Radulescu (BNR): Daca as fi ministrul Finantelor, as majora accizele la carburanti

Joi, 10 Martie 2011, ora 21:30
3075 citiri
Radulescu (BNR): Daca as fi ministrul Finantelor, as majora accizele la carburanti
Foto: Romania Libera

Directorul BNR Eugen Radulescu spune ca daca ar fi ministru de Finante ar majora accizele la carburanti incepand de la 1 iulie pana la nivelul mediu al Uniunii Europene. In opinia sa, masura ar fi pe cat de curajoasa, pe atat de benefica pentru economie si nu ar duce la majorarea preturilor.

"Citeam zilele trecute Guvernul ar trebui sa reduca impozitele. Dimpotriva! (...)Ar trebui sa majoreze impozitele la benzina, la produsele petroliere, pana cand ii sufoca pe producatori. Daca noi reducem impozitele, asa cum eram sfatuiti, ce facem? Nu facem decat sa indesam banii in buzunarele producatorilor. Ei oricum majoreaza preturile cat de mult pot!

(...)In cazul petrolului, daca Guvernul ar avea forta, curajul, ca, asa cum a introdus Codul Muncii, pe usa din spate oarecum, sa si majoreze si accizele, de la 1 iulie, la nivelul mediu al UE si pentru benzina si pentru motorina, atunci sa vedem ce ar face firmele petroliere. Pentru ca daca ar vrea sa mareasca pretul petrolului la 7 lei, ar vedea ca se va intampla, cu o foarte mare probabilitate, o mai mare scadere a consumului, care le va forta sa isi inghita din profitul pe care deocamdata si-l cresc fara niciun fel de problema", a declarat Eugen Radulescu miercuri seara, intr-o emisiune la The Money Channel.

Directorul BNR a fost de acord cu faptul ca piata petrolului, a benzinei, are in general o elasticitate foarte mica, in conditiile in care, de exemplu, in Romania sa inregistrat o crestere cu 24% a preturilor, dar o scadere de sub 10% a consumului.

"Energia, in general, este una dintre pietele cele mai putin elastice, de aceea teoria economica spune sa ai impozite pe energie si nu pe altceva(...)pentru ca impozitele le vei lua tot timpul. In afara de asta, consumul de energie este cu mult mai mare pentru cei care au venituri mari, decat pentru cei care au venituri mici si poti rezolva intr-o maniera cu mult mai putin problematica repartitia poverii fiscale, impozitandu-i pe cei care au venituri mai mari nu la venituri, ci la consum", a spus Radulescu.

Intrebat de moderatorul emisiunii daca este convins ca o majorare a accizelor la nivel european ar inchide oportunitatile pentru cresterile de preturi, Eugen Radulescu a raspuns: "Eu cred ca da".

"Aceasta ar fi solutia, in niciun caz solutia nu ar fi ca noi sa reducem accizele, ca nu cumva sa scada profiturile companiilor petroliere.

Eu nu am spus ca guvernul va face acest lucru, acesta ar fi sfatul pe care l-as da. Dar daca ar face-o la 1 iulie, eu cred ca pana la sfarsitul anului rezultatele s-ar vedea, iar in 2012, cand sunt alegerile, ar fi mai bine pentru guvern. Dar nu sunt un expert in jocul politic.(...) Eu personal insa, daca as fi ministrul Finantelor, asta as propune", a subliniat acesta.

Codul Muncii, prima masura serioasa de crestere economica

Directorul BNR a mai declarat ca flexibilizarea Codului Muncii reprezinta primul pas semnificativ care va duce la crestere economica.

"Este, dupa parerea mea, prima masura intr-adevar semnificativa de crestere economica, este prima masura serioasa care va duce la crestere economica.(...) Sa nu pierdem din vedere ca, in momentul de fata, inainte de a trece la noul Cod al Muncii, Romania se lupta cu Grecia pentru cel mai retrograd Cod al Muncii, Grecia-tara cu cele mai mari probleme economice din toata Uniunea Europeana. Ele sunt in stransa legatura.

Un Cod al Muncii rigid, este, de obicei, unul din factorii esentiali care te duc sa nu iti fructifici potentialul de crestere si sa iti platesti scump in perioade de recesiune, cum s-a intamplat in Grecia si in Romania. Dimpotriva, daca legislatia muncii e mai flexibila, atunci iesirea din recesiune se produce mai rapid si cu costuri mult mai scazute de ansamblu.

Evident, ca daca poti sa pui impreuna cele doua, un Cod al Muncii mai flexibil si o fiscalitate mai scazuta asupra muncii, rezultatele sunt mult mai bune in ansamblul lor", a explicat Eugen Radulescu.

Directorul BNR a admis insa ca Guvernul ar trebui sa dea dovada de mult curaj pentru a lua si masuri de reducere a fiscalitatii, in completarea celor prevazute in Codul Muncii.

"Cred ca Guvernul ar avea nevoie de mult prea mult curaj sa reduca, de exemplu, cotele de asigurari sociale cu 5%, inainte de a vedea ca economia porneste totusi, putin.(...) Am convingerea ca noul cod al muncii reprezinta un pas semnificativ, poate nu suficient, dar un pas inainte de a face piata romaneasca mai atractiva, daca dupa aceasta se va produce si o reducere a fiscalitatii pe forta de munca, (...) atunci inclin sa spun ca evolutia va fi mult mai rapida", a explicat el.

Eugen Radulescu a atras atentia si asupra faptului ca nu doar factorii economici, cum ar fi o eventuala reticenta a investitorilor, ci si cei politici pot frana cresterea economica.

"Daca Opozitia continua sa sustina ca imediat ce vine la putere intoarce inapoi Codul Muncii unde era, atunci avem toate sansele sa ratam oportunitatea de a ne reveni si de a incepe cresterea economica", a conchis directorul BNR.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Google Maps a anunțat introducerea unor noi funcții, dedicate în special utilizatorilor de mașini electrice. Îmbunătățirile vizează facilitarea accesului la informații despre stațiile...
În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În timp ce la nivelul pieței auto europene înmatriculările de autoturisme diesel au înregistrat declinuri anuale de 10,6% în primul trimestru și de 18,5% în luna martie 2024, în România...
#majorare accize carburanti, #Eugen Radulescu accize carburanti, #preturi benzina , #acciza
Comentarii
Poza vin_de_sfecla
vin_de_sfecla
rank 3
Noroc ca nu este ministrul finantelor ! Acest domn nu traieste in Romania deoarece nu are un salariu "romanesc" de 700-900 lei si atunci isi permite sa fabuleze; avea dreptate dl. Oltean cand spunea ca PDL nu are nevoie de prim ministri tehnocrati