Avocat, la TV Ziare.com: Cum poti sa iei amenda de zeci de ori pentru rovinieta, chiar daca ai platit-o

Vineri, 09 Septembrie 2011, ora 20:43
10948 citiri
Avocat, la TV Ziare.com: Cum poti sa iei amenda de zeci de ori pentru rovinieta, chiar daca ai platit-o

Avocatul Adrian Cuculis a vorbit, vineri, cu cititorii Ziare.com, despre amenzile primite pentru lipsa rovinietei electronice si despre cum o chichita legala poate pune soferii sa plateasca de zeci de ori amenda pentru rovinieta.

Rovinieta electronica este impusa pentru toti utilizatorii de drumuri publice, iar valoarea este diferita in functie de autovehicul. Atunci cand soferii iau insa o amenda, sunt obligati sa plateasca si o despagubire catre Compania Nationala pentru Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR).

Urmareste AICI inregistrarea emisiunii cu avocatul Adrian Cuculis

Despagubirea este o suma de 28 de euro, la cursul stabilit in lege, si este echivalenta cu plata rovinietei pe 12 luni. Soferii nu stiu insa ca, odata ce au platit aceasta suma si amenda, inca nu au o rovinieta valabila. Din acest motiv, amenda trebuie contestata, arata avocatul.

"S-ar putea trage concluzia ca acest tarif de despagubire reprezinta rovinieta si utilizatorul va avea o rovinieta valabila. Acest aspect este contrazis de comportamentul CNADNR, care in mod abuziv ia despagubire la fiecare o noua presupusa contraventie.

La fiecare amenda primita pentru lipsa rovinietei, veti fi pus sa platiti inca o despagubire. In concluzie, in eventualitatea in care un vehicul tranziteaza timp de cateva luni Romania, poate fi amendat contraventional de cateva zeci de ori si va trebui sa achite si despagubirea. Avand in vedere argumentele expuse, procesul verbal de contraventie trebuie anulat", a declarat avocatul Adrian Cuculis, la TV Ziare.com.

O alta problema apare si la termenul de prescriptie a amenzii: CNADNR are un termen de sase luni sa anunte contravenientul cu privire la amenda.

"Cei de la CNADNR asteapta pana la limita de prescritpie si apoi trimit notificarea, insa in timpul acesta poate ca nu am stiut ca am nevoie de rovinieta, sau poate aveam o masina in leasing si credeam ca firma de leasing se ocupa de rovinieta. Este si putin lucrata la nivel politic toata treaba", explica avocatul.

In cazul in care amenda nu este notificata in termen de sase luni, procesul verbal poate fi contestat pe baza prescriptiei.

Amenda se contesta la judecatoria de pe raza judetului in care s-a primit procesul verbal, iar in termen de doua luni se primeste si un termen de judecata. Multi dintre cei care primesc astfel de amenzi renunta uneori la actiunea in instanta, explica avocatul.

"Tabara e impartita intre oameni care sunt pro si contra. Unii nu vin la un avocat, nefiind in cunostinta de cauza, nu stiu ca este dreptul lor. Altii fie s-au considerat vinovati, fie din lejeritate nu vin la proces, in ideea ca nu vor castiga", adauga avocatul.

YouTube a găsit o nouă modalitate prin care să afișeze reclame. Când vor apărea
YouTube a găsit o nouă modalitate prin care să afișeze reclame. Când vor apărea
YouTube a introdus recent un nou tip de reclame, numite „Pause Ads”, care se declanșează în momentul în care utilizatorii pun pauză videoclipului pe care îl urmăresc. Noua abordare...
Vești proaste pentru iubitorii de cafea. Prețurile vor continua să crească: ”Dacă seceta persistă, nu vom avea boabe de vândut”
Vești proaste pentru iubitorii de cafea. Prețurile vor continua să crească: ”Dacă seceta persistă, nu vom avea boabe de vândut”
Preţurile la cafea îşi vor continua ascensiunea meteorică, în condiţiile în care vremea nefavorabilă, şi mai ales decizia cultivatorilor din Vietnam de a mai aştepta înainte de a-şi...
#rovinieta electronica, #amenda rovinieta electronica, #contestare amenda rovinieta , #rovinieta