Japonia ar putea majora impozitele, pentru acoperirea pierderilor cauzate de cutremur

Miercuri, 30 Martie 2011, ora 08:18
1057 citiri
Japonia ar putea majora impozitele, pentru acoperirea pierderilor cauzate de cutremur
Foto: Daylife

Japonia nu exclude nici o posibila masura pentru strangerea de fonduri suplimentare in vederea reconstructiei dupa cutremur, premierul Naoto Kan gandindu-se inclusiv la majorarea unor taxe si impozite si la renuntarea unor scutiri de taxe pentru mediul de afaceri.

In prima faza, Japonia va cheltui 2 - 3 trilioane de yeni (24,5 - 36,7 miliarde de dolari) din bugetele de urgenta, pentru a acoperi pierderile suferite in timpul cutremurului de 9 grade pe scara Richter de la mijlocul lunii martie, urmat de tsunami, relateaza Reuters.

Guvernul lui Kan, care face eforturi pentru a livra ajutoare in zonele cel mai grav afectate de cutremur si tsunami si se lupta pentru a tine sub control cea mai mare criza nucleara din ultimii 25 de ani, trebuie sa decida si asupra metodelor de plata pentru cele mai mari planuri de reconstructie din Japonia de dupa al doilea Razboi mondial.

"Trebuie sa ne gandim la tot felul de posibilitati", a declarat Kan (foto), cand a fost intrebat despre o posibila majorare a taxelor si impozitelor.

Alti oficiali guvernamentali au declarat ca s-ar putea renunta la planul de reducere a taxelor pentru mediul de afaceri cu 5 la suta, de la 40%, refacand planul fiscal, in urma cutremurului de pe 11 martie.

Reducerea acestei taxe ar fi taiat 430 de miliarde de yeni (5,3 miliarde de dolari) din bugetul japonez, fiind o masura pentru imbunatatirea competitivitatii companiilor nipone. Insa, in aceasta saptamana, cel mai mare grup de lobby din domeniul afacerilor si-a oferit aprobarea pentru renuntarea la acest proiect, in vederea inceperii reconstructiei.

Potrivit estimarilor, pierderile cauzate de cutremur si tsunami, incluzand distrugerea infrastructurii rutiere, a locuintelor, fabricilor etc, se ridica la peste 300 de miliarde de dolari, fiind cel mai costisitor dezastru natural din istorie.

Economistii intervievati de Reuters cred ca Japonia ar putea cheltui pana la 250 de miliarde de dolari in cadrul unui buget aditional de urgenta, primul pachet de sprijin financiar fiind in valoare de aproximativ 60 de miliarde de dolari.

Marti, parlamentul nipon a aprobat un buget de 1,1 trilioane de dolari pentru anul financiar care incepe la 1 aprilie, insa vor trebui emise obligatiuni pentru finantarea sa.

Analistii sunt de parere ca guvernul va prefera sa majoreze taxele decat recurga la imprumuturi externe, avand in vedere datoriile si asa uriase ale Japoniei, de doua ori cat valoarea intregii economii, de 5 trilioane de dolari.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#crestere taxe Japonia, #cutremur Japonia, #tsunami Japonia , #stiri taxe