Cum contesti taxele si impozitele ilegale si cum iti recuperezi banii

Miercuri, 08 Mai 2013, ora 07:30
18318 citiri
Cum contesti taxele si impozitele ilegale si cum iti recuperezi banii

"Taxele si impozitele reprezinta pretul pe care-l platim pentru o societate civilizata". Este o afirmatie ce ar data din 1904, fiind atribuita judecatorului american Oliver Wendell Holmes, si este inscriptia care poate fi citita pe cladirea Fiscului american, accepata de altfel de majoritatea guvernelor lumii.

De multe ori insa pretul este prea mare, iar rezultatele sub asteptari. In plus, nu toate darile cerute de Fisc sunt legale sau constitutionale, taxa auto, aplicarea retroactiva a TVA pentru tranzactiile imobiliare sau drepturile de autor, taxa pe bariera in Constanta fiind cateva exemple.

Contribuabilii care se considera prejudiciati in urma primirii unui act de impunere individual (document cu caracter executoriu emis de Fisc in care sunt prevazute sumele datorate la buget) pot urma caile legale pentru anularea acestuia si pentru recuperarea, daca este cazul, a banilor platiti.

Rezolvare in afara tribunalului

Art. 205 si urmatoarele din Codul de procedura fiscala prevede ca persoana care se considera prejudiciata se va adresa mai intai organului emitent al deciziei de impunere cu o cerere de restituire a sumei platite fara temei legal. Numai daca nu primeste un raspuns favorabil in termen de 45 de zile, aceasta se poate adresa instantei competente.

Cum sunt declarate taxele si impozitele nelegale sau neconstitutionale

"In primul rand, trebuie distins intre diversele acte normative ce instituie taxe si impozite", a explicat avocatul Ionut Mateescu pentru Ziare.com.

Astfel, pentru taxele si impozitele surse ale bugetului de stat (accize, TVA, impozit pe venit, pe profit, impozitele salariale, taxa de mediu, CAS etc.) actul normativ ce instituie aceste taxe este legea emisa de Parlament, asa cum prevede Constitutia.

"In practica guvernamentala s-a ajuns insa sa se reglementeze mai mult prin ordonante de urgenta sau de guvern, o practica pe care eu o calific discutabila tocmai din perspectiva dispozitiilor constitutionale", a completat avocatul.

Potrivit acestuia, in cazul acestor impozite si taxe, cetateanul ce se considera prejudiciat de un asemenea act normativ, in urma primirii unei decizii de impunere fiscale sau a altui act de impunere individual, il poate contesta in fata unei instante de executare (care rezolva contestatia la executare) sau a uneia de contencios administrativ (care rezolva litigiile dintre stat si persoanele fizice) unde poate ridica exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiei din lege (in conditiile Legii nr. 47/1992) sau din ordonanta guvernamentala (in conditiile art. 9 din Legea nr. 554/2004) ce a intemeiat actul de impunere individual.

Prin exceptia de neconstitutionalitate se invoca neconstitutionalitatea unei legi sau ordonante ori a unei dispozitii dintr-o lege sau dintr-o ordonanta.

De asemenea, se mai poate invoca si exceptia de neconventionalitate, pentru ca instanta sa verifice conformitatea actului normativ care stabileste impozitul sau taxa cu dispozitiile Tratatului Uniunii Europene sau a Regulamentelor acesteia. Pentru acest ultim caz poate fi citat cazul taxei auto.

In ceea ce priveste impozitele si taxele locale, cum sunt impozitele pe proprietate sau pentru veniturile din diverse activitati de interes local (taxa pe mijloace de transport speciale, pe trecerea la o bariera la Constanta, pentru posesia de animale de companie etc.), acestea sunt stabilite prin acte normative adoptate de organul reprezentativ local: consiliul judetean, respectiv al Municipiului Bucuresti, sau de cel local, a precizat avocatul.

In aceasta situatie, se poate face o sesizare la prefect sau se poate contesta in contencios administrativ, dupa procedura indicata in art. 4 din Legea nr. 554/2004, prin care se ridica exceptia de nelegalitate.

Ionut Mateescu arata ca aceasta procedura este utilizata si in cazul criticarii unor acte normative subsecvente unei legi sau a unei ordonante (este cazul hotararilor de guvern, ordinelor, instructiunilor etc.). Este relevanta in acest caz situatia TVA-ului pretins pentru drepturile de autor unde s-a obtinut desfiintarea unui ordin emis de ANAF prin care taxa a fost solicitata retroactiv.

Consecintele

In cazul constatarii neconstitutionalitatii unei prevederi legale sau dintr-o ordonanta guvernamentala, actul normativ trebuie inlocuit sau modificat de catre organul emitent in termen de 45 de zile, altfel isi inceteaza automat efectele.

De asemenea, in cazul constatarii nelegalitatii unei prevederi dintr-un alt act normativ atunci hotararea instantei de contencios administrativ produce efecte imediate, in sensul lasarii fara efect a prevederii legale criticate.

Oricare ar fi solutia, de neconstitutionalitate sau de nelegalitate, decizia de impunere, declaratia de impunere, titlul executoriu, somatie etc. vor fi anulate de instanta.

Pot profita si alte persoane

Alte persoane se pot folosi in procesele lor prin care ataca decizia de impunere de solutia de neconstitutionalitate sau de nelegalitate a unei legi, ordonante, hotarari de guvern, ordin etc, fara a mai fi nevoie a se sesiza inca o data instanta constitutionala si de contencios administrativ prin care sa se critice neconstitutionalitatea sau nelegalitatea actului normativ ce a generat impozitul sau taxa. Este situatia (inca netransata legal) a TVA-ului retroactiv pentru tranzactiile imobiliare, potrivit avocatului.

Sumele restituite

Conform art. 117 din Codul de procedura fiscala, vor fi restituite sumele platite cu titlul de taxe si impozite fara temei legal precum sumele platite fara a exista un titlu de creanta fiscala valabil, cele platite in plus sau ca urmare a unei erori de calcul, inclusiv ca urmare a aplicarii eronate a unei dispozitii legale. La toate aceste sume se poate calcula si dobanda pentru perioada cand banii contribuabilului au stat la Fisc fara temei legal.

Doar pentru cei care au timp si bani

Conform avocatului, desi organele fiscale sunt obligate de Codul fiscal la asistenta contribuabilului, ca expresie a indeplinirii activitatii de taxare cu buna credinta, in realitate exista o opacitate totala in relatia cu contribuabilul.

"Este cazul clasic al taxei auto unde statul a preferat sa se complaca in situatia ridicola a fi actionat in mii de procese fara a incerca sa rezolve problema prin emiterea unui act normativ corect prin raportare la normele europene, Constitutie sau bunul simt, pana la urma.

Aceasta atitudine a fost intemeiata de interesul (imoral consider eu) de a limita pierderile la concurenta sumelor solicitate prin procese, astfel incat sa fie obligat la restituire numai pentru cei care au avut timpul si disponibilitatea financiara de a angaja cheltuieli pentru recuperarea sumelor pretinse ilegal cu titlul de taxa auto" a sustinut Ionut Mateescu.

Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Omisia mențiunilor cu privire la reducerea consumului de carne din planul ONU pentru luptă împotriva schimbărilor climatice a atras critici din partea experților. Raportul ONU nu aduce în...
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Cotaţiile futures la cacao s-au dublat în mai puţin de trei luni, ceea ce va majora costurile dulciurilor pentru consumatori şi îi va trimite pe producătorii de ciocolată să caute materie...
#taxe ilegala, #impozit ilegal, #contestare taxa , #stiri taxe