Cum poti evita declaratia anuala pe venit

Luni, 19 Aprilie 2010, ora 07:38
2579 citiri
Cum poti evita declaratia anuala pe venit

O modificare introdusa in Codul fiscal in 2010 ar putea sa-i scape de depunerea declaratiilor anuale de venit pe cei care opteaza, de anul acesta, pentru impozitarea finala la sursa.

In prezent, peste 300.000 de persoane realizeaza venituri si din alte surse, in afara salariului, fiind obligate sa le declarela Fisc. Este vorba despre veniturile din: activitati comerciale, profesii libere, drepturi de proprietate intelectuala, chirii, arenda, transferul titlurilor de valoare, vanzare/cumparare de valuta la termen, activitati agricole.

Aceeasi obligatie o au si cei care au realizat venituri in strainatate, daca indeplinesc trei ani consecutivi conditiile de rezidenta in Romania, adica se afla in tara pentru o perioada sau mai multe perioade care, cumulate, depasesc 183 de zile intr-un an calendaristic.

Impozitul cu retinere la sursa este o optiune pentru cei care au venituri din drepturi de proprietate intelectuala, vanzarea bunurilor in regim de consignatie, contracte de agent, mandat, comision, conventii civile, expertize contabile, tehnice si judiciare. Optiunea apartine beneficiarului de venituri si poate fi prevazuta prin contract.

"Singurul avantaj al utilizarii acestui sistem de impunere finala este ca beneficiarii nu mai au obligatia depunerii declaratiei anuale, obligatia calcularii, retinerii si platii acestui impozit putand fi transferata platitorului de venit", explica Sorin Istrate, managing partner Contexpert, pentru Capital.

Exista insa si dezavantaje pentru cei care primesc venituri din drepturi de proprietate intelectuala.

"In cazul veniturilor din drepturi de proprietate intelectuala, credem ca vor fi foarte putine situatiile in care acest sistem de impunere va fi pus in practica. La determinarea impozitului pe aceste venituri, beneficiarii au dreptul sa deduca cheltuieli egale cu 40% din venitul brut, pentru care nu trebuie sa prezinte niciun fel de documente justificative.

Astfel, cei care aleg varianta de impunere de pana acum, cu retinere de 10% din venit, urmand sa-si definitiveze singuri impozitul prin declaratia anuala, vor datora la sfarsitul anului un impozit de 9,6% fata de 16%, cat ar plati daca ar opta pentru retinerea intregului impozit de catre platitorul de venituri", spune Sorin Istrate.

Cei care au astfel de venituri trebuie sa stie ca 17 mai este termenul-limita de depunere a declaratiilor anuale de venit, in 2010.

Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Sergiu Vasilescu, unul dintre cei mai cunoscuți avocați din România, specializați în fiscalitate, respectiv în crypto, avertizează cu privire la pericolul iminent cu care se vor confrunta...
România, a șasea cea mai scumpă energie electrică pentru consumul casnic din UE, calculat la standardele puterii de cumpărare
România, a șasea cea mai scumpă energie electrică pentru consumul casnic din UE, calculat la standardele puterii de cumpărare
România a raportat în a doua parte a anului trecut un preț la energie electrică pentru uz casnic de 19,1 euro la 100 kWh, între ultimele cinci cele mai reduse din UE. Pe de altă parte,...
#declaratie venit, #Fisc venit, #depunere declaratie , #plati