Managerul dat afara de la Tarom: Nu am avut nicio putere. Angajatii isi iau concedii medicale si lucreaza in alta parte

Marti, 22 Martie 2016, ora 08:26
21361 citiri
Managerul dat afara de la Tarom: Nu am avut nicio putere. Angajatii isi iau concedii medicale si lucreaza in alta parte
Foto: Linkedin/Christian Heinzmann

Belgianul Christian Heinzmann, director general al Tarom revocat luni seara din functie, spune ca in mandatul sau a avut puteri limitate, ca deciziile strategice, precum cea de reinnoire a flotei, au fost blocate la nivelul Consiliului de Administratie si considera ca performanta sa cea mai importanta a constat in reducerea puternica a pierderilor companiei.

Heinzmann si-a inceput mandatul la Tarom in data de 19 noiembrie 2012, cu un contract pe patru ani. A fost revocat din functie luni seara de CA. Heinzmann a acordat un interviu News.ro, inainte de aflarea acestei decizii.

Managerul Tarom a fost revocat. Cine ii ia locul (Surse)

Sefului Tarom i s-a reprosat in repetate randuri faptul ca nu si-a indeplinit planul de management. Acesta prevedea revenirea pe profit a companiei de stat, dar si reducerea personalului, insa niciuna dintre tinte nu a fost atinsa.

Heinzmann a prezentat, pentru News.ro, propria versiune asupra a ceea ce s-a intamplat in mandatul sau la conducerea Tarom.

"Tarom nu este o companie aeriana normala, comerciala, este mult mai mult de atat. Exista un mediu politic. Nu e ca la Ryanair sau EasyJet, unde poti sa iti desfasori usor activitatea de management. Sunt prea multe controale, prea multe interese din afara", a afirmat Heinzmann.

Ce a gasit Corpul de Control la Tarom: Salarii discriminatorii, buget total nerealist

"Ordonanta de urgenta 109 (pentru introducerea managementului privat la companiile de stat - n.red.) nu functioneaza la Tarom, este o mascarada. Ai doar palaria de manager privat, dar nu ai mijloace", a completat el.

Nepotismul si preturile umflate

Primul lucru care l-a frapat la compania Tarom, sustine Heinzmann, este "increngatura" de relatii de familie care exista in compania de stat.

"Sunt multe cazuri de membri ai aceleiasi familii care lucreaza in diferite departamente ale Tarom, si asta de mult timp. Chiar in contractul de munca este prevazut ca trebuie data prioritate la angajare membrilor de familie ai angajatilor", a spus Heinzmann.

Managerul Tarom a fost suspendat: Incident in zbor si pierderi bugetare uriase

Ministrul Transporturilor critica Tarom, dupa incidentul de la Budapesta si protestul spontan al angajatilor (Video)

El sustine ca o alta problema este legata de mentenanta aeronavelor. Astfel, circa 30% din costurile Tarom sunt legate de mentenanta, comparativ cu 15%, media la nivelul celorlalte companii aeriene, potrivit directorului general.

"Am incercat sa consolidez partea de mentenanta, unde lucreaza cinci - sase sute de oameni, dar nu vorbesc unii cu altii", a afirmat Heinzmann.

Acesta sustine ca a gasit multe contracte de achizitii la preturi mult "umflate". "Sunt multe contracte vechi de aprovizionare care costa compania Tarom cam cu 30% mai mult decat ar trebui sa coste", a spus el.

Heinzmann a mentionat ca a angajat o companie olandeza sa faca un audit, iar acesta a relevat probleme legate de mentenanta - nu insa si de siguranta -, legate mai ales de modul in care se fac achizitiile.

"Am incercat sa introduc Lufthansa in companie, pentru ca Lufthansa este o companie eficienta si bine organizata. Am incercat sa lucrez si cu o companie din Letonia, care sa ne ajute sa rezolvam toate problemele. Una dintre probleme este legata de intarzierile zborurilor, iar asta este cauzata si de contractele de munca", a mentionat belgianul.

"O multime de angajati pleaca din tara in vacante sau in concedii medicale ca sa lucreze pentru alte companii. Am dorit sa opresc asta. Se spune ca nu avem suficienti angajati, dar realitatea este ca avem suficienti oameni. Doar ca prea multi sunt in concedii medicale sau in vacante", a acuzat Heinzmann.

"In plus, exista multe ore suplimentare care nu au fost inregistrate oficial, iar eu nu pot plati aceste ore suplimentare pentru ca nu exista nicio autorizatie din partea managementului pentru a munci peste program. Toate acestea trebuie verificate si corectate, in interesul companiei", a completat el.

Heinzmann a precizat ca s-a intalnit char luni dimineata cu reprezentantii sindicatelor, care au amenintat din nou ca fac greva daca conducerea Tarom nu raspunde solicitarilor.

Cu ce se poate lauda

Intrebat care considera ca sunt realizarile mandatului sau, Heinzmann a afirmat ca a renegociat mai multe contracte cu furnizorii, in beneficiul Tarom si a eficientizat activitatea.

"Un avion trebuie sa zboare cel putin 12-14 ore pe zi. La Tarom, un avion zbura 6-7 ore. Deci doar prin cresterea numarului de ore de zbor reduci costurile per avion. In acest fel, si pilotii sunt folositi mai mult. Asta am incercat sa realizez", a declarat belgianul.

Heinzmann s-a plans ca CA s-a opus multor masuri necesare, intre care decizia de a reinnoi flota.

"Compania are nevoie de o noua flota, armonizata. Astazi avem Boeing, avem Airbus, avem trei tipuri diferite de avioane. Este foarte scump, pentru ca fiecare aeronava are piloti diferiti, tehnicieni diferiti, ceea ce multiplica costurile. Daca se reduce flota la un singur tip, se pot reduce costurile cu 30%, ceea ce ar da Tarom un avantaj enorm", a afirmat directorul companiei.

"Toate aceste lucruri nu au avansat, au ajuns in Consiliul de Admnisitratie si au ramas acolo", a completat el.

O stare de frica

O alta realitate romaneasca de care Christian Heinzmann se declara frapat este valul de controale cu care s-a confruntat la Tarom, de la institutii precum Curtea de Conturi, ANAF sau Autoritatea Aeronautica.

"Aceasta creeaza o stare de frica. Fiecare angajat sau manager este stapanit de frica, pentru ca, daca faci o greseala, esti pedepsit. Esti sanctionat financiar. Asa ca oamenii sunt foarte speriati sa nu greseasca si refuza sa semneze pentru ca pot fi pedepsiti", sustine Heinzmann.

"Intr-o companie privata, daca faci o greseala, ti se spune ca esti incompetent si esti dat afara, dar nu esti sanctionat financiar. Este un sistem gresit, toti sunt prea speriati pentru a-si asuma responsabilitati. Se intampla zilnic sa nu se semneze hartii, imi sunt inaintate mie sau altora", a mai spus el.

O alta problema grava la Tarom, potrivit lui Heinzmann, tine de blocajele provocate de birocratie.

"Va dau un exemplu. Curtea de Conturi a fost socata de faptul ca toate contractele pe care le avem cu furnizori precum Boeing sau Airbus sunt doar in limba engleza. Ne-au cerut sa traducem mii de pagini din engleza in romana. Daca Tarom nu face asta, compania este sanctionata. Traducerea unei singure pagini de documentatie tehnica costa cel putin 100 de euro, iar noi trebuie sa traducem mii de pagini, poate cinci sau zece mii", a explicat Heinzmann.

In plus, birocratia impiedica decizii rapide legate de inchirierea unei aeronave in caz de defectiune a unui avion propriu, potrivit directorului Tarom.

"Daca se anuleaza un zbor, trebuie platite compensatii de circa 60.000 de euro pasagerilor, potrivit legislatiei europene. Pe banii acestia, as fi putut inchiria un avion ca sa fac cursa. Din cauza birocratiei, nu se poate face asta in 10 minuite, asa cum se poate face in orice alta companie aeriana", a mai spus Heinzmann.

O performanta remarcabila

Totusi, Heinzmann considera ca a reusit o "performanta remarcabila", si anume reducerea pierderilor companiei de la 260 de milioane de lei, la venirea sa la Tarom, pana la 41 de milioane de lei, anul trecut. "In 2016 se poate ajunge la zero pierderi", a mai spus el.

Christian Heinzmann si-a motivat decizia de a vorbi cu reprezentantii presei abia la final de mandat prin faptul ca i s-a interzis pana acum sa vorbeasca de catre ministrii Transporturilor, ultima interdictie fiind primita chiar de la actualul ministru.

"Am avut sapte ministri ai Transporturilor si patru consilii de administratie diferite pe timpul mandatului meu. Mi-au cerut sa nu vorbesc cu presa. Acum ma consider liber si nu imi mai pasa", a explicat Heinzmann.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
#manager revocat Tarom, #director concediat Tarom , #Otopeni