TAROM poate obtine 4 milioane de euro prin vanzarea aeronavelor A310

Vineri, 01 Martie 2013, ora 17:12
2892 citiri
TAROM poate obtine 4 milioane de euro prin vanzarea aeronavelor A310
Foto: widebodyaircraft.nl

TAROM ar putea obtine minimum patru milioane de euro din vanzarea celor doua aparate Airbus A310, iar economia anuala estimata de operatorul aerian este de circa zece milioane de euro, au declarat, vineri, reprezentanti ai companiei aeriene.

"Compania are de facut o alegere. Trebuie sa tina cont de faptul ca cele doua aeronave produc pierderi anuale de zece milioane de euro. Cele doua aparate au un cost anual de aeronavigabilitate, mai exact costurile necesare pentru ca aparatele sa zboare, de circa sapte milioane de euro amandoua.

La acest calcul se adauga circa 3,5 milioane de euro pe bucata, odata la cinci ani, atunci cand este necesara o revizie generala. Daca sunt vandute, se poate obtine minimum o suma de patru milioane de euro si cu acesti bani pot fi inchiriate una sau doua aeronave noi, Airbus A320 de exemplu, care sa fie mult mai utile companiei", au explicat reprezentantii TAROM.

Din calculele operatorului aerian, pentru inchirierea unei aeronave noi de tip Airbus A320, utilizata in prezent de majoritatea companiilor aeriene similare TAROM, costurile lunare sunt de 200.000 de dolari. In eventualitatea vanzarii, suma este suficienta pentru achizitionarea unei aeronave noi prin leasing operational si pentru nevoile actuale ale companiei, care incearca sa isi reduca pierderile.

Reprezentantii companiei au subliniat ca pentru celelalte aparate din flota TAROM se poate face mentenanta prin intermediul diviziei tehnice proprii sau prin intermediul unor contracte de mentenanta incheiate cu societati mari de profil, precum Lufthansa Technik, contracte prin care, in caz de urgenta, piesele cu probleme sa fie inlocuite imediat.

Nu acelasi lucru se intampla cu cele doua aeronave Airbus A310. Practic, nu se mai gasesc piese pentru acest tip de avion pe piata, iar in cazul unor defectiuni compania se descurca cum poate sau piesele sunt schimbate uneori de la o aeronava la alta.

"Este firesc sa existe aeronave oficiale, dar exista si solutia ca TAROM sa pregateasca pentru zborurile oficiale, in caz de nevoie, una dintre celelalte aeronave existente in flota, iar costurile ar fi cu mult reduse. Pe de alta parte, ar trebui gasita o solutie pentru ca una dintre cele doua aeronave, care este folosita pentru deplasarile presedintelui Romaniei, este in flota si, deci, in bilantul TAROM, ceea ce provoaca costuri companiei si ar trebui gasita o solutie pentru mutarea acestei aeronave la alta institutie in cazul in care nu se va reusi vanzarea", sustine compania.

Surse din companie mentioneaza ca din vanzarea avioanelor pot obtine minimum patru milioane de euro, un aparat A310 putand fi vandut in conditiile actuale de piata cu doua pana la patru milioane de euro, in functie de starea sa tehnica si vechime.

Reprezentantii conducerii TAROM precizeaza, totodata, ca rezolvarea situatiei celor doua aparate Airbus, una folosita de administratia prezidentiala si cealalta utilizata in cursele companiei, reprezinta unul dintre obiectivele noilor manageri pentru a reduce pierderile.

Ministrul Transporturilor lasa avioanele pe mana managementului privat

Ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, a declarat, joi, ca managementul privat de la TAROM va decide in ceea ce priveste aeronava prezidentiala, care are costuri anuale de mentenanta de sapte milioane de dolari.

"Managementul de la TAROM, mai exact Consiliul de Administratie, va analiza situatia aeronavei prezidentiale, aeronava care are costuri de mentenanta de sapte milioane dolari pe an. Am propus si eu o solutie pentru rezolvarea acestei situatii, dar inca nu o pot spune pana la decizia ce va fi luata de conducerea TAROM", a spus ministrul Transporturilor.

Acesta a precizat ca oficiali ai Ministerului Transporturilor si ai Administratiei Prezidentiale vor incepe discutii pe aceasta tema.

Relu Fenechiu declarase anterior ca spera sa se reuseasca reducerea pierderilor TAROM, una dintre masurile in acest sens fiind vanzarea aeronavei prezidentiale.

"Sper din toata inima sa reusim sa reducem pierderile, pentru ca, in prezent, TAROM pierde 50 de milioane de euro pe an. Unul dintre modurile in care vrem sa reducem pierderile, de exemplu, este sa vindem avionul prezidential, care costa sapte milioane dolari pe an numai pentru intretinere", a spus Fenechiu, invitat la un post de televiziune.

Istoricul avioanelor Airbus A31

Cele doua avioane Airbus de tipul A310 de mediu-lung curier din flota TAROM s-au aflat in conservare pana in 2007, iar dupa ce au fost reconditionate, acestea au fost utilizate pe curse europene de mediu-curier, ceea ce a provocat pierderi TAROM.

Compania a fost nevoita sa utilizeze avioanele si pentru transporturi de marfa, tocmai pentru a diminua aceste pierderi.

Cele doua aeronave, fabricate in 1991, au fost scoase de trei ori la licitatie, prin intermediul Bursei Romane de Marfuri , in cursul anului 2003, si apoi in 2004, nefiind gasit niciun cumparator. Ele au fost evaluate de Institutul pentru Aviatie - INAV SA - la circa 7,6 milioane de dolari fiecare, Institutul recomandand ca pretul de vanzare sa fie de circa 20 milioane de dolari, in care, alaturi de cele doua aparate de zbor, intra si piesele de schimb si motorul de rezerva.

Avioanele au fost folosite de TAROM pana in 2003, pe curse spre Bangkok, Beijing, New York si Montreal, operand si pe destinatii de tip mediu curier, in Europa. Aparatele au fost cumparate in 1992, statul platind 219 milioane de dolari pentru cele doua avioane.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Semn de criză? A doua lună consecutivă cu prăbușire a lucrărilor de construcții rezidențiale
Semn de criză? A doua lună consecutivă cu prăbușire a lucrărilor de construcții rezidențiale
Volumul lucrărilor de construcții a scăzut semnificativ pentru a doua lună consecutiv în România. Dacă pe parte de construcții inginerești prăbușirea începută în ianuarie a fost...
Probleme cu transmisia la mașinile Ford. Compania recheamă aproape 500.000 de autovehicule
Probleme cu transmisia la mașinile Ford. Compania recheamă aproape 500.000 de autovehicule
Gigantul auto american Ford recheamă peste 450.000 de vehicule, în Statele Unite, după ce au fost detectate probleme la nivelul bateriei, care pot conduce la pierderea puterii de transmisie și...
#Tarom vanzare avioane A310, #Tarom vanzare avion prezidential, #Tarom avioane A310, #Tarom avion prezidential , #privatizare