Cea mai importanta zi pentru curs: Accizele pe 2011, calculate la 4,2655 lei/euro

Vineri, 01 Octombrie 2010, ora 16:19
6253 citiri
Cea mai importanta zi pentru curs: Accizele pe 2011, calculate la 4,2655 lei/euro
Foto: Arhiva

Accizele pe 2011 se vor calcula la cursul de schimb anuntat vineri de Banca Centrala Europeana (BCE), respectiv 4,2655 lei/euro, mai mic cu 0,08% fata de cursul din urma cu un an, de 4,2688 lei/euro, folosit la calculul accizelor aferente acestui an.

Potrivit Codului Fiscal, nivelul accizelor se calculeaza la cursul de schimb euro-leu din prima zi lucratoare a lunii octombrie, publicat de BCE. Pentru taxele din acest an, euro a fost cotat la 4,2688 lei, iar accizele au crescut in medie cu 15%.

Cursul de referinta anuntat vineri de Banca Nationala (BNR) este de 4,2672 lei pentru un euro si 3,1061 lei pentru un dolar.

Categoriile de produse accizabile care privesc mari categorii de populatie sunt benzina, motorina, electricitatea, produsele din alcool si tutun.

In luna iunie, Guvernul hotarase reintroducerea accizelor la produsele de lux, dupa ce Comisia Europeana a atentionat ca aceste prevederi incalca legislatia europeana.

De asemenea, in aceeasi perioada, Comisia Europeana a aprobat masura de aplicare a unei accize de 21 de euro/1.000 litri pentru motorina folosita in agricultura, fata de acciza standard de 293 de euro/1.000 litri. Diferenta dintre cele doua sume se ramburseaza sub forma unui ajutor de la stat. Bugetul total prevazut pentru schema de ajutor, pe o perioada de trei ani, este de 3,050 de miliarde de lei (aproximativ 735 de milioane de euro).

In schimb, la inceputul anului, acciza pe tutun s-a majorat de la 64 de euro la 74 de euro. In 2009, aceasta acciza adusese bugetului statului 5,09 miliarde de lei (circa 1,25 de miliarde de euro), in crestere cu 31,5 la suta fata de anul anterior.

Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Oameni din întreaga Uniune Europeană se confruntă cu o criză a locuirii fără precedent, agravată de inflație, sărăcie energetică și risc de excluziune socială. Un raport de la vârful...
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de iPad Air, care, pentru prima dată, va include două dimensiuni diferite, urmând exemplul liniei iPad Pro. Potrivit ultimelor rapoarte,...
#calcul accize, #curs euro leu BCE, #plata accize , #acciza
Comentarii
Poza Grasul
Grasul
rank 5
"Potrivit Codului Fiscal, nivelul accizelor se calculeaza la cursul de schimb euro-leu din prima zi lucratoare a lunii octombrie, publicat de BCE. "