Scrisoarea FMI: Restituirea unei aeronave Boeing de catre Tarom, judecata la Londra

Marti, 05 Iunie 2012, ora 20:26
3902 citiri
Scrisoarea FMI: Restituirea unei aeronave Boeing de catre Tarom, judecata la Londra
Foto: Tarom.ro

Tarom incearca sa restituie ultima aeronava Boeing 737-800 pe care o mai detine inchiriata in portofoliu, dar cazul a ajuns la tribunalul din Londra si o decizie nefavorabila a instantei va obliga operatorul aerian sa raporteze impactul financiar, releva scrisoarea trimisa de Guvern la FMI.

La inceputul acestui an, Guvernul s-a angajat in negocierile cu Fondul Monetar International (FMI) ca va reduce costurile la nivelul Tarom inclusiv prin restituirea ultimului avion tip Boeing 737-800 din flota, inchiriat in urma cu patru ani, sau prin reducerea chiriei la nivelul pietei. Conform intelegerii, operatiunea trebuia sa fie incheiata cel tarziu pana la sfarsitul lunii martie.

Termenul nu a fost insa respectat, iar ultima scrisoare de intentie discutata de Guvern si FMI la finele misiunii de evaluare din aprilie-mai releva ca perioada in care aeronava trebuie restituita a fost impinsa pana la sfarsitul lunii iunie.

Compania ar putea fi obligata sa raporteze impactul financiar

Documentul indica, in acelasi timp, ca problema a ajuns pe rolul "tribunalului din Londra", care ar putea decide ca aeronava nu poate fi relivrata, caz in care compania Tarom va fi obligata sa prezinte un raport privind impactul aeronavei asupra rezultatelor financiare ale flotei.

La Londra functioneaza si Curtea de Arbitraj International, care se pronunta in cazul litigiilor comerciale intre companii.

Conform documentului citat, reducerea costurilor va fi efectuata si prin reducerea voluntara a personalului, intreruperea liniilor si zborurilor selectate, renegocierea contractului de leasing de personal navigant, extinderea programului de economisre la consumul de petrol.

Contactati de Mediafax, reprezentantii Tarom sustin insa, contrar documentului discutat de Guvern cu FMI, ca "nu exista niciun litigiu la Londra" in legatura cu relivrarea celei de-a treia aeronave Boeing 737-800, adaugand in acelasi timp ca alte informatii solicitate nu pot fi furnizate deoarece nu sunt "de interes public", avand in vedere ca Tarom este o societate comerciala care isi desfasoara activitatea intr-un mediu concurential.

Operatorul aerian, aflat pe lista companiilor monitorizate de FMI, estimeaza deja pentru acest an o pierdere de peste 187 milioane lei.La sfarsitul anului 2008, Tarom a inchiriat trei avioane Boeing 737-800 Next Generation, pe o perioada de cinci ani. Prima aeronava a fost receptionata la 20 noiembrie 2008, a doua la inceputul lunii decembrie 2008, iar a treia in februarie 2009.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#restituire aeronava Boeing Tarom, #pierderi Tarom , #stiri Tarom