De ce s-ar putea ieftini in 2015 benzina, motorina, alcoolul si tigarile

Miercuri, 01 Octombrie 2014, ora 07:12
11706 citiri
De ce s-ar putea ieftini in 2015 benzina, motorina, alcoolul si tigarile

Anul viitor am putea da mai putini bani pe combustibili, taxa auto, tigari si alcool, deoarece cursul de schimb folosit pentru accize va fi mai mic decat cel folosit in 2014, de 4,7380 lei/euro.

Pana anul trecut, valoarea in lei a accizelor se stabilea in functie de cursul publicat de Banca Centrala Europeana (BCE) in prima zi din luna octombrie a anului anterior. Prin urmare, in 2014, ar fi trebuit folosit cursul de 4,4485 lei/euro.

Insa euro pierduse teren, iar Guvernul avea nevoie de bani la buget, asa ca modalitatea de calcul a fost schimbata in 2013.

In consecinta, a ajuns sa fie luat in considerare cursul din 2012, pentru ca era mai mare. La acesta s-a adaugat cea mai mare rata a inflatiei, de 4,77%, din septembrie 2013.

Prin urmare, anul acesta accizele au fost platite la un curs de 4,7380 lei/euro, cu mai bine de 20 de bani peste nivelul anuntat de BCE la 1 octombrie 2013.

Benzina s-a scumpit deja, chiar daca acciza de 7 eurocenti a fost amanata

Si anul acesta?

Autoritatile inca nu s-au hotarat asupra metodei de calcul pentru anul viitor.

"Una din variante ar fi sa mergem pe varianta de anul trecut, as gresi sa va zic sigur, pentru ca nu tine integral de buget, nu e decizia definitiv luata", a spus Darius Valcov, ministru delegat pentru Buget, potrivit Digi 24.

Codul Fiscal prevede urmatoarele:

"In situatia in care cursul de schimb valutar stabilit in prima zi lucratoare a lunii octombrie din anul precedent, publicat in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, este mai mic decat cursul de schimb valutar stabilit in prima zi lucratoare a lunii octombrie din anul anterior anului precedent, valoarea in lei a accizelor si a impozitului la titeiul din productia interna, datorate bugetului de stat, (...) se determina pe baza cursului de schimb valutar stabilit in prima zi lucratoare a lunii octombrie din anul anterior anului precedent, publicat in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, valoare care se actualizeaza cu media anuala a indicelui preturilor de consum calculata in luna septembrie din anul precedent, comunicata oficial de Institutul National de Statistica, pana la data de 15 octombrie".

Acciza are, in medie, o pondere de 27% din pretul final al carburantilor.

In consecinta, specialistii in fiscalitate sustin ca exista doua situatii care trebuie luate in calcul, insa in ambele cazuri, cursul valutar luat in calcul pentru stabilirea accizelor pentru 2015 va fi mai mic decat cel din 2014.

  • 1. Cursul de la 1 octombrie 2014 va fi mai mare decat cel de la 1 octombrie 2013, deci va fi luata in calcul cotatia publicata anul acesta
  • Primul caz este cel in care cursul de schimb care va fi publicat la 1 octombrie 2014 de catre Banca Centrala Europeana va fi mai mare decat cel de 4,4485 lei/euro de la 1 octombrie 2013.

    "Acest lucru va insemna ca, pentru anul 2015, valoarea in lei a accizelor se va calcula folosind un curs mai mare de 4,4485 lei/euro. Cu siguranta insa va fi mai mic de 4,7380 lei/euro, care reprezinta cursul folosit pentru accize in 2014, ceea ce ar insemna o reducere a acesteia pentru anul viitor", a explicat pentru Ziare.com Vlad Ghinescu, consultant in taxe la casa de avocatura Tuca Zbarcea & Asociatii.

    Astfel, acciza actuala de 1,89 lei pentru un litru de motorina va cobori sub 1,8 lei.

  • 2. Cursul de la 1 octombrie 2014 va fi mai mic decat cel de la 1 octombrie 2013, caz in care se va lua in calcul cel de anul trecut, care va fi indexat cu rata inflatiei
  • In cel de al doilea scenariu, cursul de schimb ce va fi publicat la 1 octombrie 2014 va fi mai mic decat cel publicat la 1 octombrie 2013.

    Aceasta varianta este mai plauzibila, deoarece rata de schimb anuntata marti de Banca Nationala a Romaniei este de 4,4152 lei/euro, iar o fluctuatie la acest moment pare improbabila.

    Mai mult, cotatia BNR nu este foarte diferita de cea publicata de BCE.

    "In acest al doilea scenariu, pentru anul 2015, valoarea in lei a accizelor s-ar calcula folosind cursul de 4,4485 lei/euro, cel publicat in data de 1 octombrie 2013, care se va indexa cu media anuala a indicelui preturilor de consum calculat in septembrie 2014", a spus consultantul citat.

    Banca Nationala a Romaniei a prognozat pentru 2014 o inflatie anuala de 3,1%, mai mica decat cea din 2013. Acest lucru ar insemna un curs prognozat de 4,586 lei/euro, ce ar putea fi folosit pentru calculul accizelor de anul viitor.

    In acest caz, acciza pentru un litru de motorina va fi mai mica decat in 2014, adica 1,86 lei fata de 1,89 lei.

    "In concluzie, cu siguranta va exista o scadere a cursului de schimb care va fi folosit pentru accize anul urmator, amploarea scaderii fiind determinata atat de cursul de schimb care va fi anuntat de Banca Centrala Europeana la 1 octombrie 2014, cat si de indicele preturilor de consum care va fi calculat si publicat in octombrie 2014 de catre Institutul National de Statistica", a explicat Vlad Ghinescu.

    Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

    Dotare obligatorie pentru o categorie de operatori economici. Riscă amenzi de până la 10.000 de lei sau suspendarea activității în caz contrar
    Dotare obligatorie pentru o categorie de operatori economici. Riscă amenzi de până la 10.000 de lei sau suspendarea activității în caz contrar
    Operatorii economici care nu vor respecta obligaţia de a asigura dotarea automatelor comerciale cu aparate de marcat electronice fiscale (AMEF), în vederea transmiterii datelor fiscale către...
    Planuri mari pentru Portul Constanța. Sorin Grindeanu: ”Ne dorim extinderea cooperării cu partenerii din Emiratele Arabe Unite”
    Planuri mari pentru Portul Constanța. Sorin Grindeanu: ”Ne dorim extinderea cooperării cu partenerii din Emiratele Arabe Unite”
    Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, afirmă vineri că mesajul pe care l-a avut în cadrul întrevederii, de la Abu Dhabi, cu cei din conducerea companiei DP World (Dubai Ports) este că ne...
    #curs accize 2015, #scadere accize 2015, #scadere accize produse, #curs octombrie accize , #acciza
    Comentarii
    Poza curechila
    curechila
    rank 5
    De ce se vor ieftini in 2015 benzina, motorina, alcoolul si tigarile