S-a trecut la un model simplist de gandire. Avem o fiscalitate excesiva?

Vineri, 02 Ianuarie 2015, ora 08:37
6115 citiri
S-a trecut la un model simplist de gandire. Avem o fiscalitate excesiva?

Fiscalitatea in Romania nu este excesiva, insa abordarea acestui domeniu este total gresita, sustine George Niculescu, specialist taxe.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, el a precizat ca impozitul pe constructii speciale (asa-numita "taxa pe stalp") are un efect negativ asupra investitiilor.

De asemenea, George Niculescu este de parere ca solutia la problemele fiscale sta in mainile politicienilor si ca e nevoie de o legislatie mai clara.

Cum evaluati sistemul fiscal din Romania in 2014?

Abordarea strict contabila - mentalitate de care nu am reusit sa scapam - de intocmire a bugetului nu permite ca la estimarea sumelor sa fie luate in calcul si anumite ajustari folosind indicatori statistici de calitate (sunt folositi numai indicatori cantitativi).

In aceste conditii, pentru a pastra deficitul bugetar in limitele stabilite s-a trecut la un mod simplist de gandire, identificarea unor posibile sume suplimentare care de regula sunt din introducerea de noi taxe sau majorarea celor existente.

In anul 2014 nu au fost modificari semnificative in ceea ce priveste numarul de taxe, au aparut in jur de 5 s-a incercat disparitia altor 70 care s-au transformat efectiv in eliminarea a 27 de taxe (fara importanta, fara efect).

Totusi, una din ele a bulversat planuri de afaceri. Asa-numita "taxa pe stalp" este cea care a avut, si are in continuare, un impact negativ asupra economiei, mai exact asupra investitiilor.

Avem o fiscalitate excesiva? Unde sunt cele mai mari probleme? Cum pot fi rezolvate?

Nu se poate discuta in termeni absoluti de o fiscalitate excesiva. Din pacate, abordarea in privinta fiscalitatii este gresita in sensul ca, nu se intelege ca fiscalitatea este un instrument cu ajutorul caruia pot stimula sau decuraja anumite sectoare de activitate si nu numai o sursa de scos niste bani de catre stat.

Este necesara o schimbare fundamentala in ceea ce priveste abordarea fiscalitatii in Romania care sa aiba la baza o imbunatatire a mediului economic si pe cale de consecinta calitatea vietii.

Solutiile sunt strans legate de o schimbare esentiala a vointei politice, o privire mult mai atenta asupra capitalul investitional, cu accent pe cel romanesc, schimbare care nu se poate face decat in timp, nu intr-o noapte.

De asemenea, o legislatie mai clara si predictibilitatea, aspecte mentionate de toti specialistii in domeniu, sunt foarte importante.

Guvernul Ponta a promis ca nu sistemul de taxe si impozite va ramane la fel anul viitor, doar taxa pe stalp va scadea usor. Credeti ca va reusi acest lucru? In ce conditii e posibil?

Bogatiile si nevoile acestei tari sunt elemente care nu permit existenta unei crize in Romania, desi toata lumea o mentioneaza. Din proiectul de buget, publicat deja, se poate observa ca nu sunt prevazute majorari de taxe in anul 2015. Mai mult, anul 2015 va fi un an care va reprezenta o cotitura importanta in ceea ce priveste abordarea macroeconomica.

Cred ca va exista o creste mai mare decat cea prevazuta in proiect precum si o colectare mult mai buna a taxelor.

Este posibil ca TVA sa scada de la 24% in 2015? In ce conditii s-ar putea realiza acest lucru?

In acest moment din TVA nu se incaseaza mai mult de 55% ceea ce presupune ca daca incasarile ar fi de 100% un TVA de 13% ar fi suficient.

Desi, este dificila scaderea TVA la 19% incepand cu 1 ianuarie 2015, consider ca pe fondul unei bune evolutii a economie in primul semestru din 2015, vor fi elemente suficiente pentru o decizie de scaderea incepand cu 1 iulie 2015. O colectare mai buna va fi un element important in loarea unei astfel de decizii.

Scaderea TVA la unele produse alimentare: carne sau produse bio? Ce este de preferat pentru anul 2015?

Exceptiile de la regula generala creeaza probleme de aplicare, astfel ca, eu consider ca nu sunt de preferat reduceri de TVA pentru anumite servicii/produse. Este de preferat scaderea in ansamblu a TVA, chiar si cu un punct procentual.

Mai mult, cred ca o aplicare mai larga in ceea ce priveste sistemului de taxare inversa intre companiile inregistrate in scopuri de TVA ar fi mult mai benefica (inclusiv legislatia comunitara face referiri la o astfel de abordare).

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Lumea este astăzi un loc mai periculos decât în orice etapă de după Războiul Rece, totuși piețele sunt o imagine a unei nepreocupări nesuficiente, care se limitează la automulțumire, cu...
Contradicțiile pieței de energie nucleară din România. Ministerul Energiei, într-un „du-te vino” față de reactoarele modulare mici de la Doicești
Contradicțiile pieței de energie nucleară din România. Ministerul Energiei, într-un „du-te vino” față de reactoarele modulare mici de la Doicești
Ministerul Energiei a transmis recent că susține proiectul reactoarelor modulare mici în România, ca parte a strategiei de dezvoltare și consolidare energetică a țării. Pe 17 aprilie...
#taxe 2015, #fiscalitate romania, #sistem fiscal Romania, #crestere taxe 2015 , #plati