Romania nu este guvernata, Romania este controlata - Interviu cu Bogdan Glavan

Miercuri, 04 Decembrie 2013, ora 07:50
5004 citiri
Romania nu este guvernata, Romania este controlata - Interviu cu Bogdan Glavan
Foto: Capital

In Romania exista o povara fiscala foarte mare, prin urmare este absurd sa se mai adauge inca o acciza sau sa se mareasca taxele. Si totusi guvernantii vor face asta, an de an, pentru ca aparatul de stat este supradimensionat, iar politicienii nu se gandesc sa ii fie bine tarii in viitor, ci sa le fie bine lor acum, considera prof.univ. de economie Bogdan Glavan.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, acesta subliniaza faptul ca un stat inteligent reduce taxele si colecteaza astfel mai mult la buget, lucru arhicunoscut de zeci de ani si aplicat de tarile din jurul nostru.

Bogdan Glavan ii ironizeaza pe apropiatii premierului care sustin ca introducerea accizei la carburanti nu se va resimti in buzunarele cetatenilor, spunand ca daca lucrurile ar sta asa, ar insemna ca "Romania a inventat ceea ce nu a mai inventat niciun guvern din lume, adica o taxa care nu se simte".

Cum vedeti dvs. conflictul aparut in ultimele saptamani intre presedinte si premier pe tema memorandumului cu FMI si a legii Bugetului?

Mie, ca economist, mi se pare firesc ca atunci cand statul isi asuma o obligatie in raport cu un partener international sau atunci cand statul formuleaza politici economice pe baza unui angajament definitoriu pentru politica economica a Romaniei sa existe o vointa politica, un consens asupra acestui cadru general care este acordul cu FMI. Or, s-a demonstrat ca acest consens nu a existat in ultima vreme. El s-a destramat din doua motive.

Unul este economic. Devine din ce in ce mai evident ca pasii pe care i-a intreprins Romania, in acord cu FMI, sunt gresiti. Incepand cu acordul semnat pentru depasirea crizei financiare, atat conditiile pe care le-a pus FMI cat si, hai sa spunem, esecurile noastre (pe care le-a acceptat FMI) au fost neavenite, daunatoare economiei.

Eu am fost critic in legatura cu acest acord, am sustinut intotdeauna ca Romania nu are nevoie de un acord cu FMI, pentru ca, din 2008 incoace, FMI nu a facut decat sa gireze esecurile de guvernare, sa treaca cu vederea faptul ca se comit erori in politica economica si, mai mult decat atat, ca si carpeala a acestor erori, a agreat varianta cresterii fiscalitatii.

Al doilea factor care a condus la disensiunile actuale este eterna campanie electorala din Romania.

Dvs sunteti de parere ca aceasta controversata acciza la combustibili trebuie sau nu sa fie introdusa?

Raspunsul este "nu trebuie nimic si, mai ales, nu trebuie sa creasca niciun impozit". Romania are deja impozite foarte mari. Are o presiune fiscala foarte mare, daca o masuram in sens larg - adica ne gandim la cat de greu se platesc impozitele, la cate sunt, la cate ore pierdem cu formalitatile si inclusiv la marimea impozitelor. Suntem pe locul 134 in lume, avem o povara fiscala foarte mare!

Asadar este absurd intr-un asemenea context sa vii si sa mai adaugi o acciza sau sa mai maresti o taxa in Romania.

La noi e nevoie sa scada taxele, incepand cu taxele pe munca si mai departe cu celelalte, cu TVA, cu impozitul pe venit si pe profit, pentru ca tarile din jurul nostru le au mai mici. Daca ne uitam la ele, vedem ca si colecteaza mai multi bani pentru ca, desigur, cu cat sunt taxele mai mici cu atat sunt mai suportabile. Un stat inteligent ar reduce taxele, este o lectie care s-a predat incepand cu anii '80 in Statele Unite de administratia Reagan, in Marea Britanie de Margaret Thatcher. Unii au invatat...

Ei bine, noi traim intr-un stat atat de prost! Sau mai bine zis avem o guvernare care se uita inainte doar pe termen foarte, foarte scurt, incat nici macar aceste lucruri elementare nu sunt luate in calcul.

Eu sunt convins ca cei care conduc Romania inteleg lucrurile acestea. Avem si experimentul cu cota unica, din 2005, deci ei inteleg ca daca scad taxele, se castiga mai multi bani la buget, insa pe ei nu ii mai intereseaza asta, pentru ca ei nu vor ca statul, in viitor, sa castige mai multi bani la buget. Ei vor ca ei, acum, sa castige mai multi bani la buget pentru ca cine stie peste un an, sau doi, sau trei, cine va fi la guvernare.

Orizontul de timp este foarte scurt in Romania si fiind atat de scurt, putem spune ca Romania nu este guvernata la ora actuala, Romania este controlata la ora actuala.

Guvernul sustine, pe diferite voci, ca romanii nu vor fi afectati de aceasta acciza.

Intr-adevar, foarte mult s-a pus accentul pe faptul ca acciza la benzina nu va avea niciun fel de impact asupra preturilor sau asupra consumatorilor. Daca lucrurile stau asa, inseamna ca Romania a inventat ceea ce nu a mai inventat niciun guvern din lume, adica o taxa care nu se simte. Ar trebui sa le dam lectii tuturor, sa ia aminte de la noi. Bulgarii, polonezii, in loc sa aiba taxe mici care se simt la buzunar, sa ia exemplu de la noi si sa puna taxe mari care nu se simt.

Nu. Este evident ca taxa se va simti, ca de aia e pusa, ca sa fie colectata. Daca vor creste preturile e o chestiune de mama Omida, nimeni nu poate sa prezica ce vor face preturile peste doua luni de zile si cu atat mai mult peste un an, dar problema este alta.

Chiar daca preturile vor sta pe loc la motorina sau la benzina, asa cum sustin consilierii premierului, aceasta nu inseamna ca publicul nu are de suferit. Bineinteles ca are! Pentru ca asta inseamna ca in absenta accizei preturile ar fi scazut. Taxa este oricum colectata din buzunarul cumparatorului.

De asemenea, am vazut o declaratie conform careia companiile nu vor creste preturile pentru ca vor negocia cu guvernul diverse compensatii fiscale sau de alta natura. Bun, dar daca se intampla asta inseamna ca bugetul oricum cheltuie o suma, deci trebuie sa recupereze.

Prin urmare, toate aceste argumente sunt niste vrajeli, mai pe romaneste spus. Si cea mai buna demonstratie este reducerea la absurd: Daca aceasta acciza nu are niciun efect, asa cum spune domnul consilier Cristian Socol, de ce o mai pune statul? Ca sa se afle in treaba? Evident ca o pune tocmai pentru ca stie ca are efect.

Se speculeaza ca jocul politic dintre presedinte si premier are o cu totul alta miza: ruperea acordului cu FMI, dorita de USL inca de cand era in Opozitie.

Eu m-as bucura, dar intr-un alt context, nu m-as bucura sa sar din lac in put. M-as bucura sa ies din lac, dar nu ca sa ma inec intr-un put. E foarte greu de spus ca fara acordul cu FMI o sa ne mearga mai bine. Nu cred.

Nu cred ca Romania va parcurge mai departe un drum economic independent de FMI. Cred ca va ramane in aceasta asociere cu FMI pentru ca, intr-un fel, problemele ne depasesc pe noi, adica miza stabilitatii economice in Europa (chiar daca noi suntem o tara mica si aparent nesemnificativa) este atat de mare incat nu cred ca se va permite sa existe aici un derapaj.

Pe termen foarte scurt, aceasta incertitudine de la Bucuresti in privinta modului in care se acopera bugetul se va traduce intr-o nervozitate pe piata financiara. Insa noi suntem intr-un context "prielnic". Este foarte multa lichiditate pe piata, sunt foarte multi bani pe piata globala, Romania s-a imprumutat luni cu 2% in bonduri de trezorerie, nu cred ca va fi un dezastru pe termen foarte scurt. Iar pe termen mediu, cateva luni, cred ca vor fi gasite solutii.

Mie imi este teama ca vorm asista la un remake dupa filmul extrem de prost al austeritatii si taierii pensiilor, care a fost intrerupt pe vremea guvernului Boc de Curtea Constitutionala si care a dus la cresterea TVA. La vremea aceea guvernul a spus "Noi am vrut sa facem altfel,dar CCR nu ne-a lasat".

Mi-e teama ca daca acciza nu va fi adoptata, daca bugetul va ajunge intr-o forma mai austera, daca ramanem si fara suportul FMI, daca si daca, ajungem intr-o forma care o sa includa fie taxe mai mari, fie pensii care nu se mai maresc, lucruri de genul acesta.

Deci pana la urma tot romanii vor suporta, intr-un fel sau altul.

Da, pentru ca problema de fond a Romaniei este aceea ca are un stat supradimensionat care nu face fata cheltuielilor. Degeaba vine presedintele si spune "Nu este corect sa mariti impozitele!". Eu sunt perfect de acord, ca economist, dar nu este suficient pentru ca Romania are un stat care traieste dincolo de ceea ce isi poate permite.

Mai mult decat atat, avem un stat care risipeste foarte mult, care intretine niste institutii, niste sisteme publice de asistenta sociala, precum cel de pensii, care pierd bani necontenit. Si problema se va agrava in viitor. Din cauza asta noi, in fiecare an de acum incolo (cum s-a intamplat din 2009 incoace de fapt!) ne vom confrunta cu asemenea situatii. In fiecare an noi avem alte accize, alte taxe care cresc, impozite locale si asa mai departe.

Administratia publica nu se poate descurca in Romania (chiar si cand economia creste) decat daca mareste taxele.

Ce ar trebui facut? Cum se poate iesi din aceasta situatie?

Ca sa nu se mai intample lucrul asta ar trebui ca administratia publica sa se reformeze. Ar trebui ca sistemele falimentare care inghit bani (prin definitie, nu neaparat din cauza ca exista baroni locali sau firme clientelare) sa fie reduse, ar trebui sustinuta dezvoltarea initiativei private in aceste domenii.

Dar pentru asta ar trebui vointa politica, nu-i asa?

Bineinteles, ceea ce (si cu asta inchidem cercul) nu exista, lucru pe care vi l-am spus de la bun inceput, pentru ca fiecare actor politic din Romania, inclusiv presedintele, inclusiv guvernul, priveste pe termen foarte, foarte scurt.

In fond, din perspectiva mea de spectator neimplicat, batalia in spatiul politic este pe controlul Romaniei. Cine cat controleaza? Presedintele vrea sa controleze mai bine electoratul. Si guvernul vrea sa controleze electoratul, punand taxe asupra unora si dand banii celorlalti, care voteaza.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
#acciza benzina Ponta, #Bogdan Glavan acciza benzina, #scandal Basescu Ponta, #scandal Ponta Basescu FMI, #Basescu Ponta memorandum FMI , #acciza