Schengen și terestru: ”Trebuie însă ca interesul naţional să primeze în faţa orgoliilor politice”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, vineri, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timişoara, că dă asigurări că că avem un plan pentru ca, până la sfârşitul anului, să avem o...
#greva TAROM, #intrerupere zboruri Tarom, #management privat Tarom , #curse