Ne paste o taxa noua: accizele pe limonada - De la cititori

Marti, 15 Martie 2011, ora 11:42
2021 citiri
Ne paste o taxa noua: accizele pe limonada - De la cititori
Foto: Arhiva

Socotind ca scumpirile nu sunt pe atat de mari pe cat meritam, deputatul PD-L Petru Calian a propus recent accizarea bauturilor racoritoare, cu explicatia ca o face pentru sanatatea populatiei. Platim mai mult pe bauturi, dar statul incaseaza si ne da medicamente gratuite. Scorul nul.

Argumentul forte al domnului deputat este ca a colindat Europa si a observat asa ceva in Franta, Belgia, Danemarca, Finlanda si Olanda.

Daca ar fi colindat Europa si mai mult, n-ar fi observat asa ceva nici in Italia, nici in Germania, Spania, Portugalia, Suedia, Norvegia, Ungaria, Cehia, Polonia si inca multe alte state, unde consumatorii de bauturi racoritoare, desi nu platesc accize, sunt la fel de sanatosi ca si ceilalti, care le platesc.

O idee aproape marxista: statul sa incaseze, iar noi sa nu platim

Ca sa faca doctoria mai putin amara, cand ne-o da cu lingurita, autorul garanteaza ca introducerea accizelor nu va modifica preturile: se vor lua masuri pentru ca valoarea accizelor s-o suporte numai producatorii si negustorii, iar consumatorii nimic.

Cine sa ia masurile? Domnul Boc, care a abandonat lupta cu pretul benzinei? Domnul Ialomiteanu care asteapta scumpirea gazelor? Sa fim seriosi!

Si, apoi, de ce sa n-o spunem p-aia dreapta? Daca luam exemplul accizelor de la francezi, ar fi normal sa luam, tot de acolo, si exemplul TVA-ului. Aceasta taxa, care la noi este 24%, a evoluat in Franta astfel:

* In 1954 era 17,6%

* In 1991 a devenit 18,6%

* In 1995 a ajuns la 20,6%

* In 2000 a scazut la 19,6%

TVA-ul nostru de 24% face ca Romania sa nu se compare aproape cu nimeni inafara de Danemarca si Suedia, niste tari care isi permit, intrucat n-au auzit de criza, decat citind ziarele.

Se observa ca la TVA nici Franta n-a rezistat mult si a trebuit sa-l coboare in anul 2000. Noi am rezistat si mai rezistam inca.

Propunerea domnului Calian, sa preluam accizele dupa modelul francez, iar TVA-ul dupa modelul romanesc, bate ca nuca-n perete.

Perspectivele trandafirii care ne asteapta platind accize

Perspectivele sunt frumoase cand vinzi pielea ursului din padure. Autorul propunerii le insira una cate una:

Statul va culege, din acest impozit, 1,5 miliarde dolari. In cea mai mare parte, banii vor fi directionati spre sanatate: medicamente, spitale.

Alti bani vor fi directionati spre agricultura. Fiind bani destui, vor fi directionati si spre micii intrerinzatori.

In plus, daca ne pomenim cu atatea venituri la buget, se vor mari si salariile medicilor, ca sa nu-i mai tenteze plecatul din tara. Dimpotriva, cei ajunsi deja in Anglia sau America, imediat ce vor afla la televizor ca s-au pus accize pe limonada, vor da navala spre aeroport, ca sa se intoarca in patria muma.

De altfel, daca umbla ceva mai mult prin Franta, deputatul nostru ar fi putut sa observe ca acolo nu s-au pus accize numai pe sucuri. S-au pus si pe apa minerala, plus cea carbogazoasa. Accize pe sifon - asa ceva nu i-a dat inca nimanui prin cap, pe malul nostru dambovitean.

Dar nu e timpul pierdut. Daca ne gandim mult, nu e mare lucru sa punem o taxa speciala pe apa chioara, ceva ce nici francezilor ne le-a dat inca prin gand.

Cum obții o întâlnire cu bărbatul de 1.500 de miliarde de dolari: Ai nevoie de o idee și un om
Cum obții o întâlnire cu bărbatul de 1.500 de miliarde de dolari: Ai nevoie de o idee și un om
Marii bogătași și finanțatori de la New York, Londra sau Hong Kong tânjesc chiar pentru o întâlnire de doar 10 minute cu unul dintre cei mai căutați bărbați din Orientul Mijlociu....
Qualcomm, acuzată că a manipulat rezultatele platformei X Plus
Qualcomm, acuzată că a manipulat rezultatele platformei X Plus
Qualcomm a anunțat recent lansarea noii platforme Snapdragon X Plus, destinată laptopurilor, promițând performanțe remarcabile, durată extinsă de viață a bateriei și capacități avansate...
#acciza bauturi zahar, #accize bauturi carbogazoase , #acciza