Incompetenta tenace a Guvernului Ponta (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 06 Iunie 2014, ora 23:40
12475 citiri
Incompetenta tenace a Guvernului Ponta (Opinii)

In cazul carburantilor avem unul dintre putinele exemple in care piata din Romania a reactionat corect si drastic la o scumpire aberanta, aceea provocata prin introducerea accizei suplimentare de 7 eurocenti.

In aprilie, vanzarile au scazut cu 6,5% fata de luna martie si cu 16,2% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Asta in coditiile in care, pentru restul produselor alimentare si nealimentare, consumul a continuat sa creasca in aprilie.

Un cuvant greu de spus in scaderea vanzarilor de carburanti au avut-o transportatorii, care in loc sa alimenteze in Romania au inceput sa alimenteze doar inainte de intrarea in tara, pentru ca acolo e mai convenabil.

Consecinta este logica - in loc sa aduca scontata majorare a veniturilor bugetare, aceasta acciza a provocat o scadere a veniturilor si nu vad niciun motiv pentru care ea nu s-ar accentua in urmatoarele luni.

Daca nici cifrele nu-l vor convinge pe Victor Ponta ce prostie a facut, ma intreb ce ar putea sa o faca.

Si cred ca aceasta este cea mai buna reactie. Iesitul in strada, greva, scandalul nu au efecte in fata determinarii guvernatilor de a scoate bani din piatra seaca cu pretul sufocarii economiei.

Dar vocea banilor nu poate fi ignorata, pentru ca doare la buget.

Reactia aceasta fireasca a pietei este cea mai eficienta sanctiune pentru o aberatie.

La fel se va intampla, dupa toate probabilitatile, si cu taxa pe stalp, o taxa pe investitia din Romania: investitiile, nici pana acum foarte vioaie, vor deveni si mai firave, vor aparea falimente, vor creste preturile, va scadea consumul, iar consecinta logica va fi tot o pierdere pentru bugetul de stat.

Toate aceste efecte ar fi putut, ar fi trebuit sa fie intuite de niste guvernanti cu minime aptitudini economice.

M-as fi asteptat ca macar dna Petrescu, acum ministru si consilier al premierului pe vremea cand deciziile au fost luate, sa fi anticipat efectele lor in virtutea educatiei de calitate pe care a capatat-o la Harvard.

Ori le-a anticipat si nu a fost ascultata si atunci de ce o mai fi acceptat sa fie ministru de Finante, ori nu le-a anticipat si atunci nu face decat sa dovedeasca faptul ca nicio scoala, oricat de inalta, nu e suficienta fara un dram de experienta practica.

Reactia pietii este, cum spuneam, normala si arata ca romanii au invatat sa se apere de aberatii si sa nu inghita resemnati orice porcarie. Aceasta e vestea buna.

Scaderea vanzarilor in sine si incompetenta tenace a Guvernului Ponta sunt vesti foarte proaste, pentru ca anunta vremuri foarte grele pentru economie si implicit pentru nivelul de trai al romanilor.

Ma intreb ce mai trebuie sa se intample, cate tampenii mai trebuie puse in practica, pentru ca pana la urma cineva sa inteleaga ca jecmanirea mediului de afaceri si a consumatorului pana la ultimul strat de piele nu ajuta bugetul de stat. Ca o impozitare mica, o reglementare flexibila si urmarea regulilor pietii sunt caile succesului.

Si ma intreb cand se va gasi guvernul si ministrul suficient de inteligenti ca sa mai inteleaga ceva: niciodata visteria Romaniei nu va fi mai plina daca ai o evaziune fiscala de asemenea proportii si niciodata fenomenul acesta nu va putea fi combatut numai prin masuri coercitive, oricat de severe ar fi ele.

Colectarea nu poate fi imbunatatita decat printr-o buna conformare voluntara, adica atunci cand tot mai multi romani isi vor scoate de buna voie veniturile la vedere si vor plati de buna voie impozite pentru ele.

Si nu poti sa ii determini sa o faca decat daca stiu pe ce dau banii. Daca ceea ce platesc statului li se intoarce in servicii publice de calitate, in infrastructura decenta, intr-o protectie sociala bine gandita si adresata numai celor care au nevoie.

Cat timp romanul va simti ca banii pe care ii plateste statului nu ii aduc niciun beneficu, ca ei sunt deturnati spre interese private obscure si reprezinta doar un bir, nu o contributie la un cert bine public, evaziunea va fi mare, incasarile mici si bugetul in suferinta oricate taxe si parataxe va mai inventa Guvernul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Lumea este astăzi un loc mai periculos decât în orice etapă de după Războiul Rece, totuși piețele sunt o imagine a unei nepreocupări nesuficiente, care se limitează la automulțumire, cu...
Contradicțiile pieței de energie nucleară din România. Ministerul Energiei, într-un „du-te vino” față de reactoarele modulare mici de la Doicești
Contradicțiile pieței de energie nucleară din România. Ministerul Energiei, într-un „du-te vino” față de reactoarele modulare mici de la Doicești
Ministerul Energiei a transmis recent că susține proiectul reactoarelor modulare mici în România, ca parte a strategiei de dezvoltare și consolidare energetică a țării. Pe 17 aprilie...
#acciza suplimentara carburanti, #venituri buget, #evaziune fiscala , #acciza