Taxa de prima inmatriculare ar putea fi scazuta

Miercuri, 25 Mai 2011, ora 18:27
3419 citiri
Taxa de prima inmatriculare ar putea fi scazuta
Foto: Arhiva

Ministrul Mediului si Padurilor, Laszlo Borbely, a declarat miercuri ca va cere Executivului diminuarea taxei de prima inmatriculare, fara a oferi un procent in acest sens.

"A fost o prima discutie saptamana trecuta (pe taxa auto, n.r.). O a doua nota va fi astazi (miercuri, 25 mai, n.r.) in Guvern pentru ca ni s-a cerut sa clarificam una dintre cele trei variante. Un principiu de baza si de la care nu abdic este ca poluatorul trebuie sa plateasca.

Deci, taxa nu va fi eliminata, dar va trebui sa eliminam aceasta discriminare indirecta. Voi veni in Guvern si astazi vom decide care dintre cele trei variante, care nu difera foarte una de cealalta, va fi cea mai buna. Ceea ce pot sa va spun este ca voi cere in Guvern sa reducem putin cuantumul taxei. Cu cat, o sa va comunic la briefingul de dupa sedinta de Guvern.

Borbely: Nu vom desfiinta taxa de prima inmatriculare

Dupa parerea mea, este jutificata reducerea taxei de prima inmatriculare, sa clarificam aceasta inegalitate, dar in ceea ce priveste taxa de prima inmatriculare va ramane in continuare, nu numai pentru ca trebuie sa luptam impotriva poluarii. Taxa va fi redusa pentru toate tipurile de masini, dar in functie cat de mult polueaza. Daca polueaza mai mult, taxa va fi redusa cu un procent mai mic", a explicat Borbely.

Acesta a adaugat ca decizia Curtii Europene de Justitie (CEJ) face referire la legea din anul 2008, ale carei prevederi sunt considerate discriminatorii.

Intrebat daca initiativa de a diminua cuantumul taxei de prima inmatricularea fost determinata de hotararea CEJ sau de protestele soferilor, Laszlo Borbely a precizat ca "aceasta reducere a fost o initiativa personala".

Saptamana trecuta, Guvernul a anuntat ca va modifica legislatia privind taxa de prima inmatriculare auto in acord cu decizia Curtii Europene de Justitie, iar cel mai probabil modificarile vor fi adoptate in sedinta din aceasta saptamana.

Grupul interministerial de lucru privind taxa auto are in vedere posibilitatea modificarii ariei de aplicare a taxei, precum si a algoritmului de calcul al acesteia, in urma unei decizii a Curtii de Justitie a Uniunii Europene.

Ministrul a subliniat, insa, ca hotararea curtii de la Luxemburg nu are incidenta directa asupra legislatiei romanesti, in aceasta faza.

In urma cu o luna, Curtea de Justitie a Uniunii Europene a decis ca taxa pe poluare instituita prin reglementarea romana si care se aplica vehiculelor la prima inmatriculare contravine dreptului comunitar.

Ministerul Mediului a sustinut, insa, ca hotararea instantei europene nu se pronunta asupra legalitatii intregului act normativ, ci da numai o interpretare a unor prevederi

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

România, fruntașă pe piața europeană de prelucrare a țițeiului. Contribuția țării noastre la mult dorita independență a Europei de importurile rusești
România, fruntașă pe piața europeană de prelucrare a țițeiului. Contribuția țării noastre la mult dorita independență a Europei de importurile rusești
Cu toate că producția internă de petrol a României este în scădere, țara noastră pare să joace un rol-cheie pe piața europeană de prelucrare a țițeiului. Clasându-se între primii...
Samsung și Qualcomm vor să ducă viteza 5G la alt nivel. Despre ce tehnologie este vorba
Samsung și Qualcomm vor să ducă viteza 5G la alt nivel. Despre ce tehnologie este vorba
Samsung și Qualcomm au anunțat recent rezultatele promițătoare ale testelor efectuate cu tehnologia avansată de modulație 1024 QAM (Quadrature Amplitude Modulation), înregistrând o...
#taxa prima inmatriculare, #guvern taxa prima inmatriculare , #calcul taxa prima inmatriculare