FMI, despre amanarea accizei la carburanti: Trebuie sa gasiti urgent alte resurse

Luni, 23 Decembrie 2013, ora 10:30
3716 citiri
FMI, despre amanarea accizei la carburanti: Trebuie sa gasiti urgent alte resurse

Fondul Monetar International (FMI) a transmis Romaniei ca trebuie sa gaseasca alte resurse pentru a acoperi golul in buget lasat de amanarea cu trei luni a accizei suplimentare la carburanti.

Potrivit Romania Tv, guvernantii trebuie sa gaseasca metode prin care sa obtina cele 600 milioane de lei prevazute in bugetul pe 2014 din colectarea taxei de 7 eurocenti pe litrul de carburant.

Mai mult, o delegatie a FMI va veni in ianuarie pentru a purta discutii in acest sens cu reprezentantii Romaniei.

"Pentru a asigura atingerea tintei de deficit bugetar de 2,2% din PIB, va fi necesara adoptarea unor masuri care sa compenseze veniturile pierdute in urma amanarii cu trei luni a majorarii accizei la carburanti.

Autoritatile au cerut discutarea unor astfel de masuri in luna ianuarie cu echipa FMI, fiind vizata combinarea primelor doua evaluari ale programului economic sustinut prin acordul stand-by. O misiune FMI a planificat o vizita la Bucuresti in luna ianuarie", potrivit unei declaratii de presa transmisa luni de reprezentantul rezident al FMI in Romania si Bulgaria, Guillermo Tolosa, citat de Mediafax.

Ionel Blanculescu, analist si consilier onorific al premierului Victor Ponta, a precizat ca este o problema de contabilitate, iar la 1 ianuarie trebuie sa existe aceasta resursa.

"Eu am identificat cateva posibilitati si am trimis propuneri prim-ministrului", a mentionat consilierul onorific al premierului, la postul de televiziune citat.

Mai mult, analistul Mircea Cosea considera ca cererea FMI este una normala, insa ne preseaza timpul, avand in vedere ca la 1 ianuarie trebuie sa existe aceste resurse.

"Eu sunt convins ca vom fi capabili sa gasim alte surse, problema este timpul si speram ca sarbatorile de iarna sa nu intarzie prea mult deciziile guvernului, pentru ca ele trebuie aplicate in timp util", a opinat analistul, la acelasi post de televiziune.

Presedintele Traian Basescu si premierul Victor Ponta au dus in ultimele saptamani un razboi la nivel declarativ in legatura cu acciza suplimentara de 7 eurocenti pe litrul de carburant.

Ponta: Basescu va promulga bugetul pe 2014. Amanam acciza la carburanti

In timp ce seful statului a spus ca masura nu este una necesara si ca banii colectati vor finanta campania electorala a PSD, premierul a sustinut exact contrariul.

Mai mult, el l-a acuzat pe presedinte ca vrea sa santajeze Guvernul si Parlamentul pentru a inchide comisia speciala care investigheaza achizitia unui teren agricol din Calarasi de catre fiica sa cea mare, Ioana Basescu, in conditiile in care presedintele a spus ca nu vrea sa aprobe bugetul pe anul viitor.

Discutiile in contradictoriu pe aceasta tema au incetat dupa ce Victor Ponta a precizat ca va amana cu trei luni implementarea masurii, iar seful statului a promulgat bugetul pe 2014.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Romania va avea un deficit de 6,5% anul acesta, conform estimarilor Comisiei Europene
Romania va avea un deficit de 6,5% anul acesta, conform estimarilor Comisiei Europene
Estimarile Comisiei Europene indica un deficit de peste 6,5% din PIB pentru Romania, in vreme ce Consiliul Fiscal considera ca acesta va fi in jur de 6,4% din PIB, daca nu se va recurge din nou la...
Când se va lansa primul iPhone cu chipset pe 2nm
Când se va lansa primul iPhone cu chipset pe 2nm
Apple întâmpină întârzieri în implementarea tehnologiei de fabricație pe 2nm pentru cipurile sale. Astfel, cel mai probabil inovația nu va fi disponibilă pentru seria iPhone 17,...
#FMI resurse acciza carburanti, #FMI acciza carburanti, #FMI acciza benzina, #FMI acciza motorina, #acciza carburanti, #acciza suplimentara carburanti , #acciza