Ministrul Administratiei: Legal, taxele si impozitele locale nu pot creste pana in 2014

Joi, 04 Octombrie 2012, ora 20:21
2451 citiri
Ministrul Administratiei: Legal, taxele si impozitele locale nu pot creste pana in 2014

Ministrul Administratiei si Internelor, Mircea Dusa, a declarat, joi, ca din punct de vedere legal nu mai pot fi majorate taxele si impozitele locale pentru 2013, pentru ca legea prevede modificarea lor cu cel putin sase luni inainte de inceperea noului an.

Aflat intr-o vizita in judetul Arad, Mircea Dusa le-a spus jurnalistilor, ca "a vazut la stiri un subiect foarte interesant", respectiv ca de anul viitor vor creste de taxele si impozitele locale, el afirmand ca din punct de vedere legal nu este posibil acest lucru.

"Trebuie sa fac o precizare: ca in conformitate cu Codul fiscal, la articolul 292, si Legea 27 privind impozitele si taxele locale, acestea se revizuiesc prin hotarare de guvern, adica limitele minime si maxime, o data la trei ani. Acest lucru trebuia sa se petreaca in prima parte a anului. Impozitele si taxele locale trebuie sa se modifice cu sase luni inainte, ori noi suntem cu doua luni inainte de inceperea anului bugetar 2013", a declarat Dusa.

Ministrul a spus ca daca limitele trebuie aprobate din trei in trei ani, "asta nu inseamna ca se majoreaza impozitele si taxele locale, mai ales ca acestea, pana la urma, se aproba prin hotarari ale consiliilor locale".

"Din punct de vedere legal, oricum nu exista aceasta posibilitate pentru anul 2013, ci pentru anul 2014", a spus Dusa.

Actualizarea impozitelor si taxelor locale prin indexarea cu rata inflatiei reprezinta o prevedere expresa din Codul Fiscal, asumata si in acordul cu partenerii externi, si trebuia realizata pana la 30 aprilie, insa guvernul precedent nu a respectat termenul limita, potrivit Ministerului Finantelor.

MFP a publicat, miercuri, proiectul de HG privind actualizarea taxelor si impozitelor locale cu rata inflatiei pe ultimii trei ani, respectiv majorarea acestora cu 16,05%, reluand in mare parte prevederile unui proiect de ordonanta publicat de minister in luna martie, dar care nu a ajuns sa fie aprobat in Guvern.

Ulterior, premierul Victor Ponta a declarat ca primarii vor decide daca impozitele, taxele si amenzile locale vor fi majorate anul viitor cu 16%, raportat la inflatia din perioada 2010-2012, si a aratat ca s-a enervat ca reprezentantii Ministerului Finantelor nu l-au consultat si nu au explicat mai clar.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciolacu vrea investiții din Emirate pentru modernizarea Aeroportului Otopeni și a căilor ferate
Ciolacu vrea investiții din Emirate pentru modernizarea Aeroportului Otopeni și a căilor ferate
Premierul României, Marcel Ciolacu, a declarat că un parteneriat între București și Abu Dhabi ar avea ca prioritate modernizarea Aeroportului Otopeni, a porturilor și a infrastructurii...
Mihai Trăistariu angajează cameristă, cu salariu negociabil. Ce pretenții are: ”Fetele tinerele fușeresc”
Mihai Trăistariu angajează cameristă, cu salariu negociabil. Ce pretenții are: ”Fetele tinerele fușeresc”
Cântărețul Mihai Trăistariu are câteva apartamente pe care le închiriază pe litoralul românesc, la Mamaia, drept pentru care artistul a anunțat că își dorește să angajeze o cameristă...
#majorare impozite taxe, #impozite Cod Fiscal , #stiri taxe