PDL cere Parlamentului abrogarea accizei suplimentare la carburanti: Va arde buzunarele romanilor!

Vineri, 28 Februarie 2014, ora 21:27
2052 citiri
PDL cere Parlamentului abrogarea accizei suplimentare la carburanti: Va arde buzunarele romanilor!

Partidul Democrat Liberal (PDL) depune luni, la Camera Deputatilor, spre dezbatere si adoptare in procedura de urgenta, proiectul de lege privind abrogarea normelor care permit majorarea accizei pe combustibil cu 7 eurocenti pe litru incepand cu 1 aprilie 2014.

"PDL sustine eliminarea accizei de 7 eurocenti pe litrul de combustibil, nu doar prin declaratii sau semnaturi mascate, ci prin fapte. Declaratiile si semnaturile vin si trec, acciza insa ramane. Nu putem lasa Guvernul Ponta sa scumpeasca si mai mult benzina si motorina de la 1 aprilie.

PDL considera neintemeiata introducerea acestei taxe si lupta in Parlament pentru a o impiedica. Acciza va arde buzunarele tuturor romanilor, aruncand in aer preturile la bunurile de stricta necesitate", declara deputatul Andreea Paul, initiatorul proiectului, intr-un comunicat remis Ziare.com.

Astfel, PDL solicita abrogarea normelor care permit majorarea accizei pe combustibil cu 7 eurocenti pe litru incepand cu 1 aprilie 2014.

Ce reclama PDL

Motivele pentru care PDL solicita eliminarea normelor instituite de Guvernul USL care permit scumpirea combustibilului sunt urmatoarele:

- incepand cu 1 ianuarie 2014, prin modificare metodologiei de calcul a accizei in lei (renuntarea la cursul din prima zi de luni a lunii octombrie 4,4304/ 7 octombrie 2013) s-a ajuns deja la o crestere a accizei in lei cu 7% prin raportarea la o partitate de 4,738 lei pentru un euro. Acest lucru s-a resimtit direct in pretul final al carburantilor, incepand cu 1 ianuarie 2014.

- implementarea punctelor 59-62 ale art. I vor conduce la o crestere minima de 41 bani pe litru. Pretul final va creste, asadar, la aproape 7 lei pe litru, luand in calcul si evolutiile cotatiilor barilului de petrol de pe pietele internationale - OPEC a limitat productia.

- ca urmare a majorarii accizei, pretul final al carburantilor din Romania va fi unul dintre cele mai mari din Uniunea Europeana (intre primele 6 state membre) raportat la un salariu mediu net pe economie care ne plaseaza in partea inferioara a clasamentului statelor europene.

Cu cat va creste pretul carburantilor dupa aplicarea accizei suplimentare - vom ajunge la media UE

- masura fiscala nu va aduce sporuri de venituri bugetare deoarece:

1. cei mai importanti consumatori, transportatorii romani si straini, au declarat deja ca vor prefera sa alimenteze in statele vecine - astfel consumul scade;

2. cererea interna este deja pe o panta descendenta - datele furnizate de Petrom pentru anul 2013 arata o contractie a cererii de 8% intr-un singur an;

3. modalitatile de evaziune fiscala se vor amplifica, iar bugetul va pierde, nu va castiga;

- masura va avea o influenta negativa deosebita asupra competitivitatii mediului de afaceri din Romania, prin cresterea costurilor aferente transportului.

- cresterea accizei pentru carburanti va genera un impact inflationist, confirmat deja de modificarea in sus a tintei de inflatie de catre BNR pentru anul 2014.

- ca masura de politica fiscala va dauna puternic cresterii economice pentru anul 2014, va afecta puterea de cumparare si consumul.

- solutia bugetara nu se afla in cresterea nivelului accizei, ci in cresterea eficientei ANAF, in lupta cu evaziunea fiscala.

Mai mult, PDL subliniaza ca acciza se colecteaza global si nu exista nici o garantie a destinatiei precise - lucrari de infrastructura rutiera - pentru sumele colectate prin majorarea de acciza, asa cum a promis Guvernul.

"Procedura de urgenta este determinata de efectele puternice pe care le va avea implementarea (legii - n.red.) asupra puterii de cumpararea a populatiei, asupra consumului total, asupra mediului de afaceri si competitivitatii sale, asupra inflatiei si chiar asupra incasarilor bugetare si evaziunii fiscale", se mai arata in comunicat.

Pe de alta parte, ministrul pentru Dialog Social, Doina Pana, a precizat recent ca taxa suplimentara nu va duce la explodarea preturilor la carburanti si nici transportatorii nu vor intra in greva.

Doina Pana: Nu vor exploda preturile la carburanti, nu vor intra transportatorii in greva

Acciza de 7 eurocenti la litrul de carburant urma sa fie aplicata de la inceputul anului, insa ea a fost amanata pentru data 1 aprilie.

C.P.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial în China noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70, care include modelele Pura 70, Pura 70 Pro, Pura 70 Pro+ și Pura 70 Ultra. Lansarea coincide cu aniversarea a 12...
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Google Maps a anunțat introducerea unor noi funcții, dedicate în special utilizatorilor de mașini electrice. Îmbunătățirile vizează facilitarea accesului la informații despre stațiile...
#PDL abrogare acciza suplimentara carburanti, #PDL acciza suplimentara carburanti, #PDL taxa carburanti , #acciza