APIA: Principiile timbrului de mediu sunt corecte si elimina confuziile

Marti, 29 Ianuarie 2013, ora 16:57
2133 citiri
APIA: Principiile timbrului de mediu sunt corecte si elimina confuziile

Asociatia Producatorilor si Importatorilor de Automobile din Romania (APIA) precizeaza ca principiile noului proiect de lege privind timbrul de mediu sunt corecte, masurabile si elimina confuziile, incurajand totodata achizitia de autovehicule cat mai putin poluante.

Totodata, acestea ar fi in conformitate cu liniile directoare ale noului concept privind taxarea autoturismelor promovate in decembrie 2012 de catre Comisia

Europeana, care are ca obiectiv armonizarea acestor principii la nivelul tuturor statelor membre.

Cum arata noua taxa auto: Mai multi bani pentru Euro 4 si Euro 3, mai putini pentru restul

"In acest context si avand in vedere importanta noului proiect de lege pentru dezvoltarea pietei auto autohtone, APIA considera ca industria auto are nevoie in Romania de un cadru legislativ durabil care sa garanteze recuperarea investitiilor facute (cu precadere in ultimii ani) in productia si distributia de autovehicule de catre constructori, importatori si distribuitori autorizati.

Pentru aceasta, existenta unor instrumente de innoire a parcului auto, care stimuleaza achizitia de vehicule cat mai putin poluante, sunt elemente de politica sectoriala care trebuie folosite pentru atingerea obiectivelor de mediu dar si a celor de dezvoltare a activitatilor productive la nivelul economiei

nationale, cu efecte directe asupra mentinerii locurilor de munca din Romania", se arata in comunicatul institutiei.

Pe de alta parte, reprezentantii APIA apreciaza ca innoirea parcului auto din Romania este un obiectiv strategic pentru Romania, in conditiile in care varsta medie a acestuia, de 11-12 ani, este semnificativ mai mare decat cea din Uniunea Europeana (circa 8 ani).

Acest indicator reflecta in mod sintetic nivelul de poluare a mediului din Romania, dar si masura in care acesta poate afecta sanatatea cetatenilor, emisiile poluante provenite de la autovehiculele cu norme de poluare inferioare (care in 2012 s-au dublat comparativ cu 2011), fiind factori recunoscuti de incidenta pentru multe afectiuni, mai arata cei de la APIA.

Timbrul de mediu, insotit de alte biruri

In plus, mai spun cei de la APIA, masurile de innoire a parcului auto trebuie sa aiba in vedere si vectori noi care sa stimuleze nu numai achizitia de autovehicule mai putin poluante (cum ar fi timbrul de mediu), ci si circulatia lor pe drumurile publice din marile orase (de exemplu, impozit anual, zone de filtrare a circulatiei celor poluante etc.), deoarece accelerarea introducerii noilor tehnologii pe autovehiculele fabricate astazi le face pe acestea nu doar mai "curate", ci si mai eficiente din punct de vedere al consumului de carburant, chiar in comparatie cu cele de acum numai 3-4 ani.

"Tinand cont de cele de mai sus, apreciem initiativa Ministerului Mediului, dar mai ales, disponibilitatea pentru dialog manifestata de catre autoritati, in conditiile in care acest subiect a generat de-a lungul timpului numeroase controverse atat in Romania cat si in alte state membre UE (care s-au confruntat cu o procedura de infringement), rezolvarea sa fiind acum supusa unor noi initiative in spatiul european", se mai spune in comunicatul APIA.

Ministerul Mediului explica, saptamana trecuta, in documentul care insoteste proiectul ordonantei privind taxa pe emisiile poluante provenite de la autovehicule, ca pentru masinile inmatriculate inainte de anul 2007, timbrul de mediu scade semnificativ fata de taxa auto platita in prezent, ajungand la cifre rezonabile.

Documentul prevede ca acesta se va plati o singura data si reprezinta costul poluarii pentru intreaga durata de viata a masinii si nu se va plati timbrul la revanzare.

Noua taxa se calculeaza in functie de emisia de CO2, (luata in calcul in intregime pentru timbru, fata de 30% in legea in vigoare), inscrisa in cartea de identitate a masinii sau documentele de omologare.

ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) deruleaza o actiune de verificare a site-urilor de cumparaturi si aplicatii chinezesti care functioneaza ca o piata online, Temu si...
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
#APIA timbru de mediu, #APIA taxa auto 2013, #APIA noua taxa auto, #timbru de mediu 2013 , #taxa auto