Banca Mondiala: Romanii pierd 5 saptamani pe an pentru plata impozitelor

Miercuri, 10 Septembrie 2008, ora 18:23
1769 citiri
Banca Mondiala: Romanii pierd 5 saptamani pe an pentru plata impozitelor

Un roman are nevoie de cel putin 202 ore pe an pentru a putea plati toate cele 113 taxe si impozite, potrivit raportului "Doing Business 2009", intocmit de Banca Mondiala.

Raportat la un program de opt ore pe zi, atat cat se luceaza in institutiile de stat, plata tuturor taxelor se face in 25 de zile, adica exact cinci saptamani lucratoare.

Intr-un top al numarului de ore pierdute la ghisee pentru plata obligatiilor fiscale, Romania ocupa locul 146 la nivel mondial, in scadere cu 12 pozitii fata de anul precedent.

Romania a mai consemnat regrese la usurinta cu care se poate contracta un credit (locul 13 fata de locul 12 in 2007), protejarea investitorilor (38 in scadere fata de locul 33 in 2007), comertul transfrontalier (40 in scadere fata de locul 38 anul trecut) si inchiderea unei afaceri (locul 85 in scadere fata de locul 81 anul trecut).

Pe de alta parte, in perioada iunie 2007-iunie 2008, Romania a facut progrese la aplicarea contractelor (locul 31 in crestere fata de locul 37 in 2007), obtinerea licentelor de constructie (locul 88 in crestere fata de locul 90 anul trecut) si inregistrarea proprietatilor (locul 114 in crestere fata de locul 123 ocupat anul trecut), informeaza Agerpres.

In ce priveste demararea unei afaceri, Romania nu a inregistrat progrese, dar nici nu a regresat, clasandu-se in continuare pe locul 26.

La baza clasamentelor realizate de BM si International Finance Corporation (IFC), membra a grupului Bancii MOndiale, stau indicatorii de timp si cost pentru respectarea cerintelor administratiei publice privind demararea unei afaceri, functionarea, activitatea comerciala, fiscalitatea si inchiderea afacerii.

In realizarea acestor clasamente nu s-a tinut cont de variabile precum politica macroeconomica, calitatea infrastructurii, volatilitatea monedei, perceptia investitorilor sau rata criminalitatii.

Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Oameni din întreaga Uniune Europeană se confruntă cu o criză a locuirii fără precedent, agravată de inflație, sărăcie energetică și risc de excluziune socială. Un raport de la vârful...
#taxe, #impozite, #banca mondiala, #studiu, #timp pierdut , #taxa auto