In Ungaria a intrat in vigoare o controversata taxa fast-food

Joi, 01 Septembrie 2011, ora 16:10
1404 citiri
In Ungaria a intrat in vigoare o controversata taxa fast-food
Foto:Arhiva

O lege controversata care instituie taxe pe produsele nesanatoase, cu un continut ridicat de sare sau zahar, supranumita "taxa pe chipsuri", a intrat joi in vigoare in Ungaria.

Noua lege, care ar trebui sa aduca statului aproximativ 74 milioane de euro pe an, vizeaza in primul rand biscuitii sarati sau dulci, bauturile energizante si prajiturile preambalate.

Scopul declarat al guvernului conservator al premierului Viktor Orban este de a schimba obiceiurile alimentare ale ungurilor, care consuma prea multe grasimi, sare si zahar si de a lupta contra maladiilor care rezulta dintr-un astfel mod de viata considerat nesanatos, cum ar fi obezitatea.

Legea omite totusi, contrar obiectivului sau, taxele la numeroase alimente traditionale unguresti, precum mezelurile si numeroase varietati de slanina.

Expertii sunt ingrijorati insa de eventualele consecinte economice ale noii masuri. Potrivit cotidianului economic Vilaggazdasag de joi, proprietarul german al Chio-chips, informat cu privire la noua taxa, a decis sa revina asupra deciziei sale de a localiza in Ungaria noua sa fabrica de popcorn si snacks-uri. Ziaristii de la Vilaggazdasag considera ca decizia producatorului german nu va fi singura de acest fel. Conform informatiilor lor, si producatorul de bauturi energizante 'Hell' ar intentiona un gest similar.

Taxa speciala urmeaza sa fie declarata de producator daca este vorba de productie ungara sau de importatorul principal daca produsele provin din import.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare, AMD Ryzen PRO Seria 8000 pentru desktop-uri și Seria 8040 pentru laptopuri. Noile procesoare sunt proiectate pentru a îmbunătăți semnificativ...
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Compania Razer a anunțat lansarea noului mousepad de gaming Razer Firefly V2 Pro, promovat ca fiind primul din lume iluminat cu LED-uri, un accesoriu care transformă radical aspectul oricărui...
#taxa fast food Ungaria , #stiri taxe