Guvernul nu a stabilit inca acciza pentru 2015: Cum se gandeste sa o calculeze

Duminica, 19 Octombrie 2014, ora 09:28
2966 citiri
Guvernul nu a stabilit inca acciza pentru 2015: Cum se gandeste sa o calculeze

Ministrul delegat pentru Buget, Darius Valcov, a declarat, sambata seara, la Suceava, ca nu a fost inca stabilit modul in care se va calcula acciza de anul viitor, dar ca se ia in calcul si varianta ca aceasta sa nu mai depinda de euro, ci de leu.

Valcov, care a participat la o intalnire cu oameni de afaceri suceveni, a fost intrebat la ce valoare a euro va fi calculata acciza pentru anul viitor, el spunand ca nu a fost stabilit inca modul de calcul, dar ca una dintre variante este sa se calculeze la nivelul monedei nationale.

Panseurile Ioanei Petrescu despre acciza: Va fi ori aceeasi, ori schimbata

"O varianta pe care o luam in calcul este sa nu calculam acciza la nivelul euro, ci la nivelul leului, pentru ca asa este normal in orice stat", a spus Valcov, care a mentionat ca inca se fac analize tehnice.

El a spus ca modalitatea de calcul se va face publica odata cu prezentarea bugetului.

"Sunt mai multe variante de calcul, iar una dintre ele este ca acciza sa nu se mai refere la euro, ci sa se refere la leu, iar anual sa se modifice in functie de inflatie", a precizat Valcov.

Premierul Victor Ponta declara, in urma cu doua saptamani, ca accizele pentru anul 2015 vor fi, cu siguranta, mai mici, el aratand ca modul in care acestea se calculeaza este stabilit de Ministerul de Finante, care lucreaza in acest sens cu partenerii internationali.

Banca Centrala Europeana (BCE) a anuntat un curs de referinta de 4,4093 lei/euro pentru 1 octombrie 2014, acest indicator al cursului, folosit de catre Guvern la calcularea accizelor, fiind acum cu 0,88% mai mic decat cel anuntat anul trecut, de 4,4485 lei/euro.

Daca accizele vor fi calculate in continuare pe baza cursului anuntat de BCE, atunci nivelul acestora ar trebui sa fie mai mic incepand cu anul viitor.

Ponta: Accizele pentrul anul viitor vor fi, cu siguranta, mai mici (Video)

Anul acesta, Guvernul a luat in considerare pentru accize cursul BCE din 2012, deoarece era mai mare decat cel din 2013 care trebuia folosit in mod normal, si a adaugat cea mai mare rata a inflatiei, cea din septembrie 2013. Astfel, accizele au fost platite la un curs de 4,73 lei, cu 30 de bani peste nivelul anuntat de BCE.

Intrebat ce se va intampla anul viitor, ministrul Finantelor a evitat sa precizeze daca Guvernul se va mai raporta la cursul BCE, care ar permite un nivel scazut de accizare incepand cu 2015.

"Faptul ca acciza are mod de calcul cursul de la 1 octombrie nu inseamna ca ea intra in vigoare de la 1 octombrie. Avem un grup de lucru care analizeaza mai multe versiuni si, in momentul in care ei vor definitiva modul de calculare al accizei, daca va ramane in vigoare sau nu, vom anunta, dar ea intra in vigoare de la 1 ianuarie. Deci, noi trebuie sa avem aceasta formula definitivata cel tarziu pana in momentul in care vom face bugetul pe 2015", spunea Petrescu.

Jurnalistii au incercat totusi sa afle daca metoda de calcul se va baza in continuare pe cursul anuntat de BCE, mai mic decat cel de la 1 octombrie 2013 si valabil pentru acest an, ceea ce ar inseamna ca accizele de anul viitor vor fi mai mici, sau i se "pare normal" sa fie folosit un curs artificial precum cel utilizat in acest an.

"Eu pot sa comentez pe masuri pe care le voi lua, pe care le-am luat, acesta este cursul accizei. Nu am nimic de comentat in momentul de fata referitor la cursul actual al accizei, decat ca lucram cu un grup de lucru si e posibil un alt mod de calculare sau poate sa ramana acelasi", a raspuns Petrescu.

BCE a publicat cursul pentru accizele din 2015: Se vor scumpi sau nu carburantii, tigarile si alcoolul?

Totodata, ministrul Finantelor a lasat sa se inteleaga ca modul de calcul al accizei va fi pus in dezbatere publica.

"Pentru toate proiectele pe care le-am avut au fost puse pe site si au fost discutate cu mediul de afaceri si cu sindicatele", mai spunea Petrescu.

Accizele sunt platite pentru productia de alcool si bauturi alcoolice, tutunul prelucrat, bunuri de lux, produse energetice si cafea. Accizele sunt calculate in euro intrucat nivelul minim al acestor taxe este armonizat la nivelul UE, iar Romania a parcurs un calendar de crestere a valorilor de la momentul aderarii la spatiul comunitar.

In primele opt luni ale acestui an, incasarile din accize la bugetul general consolidat s-au situat la 15,37 miliarde de lei, in urcare cu aproape 11% de la 13,86 miliarde de lei in aceeasi perioada a anului trecut.

Vești proaste pentru angajații Tarom. Compania intră în reorganizare economică
Vești proaste pentru angajații Tarom. Compania intră în reorganizare economică
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a declarat miercuri, 24 aprilie, la Tulcea, că TAROM va primi până la finele lunii ajutor din partea Comisiei Europene şi apoi va intra într-o...
ÎCCJ, decizie care vizează mii de șoferi: Norma juridică privind despăgubirile prin RCA este clară
ÎCCJ, decizie care vizează mii de șoferi: Norma juridică privind despăgubirile prin RCA este clară
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a decis că norma juridică privind valoarea reparaţiei şi implicit a despăgubirilor prin asigurarea de răspundere civilă auto (RCA) este este...
#calcul acciza 2015 Guvern, #acciza calcul euro leu , #acciza