Cum sa anulezi sau sa micsorezi onorariul executorului judecatoresc - Sfatul avocatului

Joi, 05 Noiembrie 2015, ora 09:10
29512 citiri
Cum sa anulezi sau sa micsorezi onorariul executorului judecatoresc - Sfatul avocatului
Foto: Arhiva Ziare.com

Asa cum cheltuielile de judecata pot fi micsorate de catre instanta, la cerere, prin reducerea onorariilor incasate de avocati, la fel se intampla si in cazul executorilor judecatoresti, care fac parte tot din sistemul juridic privat.

Pentru ca desfasoara o activitate independenta, la fel ca avocatii, si executorii pot fi supusi dispozitiilor de reducere a onorariilor, atunci cand nu se aplica ordinul ministrului privind aprobarea onorariilor minimale si maximale ale executorilor.

Prin urmare, atata vreme cat un executor isi fixeaza un onorariu maximal, el trebuie sa fie justificat de faptul ca procedura de executare silita a fost deosebita si astfel a fost necesara o munca suplimentara. In caz contrar, incasarea unui onorariu maximal nu este justificata si poate fi diminuata de catre instanta de judecata.

O alta modalitate de reducere, de data asta pentru persoanele cu venituri sub salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, ar fi ca onorariile minimale si maximale se stabilesc la jumatate din onorariile prevazute in anexa.

Dovada veniturilor sub salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata se face cu declaratie pe propria raspundere a persoanei cu astfel de venituri, aceasta avand obligatia de a depune si un certificat de atestare fiscala eliberat de administratia financiara.

Onorariile pot fi achitate si in transe, care nu pot fi mai multe de patru, pana la sfarsitul executarii silite.

Aceasta prevedere este ascunsa de executorii judecatoresti, care au pana la urma obligatia sa le spuna celor executati ca exista si posibilitatea aceasta.

Anularea intregii incheieri de stabilire a cheltuielilor de executare poate fi obtinuta odata cu anularea intregii executari silite, ori atunci cand executorul uita sa-si incuviinteze in propria executare silita cheltuielile de executare, printr-o incheiere (Element neconstitutional - Decizia CCR nr. 458/2009 constand in lipsa unei garantii procesuale in favoarea debitorului pentru prevenirea oricarui abuz in exercitarea dreptului creditorului urmaritor si a unui control real si eficient al instantei asupra executarii silite).

Onorariile executorilor judecatoresti aplicate la maximul grilei fara a exista un argument nu sunt justificate si pot fi reduse si in aceeasi masura sunt neconstitutionale in actuala varianta (art. 44 dreptul la proprietate).

Onorariile executorilor judecatoresti sunt disproportionale cu volumul de munca prestat intr-un dosar de executare silita.

Onorariile sunt stabilite intotdeauna la maximul permis de lege, indiferent de complexitatea dosarului, ceea ce creeaza o stare de desuetudine prevederii onorariilor minimale.

Este evident ca orice munca trebuie platita si orice alta regula este nula din start. Insa de la a fi remunerat corect pentru munca prestata si la a te imbogati din saracia oamenilor executati silit este o chestiune de "lege". Ei fac asta pentru ca li se permite.

Este vorba de ordinul ministrului Justitiei 2.561/2012 care modifica aceste onorarii majorandu-le.

Nu este de mirare atunci ca avem executori judecatoresti cu evaziuni fiscale de milioane de euro.

Conform ordinului mai sus amintit in raport de Codul de Procedura Civila, executarea silita se poate conduce in mai multe feluri. Poprire, executare imobiliara sau mobiliara.

Mai jos, va facem cunoscute aceste onorarii, ce poate pe multi dintre dvs. va vor face sa va ganditi de doua ori cand veti afla, de fapt, unde pleaca banii pe care vi-i ia executorul prin poprire.

Onorarii minimale

  • a) pentru creantele in valoare de pana la 50.000 lei inclusiv, onorariul minim se calculeaza dupa cum urmeaza:
  • - pentru creantele in valoare de pana la 500 lei inclusiv, onorariul minim este de 10% din suma reprezentand valoarea creantei ce face obiectul executarii silite;
  • - pentru creantele in valoare de peste 500 lei, dar pana la 1.000 lei inclusiv, onorariul minim este de 50 lei plus un procent de 5% din suma care depaseste 500 lei din valoarea creantei ce face obiectul executarii silite;
  • - pentru creantele in valoare de peste 1.000 lei, dar pana la 50.000 lei inclusiv, onorariul minim este de 75 lei plus un procent de 2% din suma care depaseste 1.000 lei din valoarea creantei ce face obiectul executarii silite;
  • b) pentru creantele in valoare de peste 50.000 lei, dar pana la 80.000 lei inclusiv, onorariul minim este de 1.175 lei plus un procent de 2% din suma care depaseste 50.000 lei din valoarea creantei ce face obiectul executarii silite;
  • c) pentru creantele in valoare de peste 80.000 lei, dar pana la 100.000 lei inclusiv, onorariul minim este de 1.775 lei plus un procent de 1% din suma care depaseste 80.000 lei din valoarea creantei ce face obiectul executarii silite;
  • d) pentru creantele in valoare de peste 100.000 lei, onorariul minim se calculeaza dupa cum urmeaza:
  • - pentru creantele in valoare de peste 100.000 lei, dar pana la 400.000 lei inclusiv, onorariul minim este de 2.500 lei plus un procent de 1% din suma care depaseste 100.000 lei din valoarea creantei ce face obiectul executarii silite;
  • - pentru creantele in valoare de peste 400.000 lei, onorariul minim este de 5.500 lei plus un procent de pana la 0,5% din suma care depaseste 400.000 lei din valoarea creantei ce face obiectul executarii silite. In cazul in care, la calculul onorariului maxim se foloseste un procent de pana la 0,5% inclusiv, pentru calculul onorariului minim datorat se aplica acelasi procent care a fost folosit si pentru calculul onorariului maxim.
  • Onorarii maximale

  • a) pentru creantele in valoare de pana la 50.000 lei inclusiv, onorariul maxim este de 10% din suma reprezentand valoarea creantei ce face obiectul executarii silite;
  • b) pentru creantele in valoare de peste 50.000 lei, dar pana la 80.000 lei inclusiv, onorariul maxim este de 5.000 lei plus un procent de pana la 3% din suma care depaseste 50.000 lei din valoarea creantei ce face obiectul executarii silite;
  • c) pentru creantele in valoare de peste 80.000 lei, dar pana la 100.000 lei inclusiv, onorariul maxim este de 5.900 lei plus un procent de pana la 2% din suma care depaseste 80.000 lei din valoarea creantei ce face obiectul executarii silite;
  • d) pentru creantele in valoare de peste 100.000 lei, onorariul maxim este de 6.300 lei plus un procent de pana la 1% din suma care depaseste 100.000 lei din valoarea creantei ce face obiectul executarii silite.
  • In raport de cele de mai sus, tragem urmatoarea concluzie:

    In cazul popririi unei sume de peste 50.000 lei, dar pana la 80.000 lei inclusiv, avand in vedere ca executorul emite aceleasi acte, onorariul minimal pe care il poate incasa este de 1.175 lei plus un procent de 2%.

    In acelasi caz, fara niciun alt act emis in plus si pentru dosare de aceeasi complexitate, fiindca poprirea este una si aceeasi pentru toata lumea, onorariul maximal este de 5.000 lei plus un procent de pana la 3%.

    Calea prin care o persoana supusa unei proceduri de executare silita poate sa conteste acest tip de cheltuiala este contestatia la executare, care se poate face in 15 zile de la primirea actelor de executare silita.

    Nicio executare silita nu este taxata cu suma minimala sau cu suma intermediara - oricum executorul nu ar avea niciun interes -, iar TOATE executarile silite pe care le-am vazut in ultimii 5 ani de zile au fost tarifate cu onorarii maximale, evident nejustificate, aparent legale cu protectia ordinului mai sus amintit, ce fac ca executarea silita sa devina si mai impovaratoare pentru debitor.

    Instanta poate sa anuleze sau sa reduca proportional aceste sume de bani.

    Atentie! Nu uitati ca executorul judecatoresc nu poate incasa decat un singur onorariu de executare si mai multe cheltuieli de executare pe parcursul procedurii.

    Biroul de avocatura Cuculis si Asociatii

    Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

    Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
    Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
    Deficitul guvernamental în Uniunea Europeană a crescut uşor anul trecut, de la 3,4% din PIB în 2022, până la 3,5% din PIB în 2023. România, in schimb, se numără printre ţările membre in...
    Criza mondială lovește cu putere toate țările. Cum își fac oamenii singuri rău printr-o metodă simplă
    Criza mondială lovește cu putere toate țările. Cum își fac oamenii singuri rău printr-o metodă simplă
    Cercetătorii de la Potsdam Institute for Climate Impact Research (PIK) au spus în noul studiu publicat în prestigioasa revistă Nature că scăderea economică a fost în mare parte blocată...
    #taxa executare silita, #onorariu executor judecatoresc , #stiri taxe