Administrarea taxelor, mai scumpa decat taxele colectate

Autor: Gabi O
Luni, 08 Martie 2010, ora 18:44
1722 citiri
Administrarea taxelor, mai scumpa decat taxele colectate

Romania este tara unde administrarea taxelor costa mai mult decat sumele incasate propriu-zis, deoarece de la an la an se inventeaza posturi de verificare, control si auditare, nejustificate in practica, dar sustinute de pretextul grijii fata de cheltuirea banului public.

In perioada boom-ului economic, guvernantii si-au permis sa creasca regulat cheltuielile si s-au creat diverse posturi cu functii de verificare si control, posturi pe care au angajat personal "calificat" (cei mai multi calificati si caliti in campanii electorale).

Si chiar daca acest personal cu atributii de verificare si control in domeniul bugetar a crescut semnificativ, cresterea a fost invers proportionala fata de calitatea serviciului public oferit.

Dincolo de aceste verificari, efectuate de numerosi functionari, remunerati generos, scandalurile de deturnare de fonduri publice nu au lipsit, iar angajarea acestor persoane nu a fost justificata niciodata.

Mai mult chiar, Ministerul de Finante a realizat la un moment lipsa de eficacitate a controlorilor delegati si a promis desfiintarea posturilor, fiindca o a enspea mana de verificare, cand nu mai are ce verifica, verifica doar verificarile facute de altii.

Pe langa Curtea de Conturi, corpurile de control ale fiecarui ordonator principal, multe compartimente de audit si alte organe de control ale Minsterului de Finante care se ocupa de verificarile efectuate dupa ce activitatile au loc (adica banii sunt deja "oale si ulcele"), activitatile institutiilor publice, ordonatori tertiari (de exemplu scoli), sunt verificate curent de controlori de la institutiile respective, de ordonatorul secundar, de ordonatorul principal, controlorul delegat din partea Ministerul de Finante, iar intr-un final de Ministerul de Finante.

Astfel intrebarea, pertinenta dupa o logica normala, "cine mai munceste in domeniul public?" are raspunsul nu intr-o comunicare oficiala, ci in perceptia publica generala a scaderii calitatii serviciilor publice.

Chiar premierul Boc a declarat ca exista taxe pentru care numai administrarea lor costa mai mult decat se aduna din aceste taxe, insa de fiecare data vom ramane doar cu logoreea guvernantilor cu privire la masurile pentru eficienta administrarii taxelor si impozitelor colectate cu atata sarguinta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#taxe colectare, #verificare taxe , #taxa auto
Comentarii
Poza starpitorul
starpitorul
rank 5