Misterele accizei de la pompa. De ce? Pentru ce? In loc de ce? (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 01 Aprilie 2014, ora 08:14
5541 citiri
Misterele accizei de la pompa. De ce? Pentru ce? In loc de ce? (Opinii)

De astazi Romania se poate "mandri" cu unul dintre cele mai ridicate preturi la carburanti din UE, daca nu chiar cel mai mare, dupa cum anticipau unii analisti, ca urmare a introducerii accizei suplimentare de 7 eurocenti.

Este pentru prima data, cel putin in ultimii ani, cand pretul carburantilor creste ca urmare a unei decizii guvernamentale directe. Nu din cauza cresterii pretului barilului de petrol, nu din cauza unor decizii ale companiilor din domeniu sau a cursului de schimb, ci din cauza introducerii unei taxe suplimentare.

Este motivul pentru care comparatia pe care o face Victor Ponta cu alte cresteri anterioare ale preturilor, din perioada guvernarii Boc, e falsa.

Este nevoie de 2 miliarde de lei pentru constructia de autostrazi, explica premierul Ponta. Doua intrebari ridica aceasta afirmatie. Pe de-o parte, daca acesti bani puteau fi obtinuti si altfel, iar pe de alta parte, ce garantie exista ca ei vor merge intr-adevar in asfalt. Niciuna cu variante de raspuns incurajatoare.

Intr-o societate cu un consum si asa prabusit, cu un nivel de trai scazut, majorarea fiscalitatii este ultima masura la care recurgi. Si ma intreb de ce Guvernul Ponta nu s-a gandit sa umble la redevente, de exemplu? Combaterea evaziunii fiscale, inclusiv in domeniul petrolier, ar fi fost si ea o solutie cu mult mai buna de a face bani pentru autostrazi. Dar nici in zona aceasta nu se vede nimic.

Ca sa nu mai vorbim despre faptul ca Transporturile au una dintre cele mai proaste rate de absorbtie a fondurilor europene. De ce nu sunt folositi pana la ultimul euro banii europeni, inainte de cresterea fiscalitatii? Poate pentru ca sunt bani urmariti, pe care nu poti sa ii jefuiesti dupa bunul plac, asa cum se intampla cel mai adesea cu banul public autohton? Ar fi, cred eu, o explicatie.

In plus, nu poti sa accesezi bani europeni pentru orice drum iti trece tie prin cap. Trebuie sa te incadrezi intr-o viziune europeana. Ce nu e in planul european de autostrazi finantezi integral.

Noi nu suntem in stare sa elaboram acel master plan care sa arate viziunea romaneasca integrata in viziunea europeana. SF curat. Si atunci sigur ca primim inapoi Strategia pentru absorbtia fondurilor europene pentru 2014-2020 cu concluzii usturatoare: incoerenta, fara viziune, fara prioritati clare. Pe ce sa luam banii europeni?

Dar sa zicem ca Victor Ponta, ca altfel nu se puteau aduna cele 2 miliarde. Nu cred ca exista sofer roman care, daca avea certitudinea ca banii acestia chiar se vor duce la constructia de autostazi, sa nu fi acceptat sacrificiul.

Dar aceasta certitudine nu exista. Ce poti sa crezi cand ministrul Finantelor spune asa: "Din calculele hartiei, din acciza suplimentara de 7 eurocenti se vor colecta doua miliarde de lei. Sa vedem daca va fi asa, daca va fi transmisa sau nu mai departe in pret. Ea se va duce in scoli, spitale, investitii. Si in autostrazi, dar nu numai. Este ilegal sa directionezi banii intr-un singur fond". Deci e clar ca banii vor merge in fonduri diferite.

Mai mult, intrebata daca exista pericolul de neplata a salariilor si pensiilor fara aceasta acciza, Ioana Petrescu a raspuns: "Da. Sunt 2 miliarde. Ganditi-va. Evident ca exista un pericol foarte mare pentru ca o mare parte din cheltuielile pe care le avem la buget sunt de genul celor descrise de dvs, vrand nevrand trebuie acoperite".

Victor Ponta sustine ca d-na Petrescu a fost gresit inteleasa. Mie mi se pare foarte clar ce spune.

Dar nici Victor Ponta si nici Dan Sova nu au putut explica exact mecanismul prin care acesti bani din acciza suplimentara, odata varsati in buget, vor putea fi separati intr-un fond distinct cu destinatie precisa. Ca sa intelegem si noi de ce am inteles-o gresit pe d-na Petrescu.

Si atunci de ce sa nu iei in calcul si argumentul presedintelui Traian Basescu care sustine ca banii din acciza vor fi destinati "baronilor" pentru campania electorala din acest an?

Vorba unui analist economic, singurul mod in care poti sa fii sigur ca acesti bani nu vor fi folositi in alt scop decat dezvoltarea infrastructurii este sa nu ii platesti. Ceea ce nu se poate, insa, decat daca tii masina pe dreapta.

Si despre care autostrazi vorbim? Ca traseele se schimba precum vremea in martie. Ba pe la Sibiu, ba pe la Alexandria, ba pe mai stiu eu unde. Ba incep lucrarile in 2016, ba in 2017, dupa cum se trezeste dl. Sova dimineata si emite pe blog. "Domnul ministru Sova, sa vorbeasca, nu sa scrie pe blog despre autostrazi. Nici el nu mai stie ce scrie", a declarat chiar Victor Ponta.

Oamenii acestia par sa nu stie altceva decat ca vor sa adune bani. Restul e haos total. Si atunci chiar fara sa fie vorba despre deturnare spre alte fonduri, tot nu poti avea incredere ca acciza va ajunge intr-un proiect cu cap, coada si reala utilitate publica.

Cat despre rambursarea unei cote de 4 eurocenti din acciza pentru firmele de transport, discriminarea e evidenta, cu atat mai mult cu cat sunt iertati de parte din taxa chiar cei care folosesc cel mai mult infrastructura.

Dar dincolo de asta, la cum functioneaza coruptia in Romania, riscul sa patim ca la rambursarile de TVA, adica pe baza de documente false, e imens. Tare ma tem ca retelele de fraudare vor aparea ca ciupercile, fix ca in cazul TVA.

Google a lansat recent noi funcții pentru ecosistemul Android. Despre ce este vorba
Google a lansat recent noi funcții pentru ecosistemul Android. Despre ce este vorba
Google a lansat recent noi funcții pentru ecosistemul Android, proiectate să îmbogățească experiența utilizatorilor pe dispozitive mobile, tablete, smartwatch-uri și sisteme auto....
Vești bune pentru utilizatorii iOS! Apple vrea să introducă două opțiuni noi de culoare pentru seria iPhone 16
Vești bune pentru utilizatorii iOS! Apple vrea să introducă două opțiuni noi de culoare pentru seria iPhone 16
Apple se pregătește să aducă pe piață modelele iPhone 16 Pro și iPhone 16 Pro Max în două noi opțiuni de culoare: Desert Titanium și Titanium Grey, potrivit ultimelor informații...
#acciza carburanti, #acciza pensii salarii, #acciza autostrazi, #Ponta Petrescu acciza , #acciza