Ce impozite platim daca achizitionam o masina din UE

Marti, 15 Iulie 2008, ora 17:00
4048 citiri
Ce impozite platim daca achizitionam o masina din UE

Tot mai multe persoane recurg la achizitionarea unei masini dintr-o tara a UE si este bine de stiut care sunt reglementarile referitoare la taxarea si impozitarea achizitiei intracomunitare de mijloace de transport.

"Avand in vedere prevederile art.46 alin.(2) din Legea nr.571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, potrivit carora veniturile comerciale sunt venituri din fapte de comert ale contribuabililor, consideram ca obtinerea veniturilor din vanzarea masinilor achizitionate se incadreaza in prevederile mentionate", sustin specialistii Agentie Nationale de Administrare Fiscala (ANAF).

Prin urmare, beneficiarul unor astfel de venituri trebuie sa fie o persoana fizica autorizata conform prevederilor Legii nr. 300/2004 privind autorizarea persoanelor fizice si asociatiilor familiale care desfasoara activitati economice in mod independent.

Persoana fizica autorizata are obligatia, potrivit art.72 alin.(6) lit.b) din OG 92/2003 privind Codul de procedura fiscala, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, sa depuna, in vederea inregistrarii la organul fiscal competent, Declaratia de inregistrare fiscala, in termen de 30 de zile de la data eliberarii actului legal de functionare, inceperii activitatii sau data obtinerii primului venit, dupa caz.

Inregistrarea fiscala a acestor persoane se realizeaza prin completarea si depunerea Declaratiei de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni pentru persoanele fizice care desfasoara activitati economice in mod independent sau exercita profesii libere (070), al carui model a fost aprobat prin OMFP 262/2007.

Totodata, sustin expertii ANAF, conform art.153 din Codul fiscal, persoana impozabila care este stabilita in Romania, conform art.1251 alin. (2) lit.b), si realizeaza sau intentioneaza sa realizeze o activitate economica ce implica operatiuni taxabile si/sau scutite de taxa pe valoarea adaugata, cu drept de deducere, trebuie sa solicite inregistrarea in scopuri de TVA la organul fiscal competent, daca in cursul unui an calendaristic atinge sau depaseste plafonul de 35.000 euro prevazut la art.152 alin. (1), in termen de 10 zile de la sfarsitul lunii in care a atins sau depasit acest plafon.

Avand in vedere prevederile art.126 alin.(3) lit.b) din Codul fiscal, o achizitie intracomunitara de mijloace de transport noi, efectuata de orice persoana, este intotdeauna considerata o operatiune impozabila cu plata in Romania, pentru care nu sunt aplicabile regulile referitoare la plafonul de achizitii intracomunitare prevazut la art.126 alin.(4) lit.b) din Codul fiscal.

De asemenea, conform pct.67 alin.(6) (referitor la aplicarea art.1531) din Normele metodologice aprobate prin Hotararea Guvernului nr.44/2004, cu modificarile si completarile ulterioare, orice persoana care efectueaza achizitii intracomunitare de mijloace noi de transport, care nu este inregistrata conform art.153 din Codul fiscal, nu are obligatia sa se inregistreze conform art. 1531 din Codul fiscal, pentru plata taxei aferente respectivei achizitii intracomunitare.

Totodata, precizeaza specialistii ANAF, pentru bunurile second-hand se aplica regimuri speciale conform art.1522 din Codul fiscal.

”Taxa pe soare” va fi abrogată prin OUG. Ce propune Ministerul lui Sebastian Burduja
”Taxa pe soare” va fi abrogată prin OUG. Ce propune Ministerul lui Sebastian Burduja
Ministerul Energiei va propune abrogarea printr-o ordonanţă de urgenţă a „taxei pe soare” pentru prosumatori, a anunţat ministrul PNL Sebastian Burduja. Liberalul a adăugat că această...
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
#masina, #UE, #achizitie, #import, #taxe, #impozite , #taxa auto