Simplu si eficient: Cum poate diminua Guvernul costurile generate de acciza suplimentara la carburanti

Joi, 27 Martie 2014, ora 21:26
1581 citiri
Simplu si eficient: Cum poate diminua Guvernul costurile generate de acciza suplimentara la carburanti

Sistemul de returnare a unui procent din acciza pentru carburanti in cazul transportatorilor romani ar trebui sa se faca intr-un mod simplu, urmarind modelul taxei pe valoare adaugata (TVA), au propus cei din Federatia Operatorilor Romani de Transport (FORT).

"In ceea ce priveste facturile pentru alimentarea cu carburanti, precum si bonurile fiscale, acciza trebuie sa fie evidentiata separat avand si o coloana aferenta procentului ce urmeaza a fi recuperat. Prin aceasta metoda, atat statul cat si transportatorii pot avea o evidenta clara a sumelor ce fac obiectul returnarii", afirma FORT, intr-un comunicat.

Procentul pe care FORT il va sustine este corespondent celor utilizate in alte tari ale Uniunii Europene. Un exemplu in acest sens il reprezinta Italia, unde se returneaza 210 euro la o cantitate de 1.000 de litri de carburant.

"Inca din 2010, Federatia Operatorilor Romani de Transport a solicitat introducerea sistemului de returnare a unui procent din acciza pentru transporturile comerciale dupa modelul practicat cu succes in multe tari europene. Prin acest sistem, este descurajata utilizarea carburantilor de provenienta indoielnica, asigurandu-se concurenta loiala in piata de transport, iar veniturile la bugetul de stat cresc", adauga reprezentantii transportatorilor.

Ponta merge inainte cu acciza la carburanti: Masuri de sprijin pentru "transportatorii corecti"

Federatia Operatorilor Romani de Transport (FORT) este membra a Patronatului National Roman si are in componenta 24 de asociatii afiliate la nivel judetean si regional din domeniul transporturilor rutiere de marfuri si pasageri, transporturilor aeriene de marfuri si pasageri, formarii profesionale in centre si scoli, taximetrie, transport aerian de marfuri si pasageri si activitati conexe transporturilor.

Reprezentantii Executivului si cei ai transportatorilor au avut, joi, o intalnire de lucru pentru a discuta despre posibilitatea restituirii de accize aferente achizitiilor de carburanti, potrivit secretarului de stat in Ministerul Finantelor Publice (MFP) Dan Manolescu.

"S-a gasit o varianta pentru a nu se afecta competitivitatea sectorului de transporturi din Romania, aplicandu-se o prevedere care exista in directiva europeana privind accizele, ca anumitor categorii de vehicule sa si se poata acorda o cota redusa de accize", a declarat oficialul MFP, intr-o conferinta pe tema impactului fiscalitatii asupra mediului de afaceri.

El a precizat ca se va stabili in ce mod se va aplica aceasta prevedere, daca va fi vorba de o restituire sau o reducere directa inainte de achizitie.

Acciza este datorata bugetului de stat la momentul iesirii carburantului din antrepozitul fiscal.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Google Maps a anunțat introducerea unor noi funcții, dedicate în special utilizatorilor de mașini electrice. Îmbunătățirile vizează facilitarea accesului la informații despre stațiile...
În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În timp ce la nivelul pieței auto europene înmatriculările de autoturisme diesel au înregistrat declinuri anuale de 10,6% în primul trimestru și de 18,5% în luna martie 2024, în România...
#transportatori acciza carburanti, #acciza carburanti Ponta, #acciza carburanti , #acciza