Care-i cea mai mare problema cu noua taxa de poluare? - Sondaj Ziare.com

Marti, 17 Ianuarie 2012, ora 07:37
8449 citiri
Care-i cea mai mare problema cu noua taxa de poluare? - Sondaj Ziare.com
Foto: Arhiva

Noua versiune a taxei de poluare, introdusa de la 13 ianuarie, ar putea conduce la blocarea pietei de autoturisme la mana a doua.

Costurile suplimentare care vor trebui suportate de cei care doresc sa-si vanda masinile mai vechi se pot ridica la mii de euro, in conditiile in care o masina la mana a doua nu este tocmai scumpa in sine.

Prin urmare, o masina veche ar ajunge la un pret similar uneia noi, ceea ce ar ingradi libertatea proprietarilor de a dispune asa cum doresc de proprietatea lor, potrivit specialistilor.

Aproximativ 2,5 milioane de autoturisme au fost inmatriculate inainte de 1 ianuarie 2007, iar proprietarii trebuie sa plateasca, potrivit noii legi, taxa de inmatriculare.

Pentru o Dacia veche, de exemplu, care ar putea fi vanduta la un pret de circa 2.500 de euro, taxa de poluare se ridica la aproximativ 1.500 de euro. In aceste conditii, este putin probabil sa fie gasiti doritori pentru a mai da aceasta suma pe o Dacie veche, avand posibilitatea sa cumpere una noua.

Potrivit avocatului Gheorghe Piperea, din cauza acestei noi modalitati de aplicare a taxei, s-ar putea deschide procese la Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO), nu numai la Curtea de Justitie a Uniunii Europene, ca pana in prezent, deoarce se incalca dreptul la garantarea proprietatii, ce este un drept constitutional.

In plus, se incalca si principiul conform caruia poluatorul trebuie sa plateasca, deoarece, daca nu pot sa mai vanda masinile vechi, proprietarii acestora vor continua sa le utilizeze pana nu mai sunt bune decat de fier vechi.

In unele cazuri, cum ar fi masinile cu motoare de capacitate foarte mare, construite in urma cu 14 ani, valoarea taxei de poluare depaseste cu mult valoarea masinii in sine, ajungand la peste 30.000 de euro, bani care pot fi utilizati pentru a cumpara chiar mai multe masini noi.

Diferentele de taxa, greu de recapatat

O alta problema importanta este cea a persoanelor care si-au cumparat masini prin leasing inainte de 2007, iar acum vor sa le treaca pe numele lor. Legea nu specifica foarte clar daca se plateste taxa de poluare raportat la valoarea initiala a masinii sau la valoarea reziduala.

In primul caz, taxa de poluare ar fi extrem de ridicata, prin urmare persoanele respective ar putea sa nu-si mai permita sa achizitioneze masina la valoarea reziduala.

Nu in ultimul rand, exista marea problema a recuperarii diferentei de taxa platita dupa data de 1 iulie 2008.

Incepand de luni, formularele prin care se pot recupera aceste diferente sunt disponibile la directiile financiare ale Administratiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF).

Puteti chiar obtine o copie a chitantei prin care sa faceti dovada achitarii taxei, de la institutia la care a fost platita, daca nu o mai aveti. Insa exista si capcane: pentru a putea sa va recuperati taxa, trebuie sa nu mai aveti nici o alta datorie la stat.

Ziare.com va invitata la vot: Care este cea mai mare problema pe care o aveti cu taxa de poluare?

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Motivul pentru ca unii utilizatori vor evita achiziționarea noului Huawei Pura 70
Motivul pentru ca unii utilizatori vor evita achiziționarea noului Huawei Pura 70
Săptămâna trecută, Huawei a lansat seria Pura 70, care a înregistrat vânzări impresionante pe piața din China. Cu toate acestea, perspectivele pentru piețele occidentale sunt mai...
O multinațională germană inaugurează un nou birou în România, după ce a anunțat concedieri la nivel global
O multinațională germană inaugurează un nou birou în România, după ce a anunțat concedieri la nivel global
Compania multinațională de inginerie Bosch a inaugurat marți, 23 aprilie, cel de-al doilea birou din Cluj-Napoca, în cadrul centrului său de inginerie. La nivel de grup, Bosch a anunțat, la...
#taxa auto, #taxa poluare, #probleme taxa poluare , #taxa auto