Curtea de Conturi semnaleaza nereguli la CNADNR si Tarom: Bani cheltuiti ineficient si ilegal

Miercuri, 01 Februarie 2017, ora 14:58
5089 citiri
Curtea de Conturi semnaleaza nereguli la CNADNR si Tarom: Bani cheltuiti ineficient si ilegal
Foto: Curtea de Conturi

Curtea de Conturi a anuntat, miercuri, mai multe nereguli pe care le-a constatat la CNADNR si TAROM.

Astfel, conform unui raport pe 2015 al Curtii de Conturi, CNADNR a majorat nejustificat bugetul proiectului de reconstructie a drumurilor afectate de inundatii, finantat dintr-un imprumut al Bancii Europene de Investitii (BEI), cu suma de 199,15 milioane lei (44,26 milioane euro) fata de valoarea aprobata a acestuia.

Institutia a recomandat dispunerea unor masuri legale privind incadrarea valorii proiectului in suma aprobata prin contractul de finantare.

In plus, in urma verificarii contractelor de lucrari "Refacere corp drum, refacere terasamente, consolidare maluri, refacere podete DN2A km 141+500 - km 152+800" si "Consolidare sistem rutier reconstructie pod, consolidare maluri, refacere podete DN2A km 152+800 - km 162+500", Curtea de Conturi a constatat ca, privind procedura de achizitie pentru atribuirea celor doua contracte de lucrari, desi "ofertele castigatoare prezentau aspecte de neconformitate cu documentatia de atribuire, comisiile de evaluare le-au declarat admisibile".

Legat de derularea celor doua contracte de lucrari, au fost efectuate cheltuieli ineficiente si neeconomicoase in suma totala de 14,38 milioane lei, reprezentand plata unor lucrari de suprastructura deja executate care s-au degradat si care urmeaza sa fie refacute.

Guvernul a decis in septembrie 2016 reorganizarea Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania si infiintarea Companiei Nationale de Investitii Rutiere (CNIR), o entitate distincta pentru gestionarea infrastructurii rutiere.

Curtea de Conturi: TAROM a efectuat cheltuieli nelegale de aproape 2 milioane de lei

In acelasi raport pe 2015, Curtea de Conturi arata ca TAROM, controlat de stat, a efectuat cheltuieli nelegale de 1,98 milioane lei, in neconcordanta cu acordurile salariale, ca urmare a stabilirii eronate a drepturilor salariale ale personalului, prin indexarea acestora cu rata anuala a inflatiei, pentru perioada ianuarie-septembrie 2015.

De asemenea, referitor la calitatea gestiunii economico-financiare si la modul de administrare a societatii, Curtea de Conturi a mai constatat ca membrii consiliului de administratie au fost revocati din functie fara justa cauza, situatie in care, prin Decizia civila, irevocabila si definitiva, pronuntata de Curtea de Apel Bucuresti, instanta a decis plata sumei de 2,14 milioane lei, reprezentand despagubiri civile, care a condus la majorarea pierderilor TAROM in 2015.

Mai mult, reprezentantii statului, numiti in Adunarea Generala a Actionarilor TAROM, nu au aprobat planul de administrare revizuit al Consiliului de Administratie.

Curtea de Conturi mai arata ca politica si criteriile de remunerare a administratorilor si directorilor TAROM nu au fost facute publice pe pagina de Internet a societatii.

In plus, activitatea administratorilor si a directorilor executivi nu a fost evaluata anual de catre autoritatile contractante.

Curtea de Conturi a constatat totodata si "plata unor despagubiri si cheltuieli de judecata estimate la 14,06 milioane lei, stabilite de instanta de judecata in sarcina entitatii, din cauza neluarii unor masuri de asigurare a resurselor umane necesare derularii contractului de prestari servicii tehnice, pentru aeronave de tip Boeing 737 (incheiat pentru perioada 2004-2007), care a generat neonorarea la timp a lucrarilor contractate pentru anul 2006 si terminarea prematura a contractului de prestari servicii tehnice".

O alta observatie facuta de inspectori este ca nu au fost respectate reglementarile legale cu privire la reconstituirea activului net al societatii, cel tarziu pana la incheierea exercitiului financiar ulterior celui in care au fost constatate pierderile sau, dupa caz, diminuarea capitalului propriu net al societatii la mai putin de jumatate din valoarea capitalului social subscris, respectiv cu 19,82 milioane lei, la 31 decembrie 2013 si cu suma de 112,7 milioane lei, la 31 decembrie 2014, "masuri ce trebuiau hotarate de organele de conducere ale entitatii, in conditiile in care, in ultimii trei ani, s-a perpetuat diminuarea activul net".

Din analiza situatiilor financiare pentru anii 2013 si 2014 a rezultat ca principiile contabile utilizate la intocmirea situatiilor financiare anuale nu au fost adecvate situatiei reale a companiei, arata raportul.

In ceea ce priveste inventarierea patrimoniului, s-a constatat ca nu au fost inregistrate in contabilitate, in termenul legal, rezultatele inventarierii si nu a fost recuperat prejudiciul de 12.000 lei, constatat cu ocazia inventarierii anuale 2014.

Amintim ca in martie 2016 directorul general al Tarom, belgianul Christian Heinzmann, a fost revocat din functie de Consiliul de Administratie al companiei aeriene. La Tarom au fost acordate salarii dicriminatorii, iar compania nu a respectat bugetul de venituri si cheltuieli, arata un raport al Corpului de Control al Ministerului Transportului publicat atunci.

Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Oameni din întreaga Uniune Europeană se confruntă cu o criză a locuirii fără precedent, agravată de inflație, sărăcie energetică și risc de excluziune socială. Un raport de la vârful...
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de iPad Air, care, pentru prima dată, va include două dimensiuni diferite, urmând exemplul liniei iPad Pro. Potrivit ultimelor rapoarte,...
#Curte Conturi nereguli Tarom, #Curte Conturi nereguli CNADNR, #cheltuieli nelegale Tarom, #CNADNR cheltuieli raport 2015 , #stiri Tarom